Η καλπουζανιά είναι η ανέντιμη/πονηρή πράξη, η απάτη, η μπαγαποντιά, η βρομοδουλειά. Αυτός (-ή) που την ασκεί (... λέγε με απατεώνα) λέγεται καλπουζάνος (-α). Mεσαιωνικά: καλπαζάνης.

Ετυμολογία: από το τούρκικο kalpazan = παραχαράκτης. Aυτό προέρχεται από το περσικό qalbzan = το κάλπικο κέρμα, το οποίο με τη σειρά του είναι σύνθετη λέξη από το αραβικό qalp = αλλαγή, μεταβολή, αντιστροφή [τούρκικα kalp = ψεύτικο, ελληνικά: κάλπικο, ο κάλπης (= απατεώνας), η κάλπισσα] και από το πέρσικο zan = κέρμα

Ασίστ: Mes από το Δ.Π.

«Βαρύθυμοι και νωχελείς πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κάθε λόγο να περιφρονούν το δικαίωμα ψήφου περίπου όπως μιαν επιταγή άνευ αντικρίσματος. Το πολιτικό νόμισμα είναι «γράμματα» ή « κορώνα» κι από τις δύο μεριές, οπότε η καλπουζανιά δεν θέλει κολαούζο για να αποκαλυφθεί. Οι εκλογές χρειάζονται για να διατηρούνται τα δημοκρατικά προσχήματα, για να ανέρχεται στην εξουσία η πιο δραστήρια πολιτική παρέα - τα υπόλοιπα ανήκουν στο παρασκήνιο. Ματσαράγκα δηλαδή; Λαοπλάνος τσαρλατανισμός; Ευτελής διαβουκόληση και αμαρτωλή δημοκοπία;»

καπουλζανιά; (από BuBis, 25/05/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
tryager

Δεν υπάρχει συσχέτιση με το καρπούζι, το οποίο προέρχεται από το περσικό «xar + busa» = κώλος (!) αγγουριού (εννοεί«αποστρογγυλευμένο αγγούρι»). Εμείς το πήραμε με τη μεσολάβηση του τουρκικού Karpuz.

#2
Hank

Τι είπες τώρα!!!1 Κώλος το καρπούζι!

#3
GATZMAN

Μπράβο!

#4
Galadriel

Θεγκζ! Μορφώθηκα και σήμερα!

#5
acg

Εχω την εντυπωση οτι φοριεται ιδιαιτερα στη Χαλκιδικη. Ο διαπραττων την καλπουζανια, λεγεται καλπουζανjς.

#6
poniroskylo

Το βεβαιώνω κι εγώ αυτό για τη Χαλκιδική. Ωραία λέξη.