Γόητρο, πρεστίζ, αξιοπρέπεια, καλή φήμη. Καθαρό κούτελο αστραπές δεν φοβάται.

Τώρα γιατί κούτελο, μάλλον γιατί, εφόσον «το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής», όποιος έχει απαστράπτον κούτελο (δηλ. χωρίς μαλλιά να το καλύπτουν, χωρίς ρυτίδες, χωρίς κάτι που να προδίδει έγνοιες, μπελάδες, κακία, επιφύλαξη κλπ) θεωρείται κάτι σαν ασπροπρόσωπος, δηλ. υπεράνω ευτελών καταστάσεων και βρώμικης ψυχής.

- Καλά ρε μαλάκα, τι κόλλημα είναι αυτό και δεν πας με τίποτε σε κωλάδικα;
- Ε όχι ρε φίλε, ε όχι! Έχουμε και ένα κούτελο σ' αυτή την κοινωνία εμείς, ένα γόητρο, ένα κάτι, αυτό μας έλλειπε να τρέχουμε και για πουτό-χουρό!
- Καλά καλά, της κοντής της ψωλής και το μαλλί τής φταίει...

πριν με καθαρο κουτελο (από ο αυτοκτονημενος, 04/04/09)μετα την καληψη του ηθους (από ο αυτοκτονημενος, 04/04/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Vrastaman

Σε αυτή την κενωνία..

#2
knasos

Άτιμη ρημάδα... άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα (κι άλλους τους καις τόσο που θυμούνται ατάκες από ταινίες του Κωνσταντάρα...)

#3
GATZMAN

Εεετς!

#4
Hank

Στις σλαβικές γλώσσες η μεγαλύτερη βρισιά είναι το «bezobrazan», δηλαδή «χωρίς κούτελο».

#5
Vrastaman

Baez 'n' Zorba

#6
poniroskylo

Δεν έχει σχέση με τα κέρατα; Δηλαδή, απουσία κεράτων = καθαρό κούτελο και, αντιστρόφως, ο κερατάς δεν έχει μέτωπο στην κοινωνία - σχετικά και τα κάνε πίσω τα μαλλιά σου να φανούν τα κέρατά σου, τον/την έκανε τάρανδο.

#7
xalikoutis

Πολύ που ακούγεται τελευταίως αυτό στην πιάτσα.... κανείς δεν έχει φράγκο, αλλά από δανειοληπτικώς αξιόπιστο κούτελο να φαν κι οι κότες... Να προτείνω τη λεξιπλασία... κουτελιάζω = πιστολιάζω σε καιρούς κρίσης.