Χρησιμοποιείται εν είδει επιρρήματος, για να περιγράψει μια έξτρα πρίμα γκουντ κατάσταση, μια φάση τριφασικιά και ανεβαστικιά, ένα τρελό σκηνικό κλπ.

Συνώνυμα: τζετ, τζιτζί, τζάμι, και γαμώ, καύλα, πένα, τούμπανο, πάουερ, δύναμη, ζάχαρη, μέλι, κομπλέ... και πολλά άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός.

Παράγωγο επίθετο: γκαζιάρικος

Πολύ γκαζιάρικο μωρό η Πόπη.

Γιατί γκάζι;

Μα φυσικά διότι έχει μόνο θετικές συνδηλώσεις, σε αντίθεση πάντα με το φρένο:

Έκανα χτες βράδυ κίνηση να τη γαμήσω αλλά μου 'βαλε φρένο.

Το γκάζι ταυτίζεται με την Ενέργεια, τη Δύναμη. Στη φράση μου έχωσε γκάζια, παραδεχόμαστε πως υπομείναμε αγόγγυστα τον υπέρτερο δυναμισμό του νουθετούντος ημάς.

Το γκάζι, όπως και το Αυτοκίνητο, είναι ένα παντοδύναμο σύμβολο του βιομηχανικού πολιτισμού, ίσως και της ίδιας της ιδέας της Προόδου, σύμφυτης με αυτόν. O φίλος μου ο Βίκας με είχε προτείνει παλαιότερα το σχετικό Ο Μύθος της Μηχανής του Lewis Mumford, το οποίο ακόμη δεν αξιώθηκα να διαβάσω :(

Συναφές πανίσχυρο σύμβολο του βιομηχανισμού είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, βλ. σχετικά το σαββοπουλικό «σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα». Εξ ου και ο Pierre Bourdieu έχει προτείνει, ενάντια στη φρενίτιδα του τεχνικού πολιτισμού, «να κατεβάσουμε τους διακόπτες».

Αυτά όσον αφορά το γενικόν του πράγματος. Ειδικά όσον αφορά τον Έλληνα, για τον οποίο το αμάξι του είναι το υπέρτατο φετίχ, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ταυτίζει την καλοπέραση με το γκάζι. Ο έλληνας είναι ακόμη δέσμιος του μυθικού αφηγήματος της Προόδου, εξακολουθεί εν πολλοίς να θαυμάζει με παιδική σχεδόν αφέλεια τα μεγάλα τεχνικά επιτεύγματα του Πρώτου Κόσμου - ίσως γιατί ο ίδιος ούτε καν με αυτά. Ο έλληνας αντιμετωπίζει το μεταμοντέρνο και τις σχετικές επιφυλάξεις και σκεπτικισμό απέναντι στην Πρόοδο ως εξωτικά φρούτα, από τα οποία θέλει να δοκιμάσει μια σταλιά έτσι για τα νεφρά, αλλά ως εκεί, μην το παραχέσουμε κιόλας: η Άννα Βίσση, το 4Χ4 και το τζακούζι παραμένουν σταθερές αξίες στη ζωή του. Ο έλληνας είναι ακόμη βαθύτατα μοντέρνος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) ήτοι, με σημερινούς όρους, βαθύτατα οπισθοδρομικός.

- Για πε, τι κάνατε τελικά χτες, βγήκατε;
- Πού να στα λέω, μαζεύτηκαν όλοι οι πεθαμένοι, που 'χαμε να τους δούμε από του Αγίου Πούτσου ανήμερα! Κώστας Παγκράτι, Σπυράκλας, Κουνούπι, Πεταλούδας, ο Φίλιππας ο καπετάνιος, πανικός σου λέω, τα πάντα όλα! Αράξαμε Πανόρμου, ήπιαμε τον κώλο μας, κλάσαμε στο γέλιο, γενικώς την περάσαμε γκάζι. Μαλακία σου που δεν ήρθες.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
iron

ωχπάλι τα γίδια με τους βαθμούληδεεεεεεεςςςςς! πφφφφφφφφφ!

#2
iron

(θα το βαθμολογήσω αργότερα ώστε να έχει νόημα το σχόλιό μου)

#3
Khan

Άμα αράξεις στο Γκάζι, την περνάς γκάζι; Ιδού η απορία!
Σλανγκιάρικη έκφραση, ωραία!

#4
Vrastaman

Ασφαλώς περνάς γκάζι, Κχάνυ!

#6
johnblack

Να επισημάνω απλά, για άλλη μια φορά, πως το ημέτερο τούτο λήμμα το ψήφισαν 12 νοματαίοι, ενώ τα δύο προηγούμενα και τα δύο επόμενα τα ψήφισαν από 3 έως 5... Τυχαίο; Φυσικά και όχι.

Ο Oscar Wilde αναφερόταν στην «ευγενική τέχνη του να κάνεις εχθρούς». Οι εχθροί που έχει κάνει κανείς φαίνεται πως είναι το μέτρο της επιτυχίας του. Ο Όσκαρ θα ήταν περήφανος για μένα.

Αντί για απάντηση στο νέο αυτό (και προκλητικό) σχόλιό μου, μπορείτε να σκαρώσετε στα γρήγορα 2-3 ακόμα ψεύτικους λογαριασμούς και να μου ρίξετε τα αντίστοιχα μηδενικά. Θα το θεωρήσω ως φιλοφρόνηση.

Φυσικά, γνωρίζω πολύ καλά ποιοι ακριβώς είναι αυτοί που με «αγαπούν» τόσο σφόδρα. Δεν είμαστε δα και πολλοί εδωμέσα και επομένως δεν θέλει καμιά σπουδαία φιλοσοφία και αριθμομαντεία (σαν αυτή που ειδικεύεται ο Μπούμπιτρον) για να καταλάβω ποιος και γιατί.

Σε αυτούς τους φίλους μου εύχομαι τα καλύτερα για τους ίδιους και, κυρίως, τους απογόνους τους: υγεία, ευημερία, μακροζωία και τα ρέστα παγωτά.

#7
iron

ωχ ρε τζώνη, παρόλο που πρώτη σχολίασα την grandeur του φαινομένου, σου λέω μη χαλιέσαι, πάρ'το απόφαση μέχρι να έρθει η υπεσχημένη άσπρη μέρα, άσ' τους να παίζουν... μετά θα εξαφανιστούν, κι αυτοί και η βαθμολογία όπως την ξέρουμε. υπομονή. ναιναι, κι άλλη, κι άλλη.

#8
johnblack

απλά ρε συ, όσο σκατό κι αν έχεις φάει στη ζωή σου κι όσο περπατημένος κι αν νομίζεις πως είσαι, η κακία των ανθρώπων δε συνηθίζεται που να πάρει ο διάολος.

#9
iron

άι νόου, άι νόου...

«[I]όταν οι ανθρώποι θέλουν να πονείς,
μπορούν με χίλιους τρόπους
ρίξε το όπλο και σωριάσου πρηνής όταν ακούσεις ανθρώπους»[/I],
είπε ο Καρυωτάκης και μετά αυτοκτόνησε.

ε, μεγάλη τους η χάρη, νο;

#10
johnblack

ας πιω το τελευταίο μου μαλμποράκι ;)

#11
iron

άντε, και να μας θυμάσαι ε; (τρεμάμενη φωνή από τη συγκίνηση)

#12
Galadriel

Όταν με το καλό φύγουν οι βαθμολογίες από το σάιτ, καλά να είμαστε δηλαδή και να σλανγκίζουμε ακόμα, έχω την εντύπωση ότι κάποιοι θα το βαρεθούν το σάιτ και θα χαθούν στη λήθη, περιλαμβανομένων και όσων δίνουν τόοοοσο σημασία στη βαθμολογία τους. Τζόνυ άσε μας με τη γκρίνια και γίνε πρωτότυπος, τα λέμε για τη βαθμολογία ένα χρόνο τώρα και εσύ συνεχίζεις τα μπουχουχού και τις κατάρες για τέτοιο σοβαρό θέμα για τη ζωή και διαβάζω και την κλάψα πρωινιάτικα και ξεκινάω με ψυχολογικό χάντικαπ τη μέρα. Πω αδερφάκι μου.

#13
Vrastaman

Τζονάκο μου δεν σου κρύβω ότι κι εγώ έπεφτα σε τέτοια τριπάκια όταν ο τσιμπητός σου ρογκερασμπά και οι δεκάδες νοικλώ του με έριχναν στα σλανγκοτάρταρα της βαθμολογιάς. Φραγκικά, αράπη μου, δεν δίνω πια κατάρα. O σοφός πλην πασπαλίζων το μιλφέϊγ Oscar επίσης έγραψε ότι ο καυλύτερος τρόπος να εκνευρίζεις τους οχρτούς είναι να τους σχωρνάς :Ρ

#14
iron

[I]το μάρμαρο μένει βουβό και θέ να μείνει ακόμα
ποιος ξέρει ώς πότε αμίλητο
το σλανγκικό του στόμα[/I]

μάλλον το ήπιε το τελευταίο μαρμπουράκι του. θεόςχωρέστονα :)

#15
HODJAS

Ίρον, δεν συμφωνώ με την πρηνηδόν στάση (άσε που εκτίθενται και τα Παπανώτα).

Ο ντεφετισμός του ιρλανδού αυτόγχειρος Carry O' Taquee, ελάχιστα συφιλίωσε την ποιήτρια-ιδρύτρια της δισκογραφικής Polydor με την ιδέα ν' απαρατήσει τη μάχη με τους μαλάκες βλ. στίχο της «παίζω γροθιές με την κοινωνία».
Η δίψα της για Ζωή Φυτούση Καίτη Φθισική, την ωθούσε να το σκάνει μεταμεσονυκτίως απ' τη «Σωτηρία» και να σουρτουκεύει με διάφορους ρεμπεσκέδες της εποχής.
Σου λέει, χαμένο για χαμένο το παιχνίδι, ας το διασκεδάσω.

Εξ άλλου, ο Μπουκόβσκης έλεγε «μη σκύβεις το κεφάλι, θα το πληρώσεις ακριβότερα»...

#16
iron

ε καλά, αν συμφωνούσα θα ήμουν δίπλα του να κοιτάμε τα ραδίκια ανάποδα αγκαλίτσα! είπα απλώς να πω ένα ποιηματάκι.

#17
johnblack

Από την πόρτα σου περνώ και τηγανίζεις ψάρια.. Εννοούσα το τελευταίο μαλμπουρο του πακέτου, ήταν και περασμένη ώρα χτες και βαριόμουν να ψάχνω περίπτερο δωρικό ναό εξάστυλο αμφιπρόστυλο βραδιάτικα.

Μες οι γνωστές μαλακίες αζ ώλγουεηζ. Αν μ' ένοιαζαν οι βαθμοί τόσο πολύ γλυκιά μου δεν θα επέστρεφα στο σάη, τη στιγμή που μ' έχετε ρίξει στην 634η θέση. Στοιχειώδης λογική.

Άλλωστε, ούτε συ εγκατέλειψες, κι ας βρέθηκες στα τάρταρα. Και δεν σου 'ναι αδιάφορη η βαθμολογία. Ούτε κι ο Βράστας εγκατέλειψε, παρόλο που κι αυτός σαν άνθρωπος θα χαλάστηκε -κι ας λέει- που βρέθηκε απο δήμαρχος κλητήρας.

Ξαναλέω λοιπόν και το κλείνω: δεν μ' ενδιαφέρει η βαθμολογία καθαυτή, ως μαρκίζα / λεζάντα και τα ρέστα. Με χαλάει αυτό που βρίσκεται από πίσω της, δηλ. το αβυσσαλέο μίσος κάποιων κυρίων ή κυριών. Στην τελική, αν κάποιος με μισεί τόσο, μπορεί θαυμάσια να με γαμοσταυρίσει όσο γουστάρει, δημόσια ή μέσω πιμι, να βγάλει το άχτι του σωστά. Υπόσχομαι να τον αφήσω να ζήσει.

#18
Galadriel

Είσαι πολύ σκληρός. Κάποιοι τρίτοι που παρακολουθούν από ψηλά όσα συμβαίνουν στη γη, θα δουν με μεγάλη κατανόηση έναν τύπο που δημοσιεύει κάτι κείμενα σε κάποιο ελληνικό σάιτ του ιντερνετ όταν κλαίει και εύχεται με νόημα υγεία, ευημερία, μακροζωία κλπ στα παιδιά όσων, ενδεχομένως ούτε καν τον ξέρουν αλλά, βάζουν λίγα αστεράκια στα κείμενά του γιατί τον έχουν τρελό άχτι και είναι κακοί άνθρωποι και τον μισούν αβυσσαλέα. Οι γνωστές μαλακίες ας όλγουειζ, όπως το 'πες.

#19
Vrastaman

Πάντως αν πιάσουν οι κατά καιρούς κατάρες κατά παιδιών Πονηρόσκυλου, Mes, εμού, και τώρα Μπούμπιτρον, θα πρέπει να να εισηγηθούμε στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ειδικού νοσοκομειακού ιδρύματος «Σλανγκοβλαστοί SOS» με διακριτικό τίτλο: «Άτσα κουστουμάκι!»

#20
Vrastaman

Και μια gratuitous κοινωνική προσφορά για Iron και Ζανουάρ:

[img]http://1.bp.blogspot.com/_07VoZXfojo4/SUhWeN7KLgI/AAAAAAAAA6w/0zAoYfpuSWI/s400/larson.jpg[/img]

#21
iron

χεχε καλό! αλλά μπαααα...