Εξαιρετικής αισθητικής καπελάκι που συνηθίζεται στη γείτονα, παλαιότερα δε και εδώ. Κυριολεκτικά και αδιάφορα.

Σλανγκικά, το φέσι έχει περισσότερες από μία έννοιες, τις οποίες και παραθέτω:

  • H εντελώς μάπα ταινία. Όχι αναγκαστικά η πουτοπάει, αν και το συγκεκριμένο είδος είναι σίγουρα ενδεκαδάτο. (Π1)
  • Συνεχίζοντας κινηματογραφικά, η εντελώς τελείως απίθανη σκηνή σε μία ταινία, η οποία μπορεί να είναι, αλλά μπορεί και να μην είναι συνολικά φέσι. Μία μαρβελιά βρίθει φεσιών, ενώ τον χαρακτηρισμό δεν έχουν αποφύγει και όλα σχεδόν τα έργα James Bond (o κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει την τέχνη τελικά...), με τη λογική της αναληθοφάνειας και του εντελώς απίθανου, not-in-this-lifetime / not-on-this-planet σεναρίου ή συγκεκριμένης σκηνής πάντα. (Π2)
  • Yet another όρος για τη μέθη, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στη μακρά και επαρκώς καταγεγραμμένη λίστα, την οποία δεν επαναλαμβάνω κι όποιος θέλει να πάει κατά 'κει να τη δει. (Π3)
  • Ο δανεισμός, το χρέος. Ακόμα καλύτερα ο δανεισμός που δεν θέλαμε και πολύ να βάλουμε, π.χ. το δανειοδάνειο. Αυτό ίσως έχει και μία λογική εξήγηση, υπό την έννοια ότι, ως Έλληνες, μάλλον δεν τρελλαινόμαστε με την ιδέα του να βάλουμε ένα φέσι και να τριγυρνάμε. Συντάσσεται με το ρήμα «βάζω». (Π4)
  • Η τό(ν)γκα, η οικονομική ψωλιά. Το φέσι αυτού του είδους «φοριέται», ιδίως μετά από κανονιοβολισμούς. (Π5)
  • Εξυπνακίστικος χαρακτηρισμός για την Τουρκία και τους Τούρκους, κάτι σαν να χαρακτηρίζαμε τους Ελβετούς ως γραβιέρες και τους Ιταλούς ως σπαγγέτι. Τέσπα... (Π6)

    Για τις έννοιες αυτές (κι εδώ έγκειται ο ατέρμονος πλούτος της ελληνικής γλώσσης) υπάρχουν και βαθμίδες: από φεσάκι, σε φέσι και τέλος σε φεσάρα, ώστε ο χρήστης να επιλέγει το κατάλληλο μέγεθος για την εκάστοτε περίσταση.

  1. - Πώς περάσατε χθες με το γκομενάκι που γνώρισες στη Φιλοσοφική; Γάμησες;
    - Με γάμησε, δε λες;... Με πήγε σε ένα εστιατόριο με έθνικ λέει κουζίνα, χάλι μαύρο. Και μετά σ' ένα πουτοπάει του ιρανικού κινηματογράφου τώρα ήταν, του ιρακινού ήταν, θα σε γελάσω... Απίστευτο φέσι! Κοιμόμουν κανα μισάωρο και ξυπνούσα για να κλάσω από τις μαλακίες που είχα φάει. Όχι πως θα καταλάβαινα και τίποτε αν ήμουν ξύπνιος δηλαδή...

  2. ... και βουτάει ο James Bond στον αέρα και κυνηγάει σε ελεύθερη πτώση το αεροπλάνο που πέφτει ακυβέρνητο. Το ΠΙΑΝΕΙ, το πιάνει ρε μαλάκα το άτομο, ΜΠΑΙΝΕΙ μέσα, λες και μπαίνει στο σπίτι του χαλαρός και βέβαια το σώζει κιόλας. Και προφανώς ΔΕΝ έχει ιδρώσει, ΔΕΝ έχει τσαλακωθεί και οι σφυγμοί του είναι 60. Ε, αυτό ρε μεγάλε είναι ο ορισμός του φεσιού. Για τους υπόλοιπους μπες στο σλανγκ τζη αρ, τι να λέμε τώρα...

  3. - Και πίνατε 5 ώρες ρε τρισδιάστατε;
    - Γάμησέ τα... Φέσι γίναμε.
    - Τι φέσι; Λιάρδα!
    - Τι λιάρδα; Αλοιφή!
    - Τι αλοιφή; Ντίρλα!
    - ...

  4. ...Το φέσι της πενταετίας ΝΔ-Καραμανλή-Βαλτοπεδινών κλπ θα ξεπεράσει τα 110 δις ευρώ και το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει τα 290 δίς δηλαδή 29.000 ευρώ για κάθε ‘Έλληνα. (από εδώ)

  5. - Ρε Βρασίδα, ο Νώντας πού στον πέουλα έχει χαθεί;
    - Καλύτερα που είναι εξαφανισμένος, γιατί άμα τον δω θα του γαμήσω το ταμτιριρί. Βάρεσε κανόνι και μου φόρεσε ένα φέσι, άστα ράστα και φάε πάστα...

  6. «Ηγεμόνας» με φέσι στο Αιγαίο
    Κυρ, 02/22/2009 - 19:13

Το μισό Αιγαίο θέλει στη δικαιοδοσία της η Άγκυρα μέσω μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που σχεδιάζει για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και στην οποία έχει καλέσει για να συμμετάσχουν τέσσερις ΝΑΤΟϊκές χώρες προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις αξιώσεις της εις βάρος της Ελλάδας. (από εδώ)

Φέσι, το κυριολεκτικόν μετ\' αραβοσίτου. (γουανταφάκ...) (από acg, 29/04/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Το νο2 στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας Golden Eye, ακόμη θυμάμαι πώς όλο το κοινό στο σινεμά ξέσπασε σε χειροκροτήματα ειρωνικά και γέλια για το φέσι...

#2
Hank

Κατά τον Μπάμπη, ετυμολογείται από την πόλη Φεζ του Βορείου Μαρόκου.

Θα είχει, όμως, ενδιαφέρουν και μια συνθετική προσέγγιση: Δεν πρέπει να υπάρχει μια συγγένεια, ενιαία εξήγηση για τις σημασίες του χρέους- της κινηματογραφικής απιθανότητας- και του μεθυσιού; Κάτι κοινό πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν μπορώ να το ανιχνέυσω...

#3
amelie

Αν μπορούσα θα έβαζα 20 αστεράκια, είναι όλα πολύ τεκμηριωμένα. :)

#4
joe909

Υπήρχε ένα παιχνίδι παραλλαγή του κουμκάν, το εφταράκι. Δεν το έχω ξανακούσει από τα παιδικά μου χρόνια και μετά, το παίζαν οι γονείς μου, όχι οι δικές μου παρέες. Όποιος καιγόταν έβαζε φέσι -που στο κουμκάν λέγεται καπέλο- δηλ. χρεωνόταν ένα ποσό, στάνταρ ή ανάλογο προς τους πόντους που έπαιρνε, και ξανάμπαινε στο παιχνίδι με τους πόντους του καλύτερου =με τους λιγότερους πόντους. Η παρτίδα τελείωνε όταν καιγόταν και ο τελευταίος και πλήρωνε αυτός που είχε βάλει τα περισσότερα φέσια. Οι οικονομικές έννοιες του όρου μάλλον από κει προέρχονται.

#5
Δημητράκης(Μητσάκος)

Το περιστατικό, μου διηγήθηκε φίλος Μικρασιάτης 2ης γενιάς και έγινε περίπου το 1960 στα προσφυγικά της Ν.Ιωνίας.
Η γιαγιά, Μικρασιάτισσα πρόσφυγας,έκανε αυθαίρετο καμπινεδάκι,χωρίς να φανταστεί τις συνέπειες η καημενούλα.Πήγε όμως αυτόφωρο και εισέπραξε 3μηνη φυλάκιση.Οταν κατάλαβε ότι θα την έκλειναν μέσα,έκλαιγε και οδυρόταν για την συμφορά που την βρήκε.Αλλά ο διορισμένος από το δικαστήριο δικηγόρος(που να βρεί χρήματα η έρμη),της είπε με στόμφο και σε άψογη καθαρεύουσα:
''Μην ανησυχείτε κυρία μου,θα ΕΦΕΣΙΒΑΛΛΩΜΕΝ!''
Που να καταλάβει η γιαγιά...Γλύτωσε όμως την στενή.
Το βράδυ,ανακουφισμένη,εξιστορούσε στις γειτόνισσες την περιπέτειά της,καταλήγοντας:
''...δικεόρος(!) είπε,ΦΕΣΙ βάλλωμεν και δεν με έκλεισαν στην χάψη!''(χάψη=φυλακή).