Η χαρακτηριστική ανεκδιήγητη ξανθιά απόχρωση της κόμης των –συμπαθέστατων κατά τα άλλα– θηλυκών κατοίκων της Νύμφης του Θερμαϊκού. Απαντάται σε μακρύ μαλλί, κατά προτίμηση με μπούκλες κομμωτηρίου, και παραπέμπει σε τραγουδιάρα, τηλεπαρουσιάστρια, playmate κτλ. Αρχίζει και παρατηρείται στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών. Προϋποθέτει ντεκαπάζ γιατί συνήθως επιλέγεται από καραμελάχρινες (εκεί εικάζεται ότι οφείλονται μεταγενέστερες εγκεφαλικές βλάβες, βλ. καμμένα εγκεφαλικά κύτταρα) και δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να είναι από πολύ ανοιχτόχρωμο μέχρι εντελώς γυφτέ (συνηθέστερη η δεύτερη περίπτωση). Η πλειοψηφία των γυναικών που το επιλέγουν ανήκουν στην κατηγορία της λάικας.

Τελευταίως έχει αρχίσει να υιοθετείται και από θήλεα της πρωτευούσης, είναι όμως ιμιτασιόν και δεν πρέπει να συγχέεται με το ορίτζιναλ, εκθαμβωτικό θεσσαλονικί χρώμα.

Και μας σκάει το Σεπτέμβρη το μελανούρι η Βασούλα στην τάξη μ' ένα μαλλί θεσσαλονικί, μας στράβωσε μιλάμε! Και να 'ταν μόνο το μαλλί! Δως του και τα μινάκια, να και το βυζάκι έξω, κι όλο και να φαίνεται το στριγκάκι μέσα απ' το παντελόνι... Αχ Βασούλα, μας πέθανες στο χερογλύκανο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Μπουγάτσα με ανταύγειες

#2
patsis

«Μας πέθανες στο...» ; Ρε Sasa μην μας αφήνεις με την αγωνία!

#3
Sasa

«Στο χερογλύκανο» πήγα να γράψω αλλά ο δαίμων του τυπογραφείου ξαναχτύπησε!

#4
Keyser Soze

Σάσα'ς πίκτσουρ, μι λάικ βέρι. Γιου ντάιντ ας ιν δε χαντ-σουίτενερ...

#5
Galadriel

Σάσα αν θες να διορθώσεις ορισμό που ήδη ανέβασε πάτα το Αναφορά από κάτω και στείλε μήνυμα στους μοδίστρους, αυτοί ξέρουν.

#6
poniroskylo

Ο ορισμός τα σπάει και, φυσικά, δεν μπογώ να βάλω κάτω από πέντε. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη λέξη αυτή καθαυτή, δεν την έχω ξανακούσει και ως επαγγελματίας Σαλονικιός μπαγιάτης είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω στάση αναμονής και να μην βαθμολογήσω το λήμμα μέχρι να πεισθώ ότι λέγεται και έχει βάση και δεν είναι απλώς άλλη μια κακεντρέχεια των κάτω :-)

#7
patsis

Εγώ την έχω ακούσει στην Αθήνα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι εδώ είναι κακεντρεχείς, οι σαλονικιές τα βάφουν θεσσαλονικί!

Θα κάνω ένα σχόλιο και κυνηγήστε με όλοι ομοθυμαδόν: απ' τη στιγμή που κατέβηκα στην Αθήνα διαπίστωσα ότι στο στυλ οι σαλονικιές έχουν χάσει την πρωτοπορία από τις Αθηναίες. Σε ρούχα κυρίως αλλά και μαλλί και ίσως στο μακιγιάζ (μάλλον στο μακιγιάζ δεν με τρελαίνουν ούτε οι μεν ούτε οι δε). Αυτά το χειμώνα, γιατί τώρα που ζέστανε ο καιρός και ξανανέβηκα πάνω διαπίστωσα ότι το καλοκαίρι τους ανήκει. (Θεέ μου τι βλέπουν τα ματάκια μας πάνω...)

#8
ο αυτοκτονημενος

@ Sasa σε προκαλώ πέστου που το άκουσες να πάει να το ακούσει ο μπαγιάτικος γιατί θα μας τα σκοτίσει
α πάρε 10 απ εμέ διότι η σαλονίκη είναι ο τόπος των πραγματικών θηλυκών

#9
Keyser Soze

@ patsis

Σωστόστ. Οι ...νύφες του Θερμαϊκού έχουν απωλέσει την πρωτοκαθεδρία τους προ πολλού.

#10
xalikoutis

ντάξ, τι είναι αυτά με τις πρωτοκαθεδρίες, απτα πιο εξτρημ πράματα που μπορείς να πάθεις γενικά είναι το ξανθό θεσσαλονικι πλάτη και να πεις αμάν και μετά που γυρίσει να δεις την ποντιοφατσα και να ψάχνεσαι...

#11
ο αυτοκτονημενος

@ xalikoutis xa xa xa xa ρε παιδη μου ποντιοφατσα
ολα μα ολα τα διαμαντια και γαμω το χιουμορ

#12
poniroskylo

Ε, από τη στιγμή που το λέει ο patsis ο οποίος σήμερα είναι Θησείο και αύριο Καμάρα, ορίστε ένα πεντάστερο και για το λήμμα. Η πλάκα είναι ότι ξέρω, ακριβώς, για ποιό χρώμα μιλάς.

#13
Vrastaman

Καϊλή = Λαϊκή λέει όλο κακία το αναγραμμαντείο

#14
GATZMAN

Ω....

#15
knasos

Ουάου, θα προσπαθήσω να το βρω για χρώμα γραμματοσειράς στο πισί μου, το πολύ το μαύρο το βαριέται κι ο [εισάγετε ό,τι θέτε].

#16
Hank

Μες, κοντοχωριανή σου η κοπελιά;

#17
Galadriel

Βράστα αν το σχόλιο είναι για το μήδι 2 έπεσες έξω δεν είναι η Λαϊκή είναι η Ρία Αντωνίου :)

#18
Vrastaman

Ωραίο παιδί, Μες. Έψαξα (εις μάτην!) στο σαίτ της να βρω το λινκ «προσθήκη στο καλάθι αγορών».

#19
GATZMAN

  • 100 για το Βραστοσχόλιο
#20
johnblack

Πονηρέ, οι αρχικές σου επιφυλάξεις δεν ήταν καθόλου αδικαιολόγητες. Η συγκεκριμένη λέξη ακούγεται σπανιότατα έως καθόλου στον προφορικό λόγο, είναι βασικά κατασκεύασμα κάποιων κιτρινιάρικων (αθηναϊκών όπως είπε κι ο πάτσις) μήντια, παιδί του σωλήνα με δυο λόγια, που παρασάγγας απέχει από την έννοια της αυθεντικής σλανγκ.

#21
ο αυτοκτονημενος

Αθήνα ζαφειρόπετρα στης γης το δακτυλίδι
ακούτε καρντάσια !!!!!

#22
BuBis

ετς! Το δάχτυλοστην Αθήνα έχει και δαχτυλίδι! Και μάλιστα μονόπετρο!

#23
ο αυτοκτονημενος

you wish

#24
maria brozou

είμαι Θεσσαλονικιά, χωρίς το θεσσαλονικί μαλλί αλλά και τον ξέρω τον όρο, και τον χρησιμοποιώ και τον έχω ακούσει πολλάκις. προς επιβεβαίωση απλά της ύπαρξης του θεσσαλονικί μαλλιού και της χρήσης του όρου ακόμη και από εμάς τις Θεσσαλονικιές.

#25
Vrastaman

Θένκια που το ξεκαθάρισες, Aurora Zombi, πάντα υπέθετα ότι ήτο λεξιπλασία της Sasa!

#26
maria brozou

μα βεβαίως και όχι... είναι όμως των τελευταίων ετών από τότε που εδώ στην Σαλόνικα εισάγουμε το οξυζενέ με τα βαρέλια...