Η σλανγκ ονομασία της γνωστής μάρκας τσιγάρων με σκοπό την γελοιοποίηση των Γάλλων και της συνήθειάς τους να προσθέτουν άχρηστα γράμματα σε όλες τις λέξεις, την προσπάθεια να δοθεί στην αφ' υψηλού γαλλική προφορά της μάρκας μια πιο λαϊκή χροιά και ωσεκτουτού ευκολότερη εκφορά και την έμφυτη τάση του απλού καθημερινού καλλιτέχνη, που δημιουργεί τη σλανγκ, να δημιουργεί τη σλανγκ.

Η πραγματική προφορά της μάρκας τσιγάρων είναι (από ό,τι με πληροφορεί ο απεσταλμένος μου στο απέναντι περίπτερο) «γκουλουάζ». Άντε τώρα τρέξε και βγάλε την προφορά από αυτήν εδώ τη λέξη «Gauloises» αν δεν είσαι γαλλομαθής ή έστω έχεις εξασκηθεί στη γαλλική (και ναι, τα ασανσέρ, καλοριφέρ, μιλφέιγ, κρουασάν, βουλε βου κου σε αβέκ μουά δεν πιάνονται για γαλλικά). Ίσως τα ακούσετε και σαν «γκαυλοίσες» ή ακόμη καλύτερα σαν «γκαβλίτσες». Να ξέρετε ότι είναι ακριβώς το ίδιο - και δεν χρειάζονται σχόλια για το γκαβλ-, πάλιωσε.

- Κυρ-Παντελή, πιάσε δύο Ντιξάν αναβράζοντα με προτοκαλιούς κόκκους, ένα πακέτο Μίσκο αλντέντε, δύο χλωρίνες Κλινέξ με την νέα βελτιωμένη δράση οξυγόνου, δυο σοκοφρέτες και δυο τσικουλάτες για τα πιτσιρίκια και 2 πακέτα γκαυλόισες για μένα.
- Καλά Ορέστη μου, να στα στείλω με το παιδί;
- Όχι ρε Παντελή, από τότε που είδε το Μπακαλόγατο μας έχει τρελάνει στα «αμ πως» και στις μαλακίες, θα περάσω να τα πάρω εγώ.

(από Vrastaman, 04/06/09)(από vanias, 03/03/12)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
poniroskylo

Ναι, ναι ... ωραίος

Σχετικό (κάπου) και το εξής ανέκδοτο/αστικός μύθος. Τύπος σταματάει σε περίπτερο στη μέση του πουθενά, καλημέρα, καλημέρα, δυο Marlboro κι ένα Gitanes. Περιπτεράς: Αμ, δεν έχου μάλμπουρου, π΄δακι μ. Τύπος: Καλά, το Gitanes. Περιπτεράς: Αμ, του ζητάν, του ζητάν, βέβαια, αλλά σι λέου δεν έχ, δε μας έφιραν.

#2
knasos

Να πω κι εγώ αυτό με το Μιράζ-2000 ή μπα;

#3
Vrastaman

Η κανονική προφορά είναι «γκολουάζ», άρα ίσως πιο δόκιμη σλανγκική να ήταν το «γκαυλουάζ» ;-)

#4
BuBis

Μπα, παίζει κι έτσι. Είχα ένα Γάλλο συνάδελφο, τον Francois, που όταν ήρθε στην Ελλάδα, ο ρουμάνος μου, τον καλωσώρισε ως Φρανσόις αντί για Φρανσουά!

#5
jesus

την έμφυτη τάση του απλού καθημερινού καλλιτέχνη που δημιουργεί τη σλανγκ να δημιουργεί τη σλανγκ

από τις καλύτερες ταυτολογίες που έχω διαβάσει. αμ πώς.

#6
Galadriel

Ε ναι. Κνάσε.

#7
Επισκέπτης

ΓΚΑΥΛΟΊΖΕΣ ΜΠΛΟΝΤΈΣ!!

#8
vanias

χα-μπέ, βαντάζ, ζιτάν, γκολουάζ, καρτιέ... στα ογδόνταζ και πριν η καταγωγή του τσιγάρου ήταν θέμα πρεστίζ καθότι διακριτικά ωραίος τρόπος επίδειξης (τα καρέλια είναι για τους μπετατζήδες).Άσχετα αν το ξενόφερτο πακέτο με την εξωτική ονομασία συνήθως είχε καρέλια μέσα για τους τρακαδόρους.

- Τσιγαράκι;
- Μόλις το σβησα
- εμένα λέω

#9
Khan

#10
deinosavros

και Γυφτάνς (gitane = τσιγγάνα)