1. Επεξηγώ μετά λεπτομερειών προηγούμενη φράση μου. Συναφείς εκφράσεις: κάνω νιανιά, δίνω μασημένη τροφή, το καταλάβατε ή να κάνω και κακά;

Αναγκαζόμαστε να κάνουμε φραγκοδίφραγκο κάτι που είπαμε, συνήθως όταν ο συνομιλητής μας είναι κάπως αργόστροφος, γκαφάλι, δεν τα πιάνει με τη μία, λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση, το μυαλό του δουλεύει με μανιβέλα, του λείπουν καναδυό βίδες, έχει κάψει (κάποια) εγκεφαλικά κύτταρα, η σκούφια του κρατάει από Μογγολία μεριά, πήγαινε στο ΠΙΚΠΑ με το γνωστό πουλμανάκι κλπ κλπ.

Γενικώς δεν είναι και η καλύτερη φάση να αναγκάζεσαι να κάνεις φραγκοδίφραγκο. Τη στιγμή που προσπαθείς να εξηγήσεις τα αυτονόητα, αισθάνεσαι τη νοημοσύνη σου να συρρικνώνεται καθώς προσπαθείς να κατέβεις στο επίπεδο του βλακέντιου συνομιλητή σου.

  1. Όταν όμως κάποιος σου πετάξει τη φράση «δε σε πιάνω, για κάντο φραγκοδίφραγκο αυτό που είπες», δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: α) όντως δεν κατάλαβε διότι καίει κάρβουνο (οπότε ισχύουν όσα είπαμε πιο πάνω)
    β) έχει καταλάβει πολύ καλά τι του είπες, δεν του πολυάρεσε, και σε αναγκάζει να το επαναλάβεις πιο ξεκάθαρα για να σε φέρει σε δύσκολη θέση και να οργανώσει στο μεταξύ την αντεπίθεσή του. Συναφής έκφραση, το κλασικό «δεν κατάλαβα, τι είπες;», που λέγεται σε άκρως μαγκιόρικο στυλ, με απειλητική διάθεση και με το απαραίτητο στραβοστόμιασμα.
  1. - Τι λέει ρε Τζορτζ, καιρό είχα να σε δω... Με τη σχολή πώς τα πας, τελειώνεις;
    - Το πολεμάω ρε φίλε... Κάνω και κάτι μαθήματα σε παιδάκια τώρα και δε μου μένει πολύς χρόνος.
    - Καλή φάση, έχει λεφτά αυτή η φάμπρικα με τα ιδιαίτερα.
    - Τι καλή φάση ρε μαλάκα, που είναι όλα τους μόγγολα κι αναγκάζομαι να τους κάνω τα πάντα φραγκοδίφραγκο... Εδώ χτες ένας δεν ήξερε τι πάει να πει η λέξη «αποδιάρθρωση» και βρέθηκα να εξηγώ από καταβολής κόσμου..
    - Παράδειγμα που βρήκες κι εσύ ρε πούστη μου.

  2. - Πώς πάει η δουλειά;
    - Δεν πάει. Οσονούπω την κάνιγγος. Είπα προχτές στο μαλάκα το αφεντικό ότι δε γίνεται να συνεχίσω να δουλεύω 9 και 10 ώρες για 30 γαμοευρώ, και ξέρεις τι μου είπε;
    - Όχι δεν ξέρω.
    - «Δεν κατάλαβα κωστάκη, για κάντο μου φραγκοδίφραγκο αυτό αν έχεις την καλοσύνη» και κάτι τέτοια κουτσαβάκικα...

(από johnblack, 25/05/09)

Βλ. και σχετικό λήμμα σπάσ' τα και ξαναρίχ' τα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

H δεύτερη παράγραφος είναι λημματομείο!

Η σωστή απάντηση είναι όσα σου πα κι όσα μου πες παρτον πούτσο μου για πίπες, βλ. λήμμα.

#2
johnblack

άλλως λημματωρυχείο

#3
profhths

Παρομοίως και το κάνω πενταράκια...