Πολλά από τα γνωμικά και παροιμίες είναι διφορούμενα και επιδέχονται δύο αναγνώσεων. Λ.χ. το «η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» μπορεί να διαβαστεί ως ένα εγκώμιο στην βρώμα, άκα «η βρωμιά είναι μισή αρχοντιά». Το «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά» σλανγκίζεται ως «μην τα φυλάς τα ρούχα σου για να τα έχεις όλα». Έτσι και το «αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη», μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει «αντίστροφα μηνύματα» και τελικά ενθαρρύνει τον Ρωμηό στην κλεψιά και την μπαγαποντιά! Είναι εξάλλου γνωστό ότι ένας κλέφτης μπήκε πρώτος στον παράδεισο.

Η έκφραση λέγεται για περιπτώσεις όπου προφανείς κλέφτες είναι υπεράνω του νόμου και επιβραβεύονται κιόλας απ' την Πολιτεία και τους θεσμούς. Έχει κυκλοφορήσει και ένα ομώνυμο κόμικ του Αρκά με ήρωα τον Ισοβίτη.

Συνώνυμο: Νόμος είναι το δίκιο του Σωκράτη.

Τελικά τα Γκόλντεν μπόιζ αφού κερδοσκόπησαν εις βάρος όλων μας και βύθισαν την παγκόσμια οικονομία στην άβυσσο, θα πάρουν και επιδοτήσεις από το κράτος, δηλαδή απ' τους φορολογούμενους. Έτσι είναι! Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη!

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Μπράβο ρε Χάνκο Δράκο, καλά το τοποθέτησες!