Εκσλάνγκευση του λούμπεν, με την προσθήκη του γαμοσλανγκοτέτοιου -αριό (κατά τα καραπουτσαριό, καραπουταναριό, κ.ταλ.)

Για να κάνω και κακά, ετυμολογείται εκ της κατά Μαρξ λεξιπλασίας lumpenproletariat (< lumpen, ρακένδυτος, και proletariat, κατώτατη κοινωνικοοικονομική τάξη). Έτσι αποκαλούσαν ο θείος Κάρολος και οι απόστολοί Του μερίδα της εργατικής τάξης που δεν είχε «αναπτύξει ταξική συνείδηση» (γράφε: δεν ασπαζόταν τον μαρξισμό).

Έτσι κι εμείς αποκαλούμε λουμπεναριό κάθε περιθωριοποιημένο και εξαθλιωμένο, αλλά όχι με την καλή έννοια (γράφε: καμένους με τους οποίους για οποιοδήποτε λόγο τραβάμε ζόρι και στοχοποιούμε: ζάκια, πάκια, μπαχαλάκια, φασισταριά, πουσταριά, κ.ά. πολιτικούς-ταξικούς-φυλετικούς-γουατέβα αντιπάλους).

Εναλλακτικά: λουμπεναρία.

- Η ενδιαφέρουσα λέξη είναι το λουμπεναριό ...
(poniroskylo, εδώ)

- Το λουμπεναριό ποτέ δεν ήταν με τους εργαζόμενους. Όπως κλέβουνε τις επιχειρήσεις σήμερα, έτσι θα κλέβουνε και στον σοσιαλισμό τις επιχειρήσεις αύριο.
(εκεί)

- κωλοφασίστες δολοφόνοι... μια ζωή εγκληματίες λουμπεναριά ήσασταν. Δεν θα γίνετε άνθρωποι ποτέ.
(παραπέρα)

- Δεν ήταν ποτέ το κέντρο μια όαση στην τρικυμία. Πάντα υπήρχε πεθώριο, ναρκωτικά, λουμπεναριό . Στην Ομόνοια εδώ και δεκαετίες γινόταν διακίνηση ναρκωτικών, όχι τώρα, η Αχαρνών με τους οίκους ανοχής ήταν περίεργη περιοχή, η Φωκιώνος κάποτε, η Πλάκα παλιότερα, η Τρούμπα ακόμα παλιότερα.
(παραδίπλα)

1.07 (από Vrastaman, 12/08/12)Ceci n\'est pas slang.gr (από Vrastaman, 14/08/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

ο μαρξισμός υπήρξε τέκνο της δημιουργίας της ταξικής συνείδησης από τις αντικειμενικές συνθήκες, κ όχι το αντίθετο.

#2
Vrastaman

Ο νους σου στην τεκνοποίηση, εσένα.

#3
jesus

εν πάσει περιπτώσει, ο ορισμός είναι λάθος. ο μικροαστίζων προλετάριος κάθε άλλο παρα λούμπεν είναι, αν κ δεν έχει ταξική συνείδηση κ σίγουρα, για να πιάσω κ την ακόμα πιο λάθος παρένθεσή σου, δεν ασπάζεται το μαρξισμό.

οι αναρχικοί ποτέ δεν χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην λούμπεν απ' τους μαρξιστές, καίτη οι 1οι δεν ασπάζονται τον μαρξισμό. παρόμοια οι σοσιαλιστές / σοσιαλδημοκράτες / ρεφορμιστές / σοσιαλσοβινιστές και λοιποί προδότες της τάξης τους.

να τ' αφήσω;

άλλο η εμπάθεια θείο, κ άλλο ο ορισμός σε λεξικό.

#4
jesus

γμτ, ήθελα να το κάνω «καίτη η 1η», αλλά ο γκράμαρ νάτζι βαθειά μέσα μου δε μ' αφήνει.

#5
Vrastaman

Παραπάνω προτείνω δύο ορισμούς, ένα για το δόκιμο lumpenproletariat και ένα για τη σλανγκιά λουμπεναριό. Προφάνουσλυ διαφωνείς και με τους δύο.

Ο πρώτος ορισμός δεν απέχει ιδιαίτερα από της Βικούλας:

«The term was originally coined by Marx to describe that layer of the working class, unlikely to ever achieve class consciousness, lost to socially useful production, and therefore of no use in revolutionary struggle or an actual impediment to the realization of a classless society (βλ. και την σχετική παραπόμπα σε κείμενο του Marx (PSSL))

Ο δεύτερος είναι σαφώς δική μου ερμηνεία - εάν διαφωνείς για δε ανεβάζεις το δικό σου ορισμό για το λουμπεναριό; Δεν προκύπτει από τα σχόλιά σου, και σίγουρα ενδιαφέρει.

Σόρυ, δεν μπορώ να αντισταθώ στις πάσες:

  • Το «προδότες της τάξης τους» στα αυτιά μου ηχεί τόσο γοητευτικό όσο και το «προδότες της φυλής τους».
  • Άλλο το δόγμα ανιψιέ, κ άλλο ο ορισμός σε λεξικό.
#6
jesus

καταλαβαίνεις τι γράφεις; αυτό που περιγράφεις είναι ο ρόλος τους στην ταξική πάλι κ όχι η περιγραφή των κοινωνικών στρωμάτων που απαρτίζουν το λούμπεν προλεταριάτο. διάβασε την επόμενη παράγραφο της βίκυς.

#7
jesus

αν ακόμα δεν έχεις καταλάβει την διαφορά μεταξύ τάξης κ φυλής, ρίξε τζήμερο στις επόμενες. α, σόρρυ, πέθανε αυτός.

#8
Vrastaman

Επειδή μιλάω πρακτικά και όχι θεωρητικά, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι ο μαύρος φασισμός επενδύει στο πόλεμο με «φυλετικούς εχθρούς» και ο κόκκινος φασισμός με «ταξικούς εχθρούς». Τα ίδια σκατά κι απόσκατα, ηθικά και ποινικά ισότιμοι και ισοδύναμοι στο βήμα της χήνας και στα αιματοχυσία που προκάλεσαν, προκαλούν και θα προκαλέσουν. Από τον κώλο στο μουνί, δυο δάχτυλα και κάτι

#9
jesus

πριν ξαναγράψεις τη λέξη φασισμός άνοιξε μια πάπυρος λαρούς.

κ διόρθωσε ή κατέβασε τον ορισμό σου γιατί είναι απλά λάθος.

#10
Vrastaman

Βρε ουστ.

Όποιος γράψει «Τζίζας πάψε να μιλάς και φίλα με» είναι πατερνάλα.

#11
jesus

μπορείς να μου απαντήσεις αν αντιλαμβάνεσαι ότι όταν ορίζεις το λούμπεν προλεταριάτο όχι με την κοινωνική του θέση αλλά με βάση την συμπεριφορά του σε ορισμένες συνθήκες, είναι σαν να διαβάζεις ζολά κ να λες ότι κατά ζολά εργάτες είναι αυτοί που πίνουν αψέντι το βράδυ;

#12
iron

εγώ η καημένη που έλεγα λούμπεν τα άτομα που εμφανίζονταν σε εκπομπές τ. παρατράγουδα ή μικρούτσικους σε ποιο από τα στρατόπεδά σας ανήκω;

αρώτηξις προς αμφοτερότερους και προς όλους: μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει σήμερα λούμπεν κάποιον, με τον απόλυτο όρο της λέξης; μου ακούγεται λίγο αναχρονιστικό, με την έννοια ότι δεν μπορείς να πεις κάποιον τώρα sans-culottes, κάπως έτσι. Απλώς το έχουμε συνηθίσει και πλέον σήμερα το κοτσάρουμε (καλώς ή κακώς) σε χίλιους δυο τύπους ανθρώπων.

(η αλήθεια είναι ότι δεν με καίει τρελά το θέμα μες τη καλοκαιρινή μαστούρα της αθήνας, αλλά είπα να πω την κουράδα μου).

#13
Vrastaman

Σε καταγγέλλω για τουκανισμό: το λήμμα είναι λουμπεναριό, όχι λούμπεν προλεταριάτο. Δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεσαι, καθώς εστιάζεις στο δεύτερο και αντιπαρέρχεσαι το πρώτο. Επαναλαμβάνω, θα με ενδιέφερε εάν έχεις κάτι να γράψεις για το λουμπεναριό.

Η κοινωνιολογική και ιστορική ανάλυση του λούμπεν προλεταριάτου ασφαλώς και δεν είναι στον σκοπό το λήμματος, γι αυτό αρκέστηκα σε ένα γρήγορο αλλά απόλυτα συμβατό με το πνεύμα του ΚΜ ορισμό («ρακένδυτα μέλη της εργατικής τάξης χωρίς ταξική συνείδηση») και σε μια σκωπτική ως προς τα κίνητρα του ΚΜ ερμηνεία (ότι έτσι αποκαλούσε όσους δεν θα συνεισέφεραν στην υλοποίηση των επαναστατικών του στόχων). Είναι προφανές ότι τι σχόλιο αυτό αποτελεί ανάθεμα για σένα, καθώς έχεις γράψει αλλού ότι θεωρείς τον μαρξισμό σκληρή επιστήμη όπως την φυσική. Κι εγώ θα τα έπαιρνα εάν κάποιος έγραφε ότι ο Κοπέρνικος είχε κρυφή αντιχριστιανική ατζέντα όταν έγραφε για τις περιστροφές των ουράνιων σφαιρών. Συγχώρα με, αλλά ανήκω στην πλειοψηφία του εγγράμματου κόσμου που δεν συμμερίζεται την επιστημονικότητα και το θέσφατο του μαρξισμού. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι λειτουργούμε σε ασύμβατα μήκη κύματος γιατί αρχίδει και κουράδει.

#14
Vrastaman

Σίστα, μαζί γράφαμε :-)

Σφωνώ ότι ο αρχικός μαρξιστικός ορισμός είναι passé, δεν είναι άλλωστε το θέμα του λήμματος αυτούνου. Η χρήση του λουμπεναριού πια δεν μπορεί παρά να είναι μπινελικωτή, απαξιωτική και ενίοτε υπεροπτική. Οπότε καλά κάνεις και αποκαλείς τα τηλεσκουπίδια έτσι!

Αυτά, καθώς κάθομαι κάτω από μια καρυδιά σε 1000 μ υψόμετρο και θερμοκρασία 22 υπό σκιά - ζήλια, ψώρα :Ρ

#15
iron

εμ να γιατί μου προκόβετε με κοινωνικοθεωρίες και κουραφέξαλα. γιατί είστε στη σκια ή σε καμιά παραλία και δροσίζονται τα τέτοια σας. είπα και γω...

#16
jesus

το σχολιάζω γιατί καταλαμβάνει πάνω-κάτω το 1/3 του ορισμού σου κ είναι λάθος. είθισται δε, γενικά, ο ορισμός του παραγώγου να περνά από την καλή κατανόηση της ρίζας.

επίσης, δεν είδα ούτε μία λέξη για το τι προσθέτει η κατάληξη -αριό στην λέξη. γενικά, η κατάληξη αυτή έχει να κάνει με το μάζεμα-συνονθύλευμα πολλών από αυτά στα οποία αναφέρεται η ρίζα. όταν λέμε πχ
- ήρθε και το πουταναριό. καλώς τ' @@ μας.

εννοούμε ότι έσκασε μια παρέα πουτάνες (μεταφορικά ή κυριολεκτικά). αντίστοιχα κ το καραπουτσαριό, όπου το κοπάδην φαίνεται εξαιρετικά στο παράδειγμα του πάτση, ή στο [καραπουταναριό], όπου φαίνεται ήδη απ' τον ορισμό.

συνεκδοχικά περνάει στην κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εαρινή μάζωξη των αγροφυλάκων, κ κατ' επέκταση μπορεί να χαρακτηρίζει κ άτομο μόνο του που έχει την περί ής ο λόγος ιδιότητα σε ακραίο βαθμό, πχ
- η βάλερυ στο μπέβερλυ χιλς ήτανε καραπουταναριό.

συνεπώς, η λέξη λουμπεναριό χαρακτηρίζει
1. μπουλούκι λούμπεν ατόμων (που δεν μας εξήγησες τι σημαίνει γιατί δεν ξέρεις)
2. κατάσταση που προσιδιάζει σε μπουλούκι λούμπεν ατόμων
3 ακραία λούμπεν άτομο.

αλλά σχώρα με εμένα τον αγράμματο φασίστα που δεν διάβασα καλά τον ορισμό σου κ δεν είδα όλα αυτά.

#17
MXΣ

Kατάλαβα... και οι 3 σας, σκατά διακοπές κάνετε...

#18
vikar

Αχά. Βασικά, δέν ξέρω αν είν' ακόμα ο ορισμός όπως ήταν όταν αντέδρασε ο τζίζ, οπότε να πώ απλά οτι, απ' όσο ξέρω και ακούω και τα λοιπά, οι λέξεις λούμπεν, λουμπεναριό, λουμπεναρία και τέτοιες, δέν έχουν απολέσει το ιστορικό τους φορτίο τόσο, σίγουρα όχι όπως τα ομόρριζα του φασίστας. Αυτό σίγουρα φαίνεται στα παραδείγματα της ανάρτησης, και πολύ χτυπητά στο τρίτο.

#19
Vrastaman

Δεν έχει αλλάξει Βικ.

#20
jesus

αντί να ανεβάζεις τετριμμένα μήδια, μπορείς να απαντήσεις επί του ζητήματος;

#21
Vrastaman

Γιατρεμ' δεν έχω κάτι παραπάνω να πω. Θεωρώ ότι η ορισμός του lumpenproletariat είναι παραπάνω από ικανός για το λήμμα αυτό, εσύ τον θεωρείς λάθος και εμένα άσχετο και εμπαθή που τον διατύπωσα έτσι, μη παίζουμε την κολοκυθιά.

ν'ν κακά τα σχόλιά σου για τον ορισμό του λουμπεναριού, αν και κτγμ όλα εμπεριέχονται (έστω έμμεσα) στο κείμενο και κυρίως στα παραδείγματα.

Πάντως αγράμματος δεν είσαι. Φιλάκι;

#22
jesus

τώρα που σταθεροποιήθηκε το σχόλιο, να σε ρωτήσω: κατανοείς την έννοια του αντιπαραδείγματος σε συλλογισμό, πρόταση κρίσεως ή ορισμό έννοιας;

#23
Vrastaman

Δεν είμαι εξοικειωμένος με αυτές τις έννοιες. Pleez teach me.

#24
jesus

μοιάζει με το έντιτ στα σχόλια, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.