Στο μπαχάλικο μαγαζάκι Σουργελλάς", στο ράφι με τη λίστα του ντου και συγκεκριμένα στο συρτάρι "μπαχαλάκης, μπάχαλος", βρίσκουμε και την υποπερίπτωση του σταλινομπάχαλου, σε κατοπτρική συμμετρία με τον αναρχοσταλίνα.
Αυτή η λέξη κανονικά δεν υπάρχει. Έχει μέσα της θανάσιμη (χρωματική) αντινομία (δες την παρακάτω φωτό).
ΜΠΑΧΑΛΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ VS ΠΑ.Μ.Εεδώ
Όμως, κυκλοφορεί, (κόντρα στην επιστήμη) και λέγεται, προφανώς ως ποιητική μεταφορά για πρακτικές ατόμων ή ομάδων με μπαχαλορεά στο να τα κάνουν όλα πουτάνα, όχι όμως στο βωμό τίποτα ελευθεριακών ονειρώξεων, αλλά για γειδικότερες, "ταξικές" (αχαχαχαχ) καταστάσεις τ. "όχι στις Σκουριές", υπεράσπιση του Δημόσιου φορέβα, χτίσιμο πόρτας πρυτάνεος άμα λάχει, επίθεση στον νομπελίστα Τζέιμς Γουότσον (αυτόν ντε που ανακάλυψε την διπλή έλικα του DNA), τα "Βοήθεια, φέρτε τον Εισαγγελέα" της Ζωής και της Ραχήλ στην ΕΡΤ κ.ο.κ.

  1. το κοντινότερο σε σταλίνι που με έχουν πει είναι σταλινομπάχαλο. Εδώ μέσα ΕΔΩ

  2. -γιατί με διαβάλλεις έτσι; ακούς εκεί μπαχαλάκιας! :ρ
    -σταλινομπαχαλος για την ακρβεια :Ρ
    -μαλάκα μου συνεχίζεις ακάθεκτη!!
    -παντα. δεν ωρροδω προ ουδενος!
    -με ποιους κάνεις παρέα ρε κωλόπαιδο τελευταία; Τι λέξεις είναι αυτές; Δεν ντρέπεσαι λιγάκι;
    -once a φιλοσοφικοτα, always a φιλοσοφικοτα :Ρ ΕΔΩ

  3. H Bαγενά δεν είναι παρά ένα μικρό και συνάμα γραφικό δείγμα.
    Το περίφημο αντιμνημόνιο εκτός από την μεγαλύτερη πολιτική απάτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας αποτέλεσε και την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όλα τα βοθρολύματα της ελληνικής κοινωνίας που βρήκαν την ευκαιρία να ντυθούν τη μάσκα του νέου:
    εγκληματίες ναζιστές, ψεκασμένοι ακροδεξιοί εθνικιστές, "λαϊκοί δεξιοί", θρυλικές μορφές του βαθέως πασοκικού κράτους, σταλινομπάχαλοι, ερυθροφασίστες, δολοφόνοι τρομοκράτες, λαμογιοσυνδικάλες, χρεοκοπημένοι δραχμομιντιάρχες, αεριτζήδες του επιχειρείν, μαφιόζοι και χρονίως επιχορηγούμενοι καλλιτεχνίζοντες.
    Είναι δε δείγμα καθυστέρησης πνευματικής και πολιτισμικής ότι η ελληνική κοινωνία στην κρισιμότερη υπαρξιακή της φάση εμπιστεύτηκε σε όλο αυτόν τον εσμό την "σωτηρία" της. ΕΔΩ

  4. Ουαί υμίν, σταλινομπάχαλοι, υποκριταί! ΕΔΩ

  5. τλκ δεν τη γλιτωνω τη διαγραφη. θα μου κανουν κροστανδη το βλεπω ναρχεται
    -Μασάνε οι σταλινομπάχαλοι ρε; Βάλε τους στα γκούλαγκ και ρίχνε τους μολότοφ... :P ΕΔΩ

  6. -εγω ομως ειμαι γνωστη σταλινομπαχαλη κ δεν εχουμε καλους τροπους εμεις :Ρ
    -Ευτυχώς που εσάς τους σταλινομπαχαλους (πχ Αλαβανος) σας "μαντρωσαμε" στις Βρυξέλλες. Θα στέλναμε κ Τσιπρα, αλλα δε μιλάει γρι :) ΕΔΩ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
patsis

Είμαι της άποψης ότι εφόσον μια σύνθετη λέξη λέγεται και χαίρει κάποιας "αυτονομίας" από τα συνθετικά της, μπορεί και είναι καλό να καταχωρίζεται ως λήμμα. Υπάρχει βέβαια και άλλη άποψη, ότι αρκεί να καταχωρισθεί το "ενδιαφέρον" συνθετικό (το πρώτο εδώ, το δεύτερο σε άλλες λέξεις όπως στο γαμιάς, βλ. κωλογαμιάς, μπαζογαμιάς, "αμφιδέξιο" σε άλλες, όπως ο κάγκουρας, βλ. καγκουρογκόμενα, πετσοκάγκουρας). Κατά την προσωπική μου γνώμη, λοιπόν, δεν θα ήταν και μεγάλη απώλεια να μην καλύπτεται με δική του καταχώριση και ορισμό το λήμμα "σταλινομπάχαλο".

Περαιτέρω, σε ένα διαφορετικό ζήτημα, νομίζω ότι επίσης δεν θα ήταν μεγάλη απώλεια αν περνούσε και μία μέρα χωρίς νέο ορισμό που να αναφέρεται στις (εν πολλοίς υπαρκτές, δεν θα διαφωνήσω) παθογένειες της ελληνικής πολιτικής και της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως όταν γκρινιάζει για τα ίδια και τα ίδια.

Κάνοντας χρήση του ίδιου δικαιώματος έκφρασης με εσένα, θα έλεγα ότι νταξ, το πιάσαμε το υπονοούμενο, την κατέχουμε πλέον τη φάση, σε ακούσαμε. Αν τα πεις ξανά αύριο και μεθαύριο και αντιμεθαύριο, εν είδει προσωπικού πολιτικού βήματος, δεν νομίζω ότι θα προσθέσεις και πολλά ουσιώδη επιπλέον. Άλλωστε, από λήμματα ή "λήμματα"-αφορμές για καταχωρίσεις υπάρχουν όσες θέλει κανείς. Μόνο με το συνθετικό "σταλινο-" βρίσκουμε σε πρώτη αναζήτηση: "σταλινομάγαζο", "σταλινάρχης", "σταλινοφάγος", "σταλινοφασίστας", "σταλινόπουστα", "σταλινοσκατά", "σταλινοκούραδα". Με την πιθανή εξαίρεση του "σταλινοφασίστα", όλα τα άλλα έχουν λίαν αμφίβολη "αυθυπαρξία" στη γλώσσα.

Προσφέρουν, ωστόσο, έναν πιασάρικο τίτλο για το μίνι-άρθρο γνώμης που συνήθως ακολουθεί, σωστά;

#2
soulto

Όχι καθόλου. Ο λόγος που έγραψα τον σταλινομπάχαλο είναι η παραδοξότητα και αντιφατικότητα που έχει μέσα της η λέξη και όχι για να πω άλλο ένα υπονοούμενο -έχω βαρεθεί κι εγώ του θανατά, αφού.

#3
soulto

Προσφέρουν, ωστόσο, έναν πιασάρικο τίτλο για το μίνι-άρθρο γνώμης που συνήθως ακολουθεί, σωστά;

Δεν μ' αρέσει η ειρωνία σου, ξέρω κι εγώ πολλά τέτοια, αλλά συγκρατούμαι γιατί σέβομαι το σάιτ, που πρέπει να δίνει χώρο να λειτουργούν μαζί ακόμη κι εκείνοι με τους οποίους διαφωνούμε.
Άλλη φορά να λες τη γνώμη σου ή την κριτική σου χωρίς ειρωνίες και δίκη προθέσεων. Καλοπροαίρετα. Όλοι εδώ αγαπάμε την γλώσσα, ας είμαστε ευγενείς, άμα και ειλικρινείς. Και να διαβάζουμε δυο φορές τι γράφεται, πριν παρασυρθούμε απ' το θυμικό μας. Εγώ πάντως έτσι κάνω, όχι με κακά αποτελέσματα.

#4
patsis

Μιλούσα σοβαρά. Αλλά ναι, λογικό είναι να μην σου αρέσει η ειρωνεία των άλλων.

#5
soulto

Δεν συνεχίζω, οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν.

#6
patsis

Σκληρή.

#7
soulto

♥ :-)

#8
σφυρίζων

#9
soulto