Ουσιαστικοποίηση του νατουραλιζέ πια τούρκικου επιρρήματος και συνδέσμου demek που, σε αντίθεση με την Σαλονικιώτική του έννοια, του δήθεν δηλαδή, σημαίνει στα οθωμανικά «επομένως», «άρα», «συνεπώς», «κατά συνέπεια», «για τον λόγο αυτό».

Η ντεμεκιά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως την δηθενιά, δηλαδή κατάσταση όπου το υποκείμενο είναι τελείως δήθεν, ψεύτικο, κάλπικο, πουλάει μούρη και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Για τους πάσχοντες από το σύνδρομο της Ανορθόγραφης Παράτονης Ακρόασης, ακούγεται ως και ντεμέκια, δηλαδή χαμουτζίδικη ντεμέκ φτηνή βρισιά για τους μπουγατσοφάγους βόρειους γείτονες μας.

  1. Από βλόγιον σε συζήτηση για το ασφαλιστικό:
    Αφού με τόση επανάσταση μας είπε ότι δε θα περάσει, φαντάζομαι ότι προτίθεται να πληρώσει και το λογαριασμό. Αλλιώς ντεμεκιά και τζάμπα μάγκας...

  2. Από έτερον βλόγιον σε συζήτηση για τις εκλογές:
    χαρακτηριστική ντεμεκιά.... «στις εκλογές νικητής ήταν η... δημοκρατία» ή «να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να προάγουμε τον γόνιμο διάλογο»

  3. Από παρ' άλλο βλόγιον σε συζήτηση για μια θεατρική παράσταση:
    Να κι ένα τρέχον αρτ πράμα από τη Νέα Υόρκη που δεν είναι (μόνο) ντεμεκιά.

  4. «Ναι, κοροϊδεύετε τα ντεμέκια ρε χαμουτζήδες εδώ κάτω, αλλά άμα τύχει και ανεβείτε στην φραπεδούπολη μένετε με τον στόμα ανοιχτό ιδίως με τα μωρά της. Άρα μόκο, και ερωτική πόλη είναι και καλό φραπέ έχει»

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
BuBis

Eλπίζω το τριαράκι να μπήκε από Σαλονικό σαν εμένα, λόγω ευθιξίας για τον ορισμό.

Αλλιώς δεν εξηγείται λόγω του ότι είναι μια καταγεγραμμένη slang, κατ' εμέ στον γραπτό και προφορικό λόγο... Εκτός αν κάποιος επιμένει στα γνωστά παιχνίδια...

#2
xalikoutis

βγάζω γούστα όταν οι σαλονικιοί χρησιμοποιούν το ντεμέκ ως πολυσήμαντο επιθετικό προσδιορισμό για λόγιες και ακαδημαϊκές λέξεις...
πχ

«ντεμέκ διαπολιτισμικότητα», «ντεμέκ προβληματοθεσία», «ντεμέκ μοντερνισμός», «ντεμέκ διαλογικότητα» σε λέω...

#3
Galadriel

Ναι, για!

#4
Vrastaman

...γιαβρί'μ!

#5
BuBis

έλα, έλα μπιουτιφούλ είπαμε, Αθηνέζοι, με τις ντεμέκ Σαλονικιώτικες εκφράσεις...

#6
xalikoutis

α. δεν είμαστε αθηνέζοι
β. δεν είναι ντεμέκ
γ. δεν είπαμε ότι μας αρέσει;
δ. παόκ και μην τη ψάχνεις

#7
BuBis

σορρυ χαλ, αλλά έχω χάσει λιγάκι την μπάλα για το ποιός είναι απέ που... Κι εγω και Σαλονικιός είμαι, και Αθηνέζος και Πολίτης και δεν ξέρω γω τι άλλο!

Και ναι μωρέ, και μας αρέσει κιόλας!