Το στρείδι, είναι ένα μαλάκιο που έχει τραχιά εξωτερική επιφάνεια (συνήθως γκριζωπή) και ζει μόνιμα προσκολλημένο στα βράχια του βυθού.

Μια ακόμα κλασσική σημασία του όρου, που προκύπτει από αυτήν την αναφερόμενη ιδιότητα του, αφορά κάποιον προσκολλημένο - εξαρτημένο κάπου, κάποιον πολύ ενοχλητικό. Σχετική ατάκα: Κολλάει σαν στρείδι.

Όπως φαίνεται εδώ, το κέλυφος συμβάλλει στην προστασία του. Για αυτό, όταν το στρείδι αντιληφθεί κίνδυνο, κλείνει ερμητικά το κέλυφός του για να προστατευθεί.

Αυτή του η ιδιότητα θα αξιοποιηθεί σλανγκικώς. Διακρίνουμε δυο περιπτώσεις:

  1. Μιλάμε για κάποιον που, αντιλαμβανόμενος πως κάποιος προσπαθεί να τον ψαρέψει, κλείνει ερμητικά σαν στρείδι, μη επιτρέποντας να πάρει ο άλλος τα μυστικά του. Ακόμα και στην περίπτωση που αυτός είναι από τη φύση του ομιλητικός, ξεφεύγει με μαεστρία, σαν τη μάνα της καραβίδας.

  2. Αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε οντότητα, κατάσταση, περίπτωση κλπ, στην οποία έχουν διαπιστωθεί άγνωστες πτυχές ή/και σκοτεινά σημεία της, λες κι είναι κλειστό στρείδι.

  1. - Μιλούσαμε χαλαρά για ώρα. Είχε αναπτυχθεί αρκετή οικειότητα μεταξύ μας. Τότε άρχισα να ρίχνω στα άδεια για να πιάσω γεμάτα. Αλλά... μ' αντιλήφθηκε και... έκλεισε σα στρείδι. Θόλωνε τα νερά σα σουπιά και ξεγλιστρούσε πηγαίνοντας την κουβέντα σε αδιάφορα θέματα.

  2. Τα καλύτερα μυστικά της φύσης είναι αυτά που εκείνη κρατά σα στρείδι καλά κρυμμένα στο όστρακό της...
    Δες

Στρείδι (από GATZMAN, 19/04/09)(από GATZMAN, 19/04/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Βλ. και στρειδομούνα. Αλλά ρε πστ μου, πασχαλιάτικα, που όλοι πλακωνόμαστε στα κοψίδια, θυμήθηκες τα στρείδια;

#2
ο αυτοκτονημενος

αστονα να εκφραστη ρε χανκακι το παλοκαρι καλα τα λες ασε που ειναι κ καυλοτικα τα οστρακοδερμα
και αμα το ανοιξεις μοιαζη με αιδιο

#3
GATZMAN

Φίλε Χάνκ, το έκανα για:

1) εξισορροπιστικούς λόγους

2) για το λόγο που λέει ο auto.

3) Γιατί είμαι λάτρης της θάλασσας, των θαλάσσιων ταξιδιών και των εντός της θάλασσας όντων. Εχω γράψει διάφορα λήμματα για το θέμα.

Μια που το 'φερε η κουβέντα, ενα απ' τα αγαπημένα μου χόμπι, είναι το ψάρεμα και ειδικά το ψάρεμα οστράκων.

Πόσες φορές δεν έχω προσαρμόσει κατάλληλα το σώμα μου στο βυθό ισορροπώντας με πολύ περίεργο τρόπο, για να ξεκολλήσω μια κερατούκλα καλόγνωμη που έχει γαντζώσει με περίσσια μαεστρία και δε βγαίνει με τίποτα. Η αναπνοή να εξαντλείται αλλά ο στόχος... στοχος. Πώς δεν έχω βράχωσει ακόμα, ένας Γιαραμπής ξέρει.

4) Η θάλασσα με εμπνέει πάντα.

Σχετιικοασχετο. Το desktop του pc μου, έχει πάντα θαλασσινό θέμα. Είτε μιλάμε για χειμώνα. Είτε για καλοκαίρι.

#4
GATZMAN

Α και για να μην ξεχνιέμαι. Στο αβατάρ μου δε θα μπορούσε να υπάρχει άλλος από τον Οδυσσέα (Αρμάντ Ασσάντε και τα μυαλά στα υποσιάγωνα)

#5
Vrastaman

The bearded clam

#6
GATZMAN

χε χε χε