#1
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο αέρα μπανά

Vikar (πριν από 14 χρόνια): Έλα ρε; δέν τό 'χω ακούσει... Μα πού σκατά ζώ τελοσπάντων;

Patsis (πριν από 4 μέρες): Vikar εσύ συγκεκριμένα δεν συγχωρείσαι καθόλου.

Η Νέμεση μπορεί να αργήσει αλλά κάποια στιγμή σίγουρα έρχεται.

#2
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο ξύνω

Ξυστρί, το = το εργαλείο που ξύνουν τα υποζύγια (κυρίως) για να τα καθαρίσουν. Τρώω ξυστρί = αποπέμπομαι, απολύομαι, διώχνομαι

https://sarantakos.wordpress.com/2023/07/28/dryhammer-7/

#3
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο ντάρικο

Των πενήντα μόνο? Και το χαρτονόμισμα των τριάντα ευρών πώς το λένε? :-Ρ

#4
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο βολίδα

Προ ημερών το άκουσα και ως οβίδα, σε ίδιο επαγγελματικό περιβάλλον.

#5
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο ξύνω

― Ἄκουσε νὰ σοῦ πῶ, κυρά, ἐφώναξε· βλέπω κ᾽ ἔχεις ροῦχα· μὴν εἶσαι γιὰ ξενύχτι ἀπόψε ἐδῶ;… Δὲν ἔχουμε κανένα χάνι ἐμεῖς!… Ἀλλοῦ νὰ κοπιάσῃς!… Τὸν ἐξάδερφό σου, τί τὸν ἔχεις, τὸν ἔχουμε γιὰ ξύσιμο αὔριο…

Αλ. Παπαδιαμάντης Ο γείτονας με το λαγούτο, 1900.

Ο Νικολούλας θάταν απάνω κάτω σαραντάρης. Ήτανε χρόνια χωροφύλακας κ' είχε πάρει τότε κοντά την άφεσή του, όταν κάποιος νόμος έκοψε ένα μέρος από το λουφέ της χωροφυλακής. Για είκοσι τόσες δραχμές το μήνα να γυρίζη να σφάζη κότες και να βασανίζει τον κοσμάκη, δεν τον βαστούσε η ψυχή, μας έλεγε, όταν μας διηγότανε πολλά άγρια άθλα του σε Μωριά και Ρούμελη, σ' Εφτάνησα και Δωδεκάνησα.

Κων/νος Χατζόπουλος, Τάσω, 1916

Γειά σου Βάνια. Για κάποιο λόγο μου θύμισε το έξοχο "εδώ ήρθες να ψοφήσεις?"

Ως ευ παρέστητε Εξοχώτατε! Years and zamans...

Σε βεβαιώνω, Κασομούλη, λέγει, έκλαψεν ο Πρόεδρος διά τον αναχωρισμόν μας, πλην, επειδή είχεν εκείνον τό διάολο κοντά, του είπα «δέν κάθομαι»—και έφυγα.

Γεώργιος Καραϊσκάκης εδώ

#10
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο βιλάι

τραυματίσθηκε από την ρίψη του βιλάι

Αν και δεν έχει γενική πτώση, την προκαλεί.

#11
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο μαρμάρω

Από αξιόπιστη μακεδονική πηγή μαθαίνω ότι μαρμάρω αποκαλείται και η γυναίκα με σκληρό, δυσκόλως διατρήσιμο παρθενικό υμένα.

#13
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο φίλο

Που είναι βεβαίως πολύ κοντινό. Ως γνωστόν, το αρχαίο "Ω φίλε" μεταφράζεται "ρε μαλάκα".

#14
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο φίλο

Δεν το έχω ακούσει. Αυτό που παίζει σίγουρα είναι το "ρε μαλάκα".

#15
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο καμάκι

Χαίρετε, Κυρία :-)

Καλώς την κοπέλα!

#17
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο τσίφτης

Νιέτ. Είναι πολύ παλιότερο από την επαφή μας με τα αγγλικά. Και το ενδυματολογικό άσχετο.

#18
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο αρχιδοσύνη

Επιστημονικώς η πάθησις καλείται οξεία/χρονία/καλπάζουσα αρχίδωσις.

Και λεμπλεμπί τοζού, σκόνη στραγαλιών, τα κοπανισμένα στραγάλια που λέει και στη Λωξάντρα. Υποψιάζομαι πως κάνουν το στόμα τσαρούχι το ίδιο όπως και τα ακοπάνιστα.

Κατάλαβες Βάνια, έτσι? Πετάχτηκε μόνο για να μας δουλέψει ψιλό γαζί και για ν' αφήσει ένα λυγξ που δε δουλεύει (η παρακμή που λέγαμε).

Κοίτα, από την ίδια τη δουλειά μου εδώ φαίνεται (και τόχω γράψει κιόλας) πως για μένα τα όρια του καταχωρίσιμου είναι πολύ ελαστικά. Ο ίδιος έχω ανεβάσει ουκ ολίγα λήμματα που με την καμία δεν είναι σλανγκ. Όμως θεώρησα και θεωρώ πως αξίζουν τον κόπο.

Πες με ελιτιστή αλλά δεν με χαλάει το να φύγει ο άσχετος που δεν έχει να προσφέρει επί της ουσίας, όταν δει πως για να σταθεί εδώ πρέπει να προσφέρει ετυμολογία και όλα τα ωραία που είπες. Απροπό, να γράψω τα 3 Ε πάνω στα οποία προσπάθησα να στηριχτεί η παρουσία μου εδώ:

Ετυμολογία (λεξικό είναι αφού)

Εντιμότητα (αυτό λέγαμε τότε, εκεί, με αυτή τη σημασία. Δεν βρίσκω στοιχεία να το στηρίξω αλλά το λέω εντίμως και όποιος έχει κάτι σχετικό να προσθέσει ας πάει στα σχόλια. Μου συνέβη εδώ μέσα να καλυφθεί έτσι ορισμός μου από αξιόλογο χρήστη)

Ευπρέπεια (εφόσον εδώ συναναστρέφομαι ανθρώπους, πολλούς από τους οποίους έχω συναντήσει και στην πραγματική ζωή).

Το πληκτρολόγιό μου ξαφνικά γαμιέται και έχω θέμα να αραδιάσω σεντόνι, λογικά θα συνεχίσω κάποια στιγμή αύριο.

Καιρό έχει να μαζέψει λήμμα τόσα σχόλια. Ενδεικτικό, νομίζω.

Ναι, μοντς έχουν μείνει ελάχιστοι και επί της ουσίας δεν ασχολούνται. Δεν τους κατηγορώ, τους καταλαβαίνω απόλυτα. Ο χαβαλές των περαστικών, που φέρνει εδώ την κάθε εφήμερη παπαριά θα ήταν ανεκτός στο πλαίσιο μιας γενικότερης άνθισης και παραγωγής μέσα στο σάιτ. Το οποίο σάιτ στην ουσία του είναι καταπληκτικό. Όταν όμως λείπουν οι αρχιδάτοι ορισμοί που έλεγες και μένει μόνο το εφήμερο της τιβί ή της κάθε μικροπαρέας δεν υπάρχει προκοπή. Και εντάξει, καταλαβαίνω πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η καταγραφή ζουμερών πραγμάτων επ' άπειρον. Οι δυνατότητες και οι γνώσεις μας είναι πεπερασμένες, νέο αίμα δεν μπαίνει, και μπάση περιφτώσει έχουμε και δουλειές.

Ε ναι ρε συ, αυτό με τα σχόλια είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ουσίας. Πολύ ψωμί λέμε, σακιά με άμυλα και άμιλλα. Έχουμε μάθει και έχουμε κάνει πολύ ωραία πράματα εδωμέσα.

Πονηρούλης είσαι όμως. Μπαγάσα θες ν' αλλάξουμε επειδή έχω μόνο 5-6 στο πρόχειρο. Αλλά έχουνε πάρει να σαπίζουνε και να βρομοσκυλάνε. Θα έχεις πρόβλημα, γλυκά το λέω.

Πώς είχα την εντύπωση ότι κατοικείς εκεί? Μάλλον με μπέρδεψε η μισή καταγωγή σου.

Εδώ ναι, ρημάδιασε το πράμα εδώ και καιρό βέβαια. Δεν είναι της παρούσης η απόδοσις ευθυνών αλλά...Τεσπα, ας πούμε πως είναι η φάση της παρακμής και της ήττας. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει που λένε. Τώρα μπαίνει ο κάθε άσχετος ανελλήνιστος και κάνει χαζοπαίχνιδο. Εγώ περνάω τακτικότατα να ξεχορταριάζω από σέβας και να βλέπω αν παίξει τπτ της αθρωπιάς αλλά μπα. Οι δύο τελευταίοι σοβαροί και της προκοπής άνθρωποι μετακόμισαν εδώ δίπλα στο Σαραντάκο, οπότε πήγα κι εγώ.

Αν θες να γράψουμε κάνα λήμμα, γι αυτό ήρθαμε σ' αυτό το ρημαδοσάιτ γενικώς. Αν πάλι θες να γράψουμε καμιά μαλακία, και πάλι στο σωστό μέρος ήρθες.

Τι λέει το νησί?

Γειά σου Βάνια!

Τσούρα τι είναι? Αν πρόκειται για τη ρουφηξιά από τσιγάρο, τζούρα λέγεται πανελληνίως.

Το -τζ- είναι κάπου τοπικό? Η συνήθης μορφή που ξέρω είναι με -τσ-.

#30
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

στο κουμάσι

Tavuk kümesi το γραμματικώς ορθόν.