Παρεμφερής έκφραση με την έκφραση έγραψες!

Εκφέροντας τον όρο, εστιάζουμε έμμεσα στο ταλέντο κάποιου, μιλώντας για ένα αποτέλεσμα που ξεφεύγει και καλά από τα συνηθισμένα ανθρώπινα πλαίσια.

Ο όρος εκφέρεται ως αποτέλεσμα αυθόρμητης αντίδρασης για το έργο κάποιου, που μας εξέπληξε και μας συνάρπασε τόσο, ώστε να θεωρούμε πως λογίζεται και καλά ως έργο τέχνης (ως έργο ζωγράφου), ως αποτέλεσμα μεγάλης έμπνευσης και υπέρτατης δημιουργίας (βλ. παρ. 1).

Μέσω της εκφοράς του όρου, αφενός αποδίδεται θαυμασμός στις ικανότητες του ατόμου, αφεδύο του δίδεται κίνητρο για διατήρηση και βελτίωση των καλών αποτελεσμάτων του.

Συνηθίζεται επίσης και η σχετική έκφραση: ζωγράφισες πάλι, όταν δεν παρατηρείται για πρώτη φορά, ένα τέτοιο... τόσο καλό αποτέλεσμα, από το ίδιο άτομο (βλ. παρ. 2).

  1. Θοδωρή ζωγράφισες! Μιλάμε για ταλέντο μεγατόνων!
    Δες

  2. Γιωργάκη, ζωγράφισες πάλι... Τι να πω δηλαδή, θα πέσω στα πατώματα...
    Δες

Δες και δίνω ρέστα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Τετράστερο, διότι Κττμγ έπρεπε να καταχωρηθεί σε πρώτο ενικό ως «ζωγραφίζω», με παραπομπή στο ήδη υπάρχον και γαμιστερό «σολάρω».

#2
GATZMAN

θ!ξ αδελφέ. Η οπτική που λες, δεν ήταν αυτή που ήθελα να δώσω. Η οπτική μου αφορά την έκπληξη και την ενέργεια που βγάζεις, όταν κάτι που έφτιαξε κάποιος σε συναρπάζει, λες κι είδες τον...πίνακα, που δημιούργησε ο... ζωγράφος.
Παρεμφερής έκφραση με την έκφραση έγραψες! που αναφέρω.Δε μιλάω για αυτοθαυμασμό εδώ.Πάντως, σε ευχαριστώ για τις απόψεις σου.

#3
Galadriel

Ωραίος Γκατζ :)

#4
GATZMAN

Τόσο ωραίος που κινδυνεύω να ματιαστώ;....χα χα χα. Θ!ξ val

#5
johnblack

Ελλείψει απαρεμφάτου («ζωγραφίζειν») στη ν.ε., το ρόλο αυτό επωμίζεται το πρώτο ενικό. Αν δλδ ανεβάσω π.χ. «σφίγγω», «ξεκουβαλάω», «τραβιέμαι», αυτά καλύπτουν το εν λόγω ρήμα σε κάθε του μορφή (αριθμός, χρόνος, έγκλιση, φωνή κλπ) και δε χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Τέσπα, νομίζω πως μπήκα στο νόημα κ της δικής σου οπτικής για το προκείμενο λήμμα, ήταν ωστόσο αφορμή για ανταλλαγή απόψεων as U said.

#6
Vrastaman

Κέντησες, σμίλεψες, χάραξες, λάξευσες, έγλυψες, κλπ

#7
GATZMAN

Φχαριστώ σε

#8
Hank

Πάντως, εγώ πιο πολύ σε β' ενικό το έχω ακούσει, όπως το ορίζει ο Γκατς...

#9
poniroskylo

Και σε τρίτο λέγεται πολύ - π.χ. ζωγράφισε ο παίκτης, ζωγραφίζει στο γήπεδο κλπ. Αλλά κι έτσι πως τόβαλε ο Γκατς μια χαρά είναι. Αυτό που λέει ο john για τη λεξικογραφική προτεραιότητα του α' ενικού του ενεστώτα, κι αυτό σωστό είναι, βέβαια, αλλά υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα όπου άλλο πρόσωπο και άλλος χρόνος μπορεί να αποδώσουν καλύτερα κάποιες χρήσεις στην αργκό - δες π.χ. τις διαφορές ανάμεσα στο γίνομαι και στο γίναμε!, έγινα!

#10
Hank

Vrasta, το «έγλυψες» βέβαια μπορεί να παρεξηγηθεί, ιδίως προφορικά, χεχε

#11
jesus

συμφωνώ με γκατζ κ σκύλο, κ εγώ έτσι θα το ανέβαζα. ο μαυρόγιαννος, όμως, εν προκειμένω έχει οριακά δίκιο γιατί όντως παίζει κ στο 1ο ενικό με αυτήνανε ακριβώς την έννοια, πουχού ζωγράφισα, ο πούστης.

πέραν αυτού, όμως, μήπως θα έπρεπε όλα τα λήμματα που αφορούν γραμματικούς τύπους μιας λέξης να ανεβαίνουν στο ίδιο λήμμα κ στον στάνταρ τύπο κ να διευκρινίζεται στον ορισμό ότι, πχ, το έγινα με την έννοια αυτή δεν απαντά με καμία κυβέρνηση στο 1ο ενικό του ενεστώτα;
αυτό για λόγους καθαρά λεξικογραφικούς.

#12
Vrastaman

@Khan το αστείο είναι ότι μπορεί να παρηξηγηθεί και στον γραπτό λόγο :Ρ

#13
Hank

Εγώ το συνηθίζω για να τσεκάρω γνώση ελληνικών των συνομιλητών μου.

#14
vikar

Γκάτζ, πολύ καλός. Άλλη μιά διαγράφα απ' το πρόχειρό μου... Μπράβο παιδιά, καλά το πάτε, έτσι... :-Ρ

Όσον αφορά τον τύπο του ρήματος που καταχωρίστηκε, εγώ θα τό 'βαζα σε πρωτοπρόσωπο ενεστώτα, μιά που όπως το σολάρω και σε αντίθεση με το έγραψα (πρωτοπρόσωπο κι' αυτό, γιατί όχι;) το ζωγραφίζω χρησιμοποιείται με την ίδια έννοια στον ενεστώτα.

#15
GATZMAN

θ!ξ πανοσιολογιότατε