Πολλοί οι ήρωες του μεγάλου καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιου Σπαθάρη.

Το λήμμα εστιάζει όμως στη σημαντικότερη, στην πρωταγωνιστική. Στην κεντρική φιγούρα ντε. Σ' αυτή που πέφτουν όλα τα λέιζερ πάνω της.

Ε... τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Προφάνουσλυ, μιλάμε για τη φιγούρα του Καραγκιόζη, για το κεντρικό πρόσωπο, του θεάτρου Σκιών.

Όταν εκφέρουμε λοιπόν τον όρο, αναφερόμαστε σε κάποιο άτομο που θεωρούμε καραγκιόζη, σε κάποιο πρόσωπο δηλαδή, που έχει γελοία συμπεριφορά και μας έχει τσαντίσει με τα καραγκιοζιλίκια του.

  1. Τi λες ρε καραγκιοζάκο;Το παίζεις τώρα και αντικειμενικός; Ήρωα του Σπαθάρη...
    Δες

  2. Μνημειώδη απόφαση, με την οποία αποκαθίσταται η φήμη του... Καραγκιόζη και αναστηλώνεται το υπονομευμένο κύρος του, εξέδωσε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο και δικαίωσε Ελληνίδα δημοσιογράφο, η οποία παρομοίασε δημοσίως δικαστικό λειτουργό με τον ήρωα του Σπαθάρη!...Η Αλεξάνδρα Κατραμή, δημοσιογράφος Ευβοίας, ασκώντας κριτική σε εισαγγελέα της περιοχής της, τον είχε χαρακτηρίσει «καραγκιόζη».
    Δες

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Jonas

R.I.P. :(

#2
Vrastaman

Ναι, γμτ!

#3
ο αυτοκτονημενος

να ζουμε να τον θυμομαστε και να τον μνυμονάμε στα παιδια μας

#4
Ο ΑΛΛΟΣ

Ναι ρε παιδιά, μόνο μην αφήνουμε να εννοηθεί ότι ...ο Σπαθάρης τον έβγαλε!

#5
Vrastaman

...νταξ, είναι public domain, αλλά κανείς άλλος καραγκιοξοπαίχτης δεν τον ανέδειξε έτσι κουτοτουμουγού...

#6
GATZMAN

Οπως τα λέει ο Βράστα.
Παρόλο που οι ήρωες αυτοί ανέβηκαν κι από προγενέστερους, εντούτοις, το έργο του Σπαθάρη, ήταν τέτοιο, ωστε, στη συνείδηση του κόσμου, να έχουν περάσει ως ήρωες του Σπαθάρη, μ' αποτέλεσμα να κυκλοφορεί έτσι ό ό όρος.

#7
Ο ΑΛΛΟΣ

...Τέλος πάντων, συζητιέται αυτό. Ο Σπαθάρης (ο Ευγένιος) ήταν και λίγο Νταλάρας.

#8
Vrastaman

...ας μην προσβάλλουμε έτσι τους νεκρούς ...

#9
Ο ΑΛΛΟΣ

Μωρέ εγώ τον σέβομαι. Αλλά πιστεύω ότι, με το να είναι πολύ γνωστός λόγω συμμετοχών σε φεστιβάλ κλπ., υπερτιμήθηκε η αξία του, με αποτέλεσμα να επισκιαστούν άλλοι ομότεχνοί του. Πάντως του πατέρα του το μέγεθος δεν το φτάνει.

Υ.Γ. 1: Να πω την αλήθεια δεν ήξερα ότι έχει πεθάνει.
Υ.Γ. 2: Α, τώρα κατάλαβα τι εννοείς! Εννοώ Νταλάρας με την έννοια του δυσανάλογα προβεβλημένου. (Μα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς! Τι φταίμε αν σχεδόν κάθε λέξη του ελληνικού λεξιλογίου σημαίνει και «μαλάκας»; Να είσαι βέβαιος ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα αυτό.)

#10
xalikoutis

ο Άλλος έχει απόλυτο δίκιο, όταν ήμουνα πιτσιρικάς έβλεπα στην ερτ τον καραγκιόζη του Σπυρόπουλου, ωραίος μάγκας και ο ίδιος, με αγριο-φωνάρα αλλά ευγενέστατη φυσιογνωμία, μ' ένα Καραγκιόζη αλανιάρη, καρπαζιάρη, κουτοπόνηρο, και με τριχωτές γάμπες (ξέρω..., ζόρικη καράφλα α λα Τσάκωνας, μουστάκα, σαρδόνιο χαμόγελο με σάπια δόντια, άκοπα νύχια ποδιού, υποτελής μεν, αλλά και κυνικός και ατίθασος και αντι-ορθολογιστής και αγαπησιάρης....

...μιλάμε ήταν έπος, χαιρόμουνα ως παιδί να το βλέπω, έβγαζε γέλιο με την κακομοιριά μας, δηκτικότατος...

... δυστυχώς κάποια στιγμή τον αντικατέστησαν με αυτόν τον ελληνορθοδοξο-ντισνεϊκό μελαγχολικό φλούφλη με το ρουζ που πού τον έχανες πού τον έβρισκες με το μεγαλέκο....

συγκρίνετε απλώς τα μύδια είπε ο παπαγάλος λουμίδης πριν ο Καραγκιόζης τον φάει σε κάτι πείνες....

#11
Vrastaman

Ο Καραγκιόζης βερμουδιάρης :-)

#12
GATZMAN

χε

#13
Fotis Nitsiopoulos

εμβριθέστατος ο χαλικού!