Δυνατή, τιραμισουρεαλιστικά αντρίκια και παλαιάς κοπής έκφραση που λέγεται σε δύο κυρίως κατηγορίες καταστάσεων:

  1. Ολίγον κυριολεκτικά (λέμε τώρα...), για να εκφράσει την αφόρητη ζέστη που χτύπησε τον ομιλούντα και τον γονάτισε, ιδίως αν αυτός είναι ανυπεράσπιστος στα καιρικά φαινόμενα. Αν η ζέστη έφτασε στο πιο υγρό και φυλασσόμενο σημείο της γυναίκας και το έκαψε, στο διάβα του τα έχει προηγουμένως κάνει πουτάνα όλα.

  2. Ανάλογης συλλογιστικής είναι και η πιο γεια σου χρήση: Σημαίνει καταστραφήκαμε, μας ήρθε κάτι από κει που δεν το περιμέναμε και μας ρήμαξε και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

  1. - Πώς πάει παιδιά η σκεπή; Μέχρι το Δεκαπενταύγουστο θα έχω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου; Χαχα...
    - Αφεντικό, κάηκε το μουνί μας εδώ πάνω τρεις μέρες τώρα μες στον ήλιο. Φέρνε νερά γιατί σε βλέπω να πληρώνεις και τις κηδείες μας...
    - Σόρυ ρε μάστορα, μαλακία μου. Άστα όπως είναι, κάντε ένα διάλειμμα για μπύρα και συνεχίζετε το σούρουπο. Δεν γαμείς ψηλά καπέλα; Να πάθετε και τίποτα...
    - Μπράβο ρε καρντάση. Σωραίος.

  2. - Και που λες ανοιχτήκαμε, βάλαμε τα παιδιά μας ενέχυρο που λέει ο λόγος, φιλήσαμε κατουρημένες ποδιές και πάνω στο χύσιμο που ξαναλέει ο λόγος, με το ένταλμα πληρωμής στο χέρι, ο διευθυντής μας ρίχνει ένα άκυρο: «Κρίση, κόβονται τα δάνεια» και παπαριές μανίτσα μου.
    - Και τώρα;
    - Τώρα κάηκε το μουνί μας αδερφέ! Τώρα αν δεν μπούμε φυλακή θα είναι θαύμα. Άστα να πανε. Άντε γεια μας, η κρίση θέλει καλοπέραση.
    - Γεια σου και περαστικά σου...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
acg

Που ησουν εσυ ρε τρισδιαστατε; Ποοοοοοοοολλυ καλο.

Απανταται και στη μορφη «καηκε το μουνι μας καηκε» - ετσι για την εμφαση.

#2
patsis

Thanks! Τώρα που το σκέφτομαι, λείπει η αναφορά στο σχετικό «φωτιά στα μπατζάκια μας». Και τώρα που το ψάχνω, το λήμμα αυτό δεν υπάρχει! Αξίζει; Σλανγκασίστ!

#3
Vrastaman