Ξεκίνησε ως συνθηματικό τοξικομανών και στην πορεία διαδόθηκε ευρύτερα. Όρος-ομπρέλα, που κανονικά περιλαμβάνει όλα τα εργαστηριακώς παρασκευασμένα ναρκωτικά, όσα δηλαδή έχουν υποστεί χημική επεξεργασία. Στην πράξη όμως αναφέρεται σχεδόν πάντα στα κάθε είδους χάπια (καργιόλια, τρελόχαπα, βαρβιτουρικά, υπνοστεντόν, παραισθησιογόνα κλπ κλπ). Η πρέζα και το κοκορέτσι, αν και έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, σπανίως χαρακτηρίζονται ως χημεία (ίσως γιατί διατίθενται τόσες και τόσες άλλες απίθανες σλανγκιάρικες ονομασίες για τη χάρη τους).

Υπάρχει ωστόσο άλλος σοβαρότερος λόγος που η ηρώ και το κοκόρι δεν συμπεριλαμβάνονται στη χημεία. Η «χημεία», σε αντίθεση με τα «φυσικά» ντραγκς (χόρτο του θεούλη κ.λπ.), έχει χρεωθεί γενικώς με «καψίματα» και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες. Καψίματα θεωρείται πως προκαλούν κυρίως τα χάπια. Εξ ου και η ταύτιση χαπιών και χημείας. Αντίθετα, οι σκόνες μπορεί να 'χουν χίλιες δυο άλλες παρενέργειες, αλλά αφήνουν ανέγγιχτο το μυαλό - και καλά.

Τον όρο μεταχειρίζονται συχνά οι κλασικοί χασικλήδες (αυτοί δηλαδή που συνειδητά δεν έχουν μπλεχτεί με τα πιο χοντρά) για να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους καμένους χαπάκηδες. Μνημειώδης η χασικλίδικης προέλευσης προτροπή: «Φίλε πιες ό,τι άλλο γουστάρεις, μόνο μακριά από χημείες. Θα κάψεις φλάντζα».

Αυτός τώρα ο διαχωρισμός του «χημικού» και του «φυσικού», του «τεχνητά παρασκευασμένου» και του «φυσικά παρασκευασμένου», σηκώνει πολλή συζήτηση. Καταρχήν είναι κι ο ίδιος κατασκευασμένος (constructed). Διότι σε τελική ανάλυση όλα φυσικά είναι. Απ’ την ίδια γη βγήκαν όλα, δεν ήρθαν απ’ το υπερπέραν. Όπως έχει πει κι ο Ουμπέρτο Έκο με το γνωστό χιουμοράκι του, «ποιος μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι η τηλεόραση δεν είναι κάτι φυσικό;» Τα ‘χει πει κι ο Μπωντριγιάρ, και πολιτισμικοί ανθρωπολόγοι και γλωσσολόγοι και θεωρητικοί του πολιτισμού.

Ωστόσο κάποιοι βαθιά νυχτωμένοι τσοπάνηδες εξακολουθούν να τα θεωρούν όλα αυτά ψευτοκουλτουριάρικες μεταμοντερνιές. Είναι αυτοί που ξεχωρίζουν το «αγνό χασίσι» (που πάει πακέτο με χύσι και επιστροφή στη φύση) από τα σκευάσματα των δόλιων πολυεθνικών φαρμακευτικών. Είναι οι ίδιοι που απορρίπτουν τα στεροειδή στον αθλητισμό, κι απ’ την άλλη καταβροχθίζουν τόνους χοληστερίνης, καπνίζουν σαν αράπηδες, ξιδιάζουν σα νεροφίδες, ο κώλος τους έχει βγάλει φύκια απ’ το καθισιό, κι απ’ τη μπάκα δε βλέπουν τον πούτσο τους…

- Ρε φίλε, άκουσα πως ο Μητσάκος έμπλεξε με χημείες και τα ρέστα...
- Αλήθεια είναι. Ο τύπος την έχει κάνει για Κάιρο μεριά...
- Τόσο τσιμπούκι έγινε; Κρίμα ρε πούστη, κι ήτανε ξηγημένο παλικαράκι...
- Κι από ντραγκς τίποτα, μόνο κανά μπαφάκιστο ξεκούδουνο, έτσι για την πλάκα..
- Εκείνο το παρτάλι που τραβιότανε πρέπει να τον έχωσε.
- Ναι την καριόλα γαμώ το σπίτι της... Και του 'χα πει να την προσέχει...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Ο ΑΛΛΟΣ

Πολύ ωραίο άρθρο. Θα μας εξηγήσετε, παρακαλώ, το «Κάιρο»;

#2
Επισκέπτης

Kάιρο, καμένος, καμένη φλάντζα, αποκαΐδι, καψάλι, κάιρο....

#3
jesus

καΐκι, επίσης, ή το λέω μόνο εγώ;

#4
Επισκέπτης

όχι, παίζει

#5
Hank

Μπράβο! Πολύ καλό και καλό γράψιμο!

#6
Hank

Τελικά το Κάιρο μεγάλη σλανγκούπολις! Βλ. και συνδέω με Κάιρο και Αχιλλέας από Κάιρο...

#7
johnblack

ρε φίλε τι μου θύμισες τώρα! για αυτόν που εδώ και χρόνια ζει στην Αθήνα σε ένα υπόγειο κάπου στη Σίνα... Τουρνάς ρουλζ

#8
Hank

Τσέκαρε το, έχει γίνει λήμμα, αλλά δεν μπαίνει λινκ γαμώτη.

#9
johnblack

Το τσέκαρα, έκλασα στο γέλιο, έχωσα κι ένα πεντάρι στον ορισμό. Έχω όμως να προσθέσω, έτσι φορ δε ρέκορντ, πως οι Αιγυπτιώτες είναι ευαίσθητοι και καλλιεργημένοι αλλά αδερφές δεν είναι. Τουλάχιστον όχι περισσότερο απ' το μέσο όρο.

#10
Galadriel

Johnblack καλό μου κι ακριβό μου, το κοκόρι είναι δικό σου λήμμα και (ευτυχώς που το είδα) αναφέρεται σε πρόωρη εξπερμάτωση και τα παρεμφερή. Να πιάσεις να βάλεις κι άλλον ορισμό για την κόκα αμέσως για να μην κάνει ο κόσμος μαλακίες στο λίνκινγκ :-P

#11
johnblack

ναι βρε mesούλα μ θα το ανεβάσω αλλά θέλει και το σενιαρισματάκι του πρώτα μη με θάψουν

#12
Galadriel

Αφενός χέστηκες κττμγ, αφεδύο το να ανεβάζεις σεντόνια όταν αυτό μπορεί να αποφευχθεί έχει επίσης συνέπειες στα αστέρια σου.

Ο παρών ορισμός μ'άρενε μπάι δε γουέι.

#13
Ο ΑΛΛΟΣ

Έχει σεντόνια και σεντόνια. Άλλο να φλυαρείς κι άλλο να γράφεις ουσιαστικά πράγματα. Και ο σύντομος ορισμός, άλλες φορές έχει τις αρετές του σοφού και σαφούς, κι άλλοτε είναι λειψός. Εδώ έχουμε ένα από τα καλά σεντόνια (τα σατέν).

#14
Galadriel

Αυτό νομίζω ξεκαθαρίστηκε - ο παρών ορισμός γαμεί και δέρνει. Δεν είμαι κατά του σεντονιού και το αποδεικνύουν περίτρανα οι ορισμοί μου.

#15
johnblack

το σατέν γάμησε. αυτό που είχε πετάξει κάποιος να βαθμολογούμε κ τα σχόλια ξανασκεφτείτε το...

#16
GATZMAN

Σωστός ο μαυρόγιαννος

#17
Hank

ο γιάννος έχει μεστή σλανγκοπένα, μην τον περιορίσουμε, εν ανάγκη ας κάνουν υπερωρίες οι μόδιστροι, χεχε

#18
GATZMAN

Ο περιορισμός δημιουργεί προβλήματα πάντα.

#19
Galadriel

Ξαναμαναλέω οι ορισμοί του γιάννη είναι μια χαρά, ουφ! Ούτε περιωρίες (sic) ούτε τίποτα, κανα αρχικό κεφαλαίο στους διαλόγους κι έξω από την πόρτα (το πέταξα πάντως το υπονοούμενο).

Άντε πάμε πάλι: το τόσο παρεξηγημένο σχόλιό μου αναφερόταν στο ότι ουσιαστικά ο άνθρωπος δήλωσε ότι φοβάται να ανεβάσει ορισμό «κοκόρι» που να αφορά την κόκα: αλλά θέλει και το σενιαρισματάκι του πρώτα μη με θάψουν. Εκεί εξήγησα ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι σεντόνι ένας ορισμός για να αστράψει, μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα και σαν να λέω «ανέβασέ τον αγόρι μου τον ορισμό σου, οι ορισμοί σου μια χαρά είναι όπως τους νοιώθεις, που κάθεσαι και ασχολείσαι να πετύχεις την βαθμολογική τελειότητα» δηλαδή τί άλλο να πω και σε ποια γλώσσα για να γίνω κατανοητή; :s :s :s

#20
GATZMAN

Καλά... με τα 3ς στό τέλος περίμενε εμφάνιση της Κεχαριτωμένησ

#21
johnblack

όποιος κάηκε στο γαμοάραβα φυσάει και το κοκόρι! τεσπά, η παραγγελία σας έρχεται οσονούπω..

Για τα μικρά στην αρχή των διαλόγων ελήφθη (μια που αρχήδιαλόγου κάναμε) αλλά τα μικρά στα μικρά ονόματα, π.χ. μήτσος τα προτιμώ έτσι αν δεν υπάρχει αντίρρηση..

#22
johnblack

άκυρο, μόλις πρόσεξα ότι το κοκόρι έχει παίξει απο natassa στον ορισμό για το «κοκορέτσι».. Το λινκ μπορεί να γίνει άνετα εκεί