Συνηθέστατα έπεται είτε του βγαίνω είτε του ναι, αλλά και συντάσσεται σε σχεδόν καθημερινή βάση με το μόνο.

Εκφράζει την πεποίθηση αυτού που προσκαλείται να βγει ότι όντως θα το λήξει νωρίς σεβόμενος τις υποχρεώσεις της επαύριον και το γενικότερο κούτελο που (δεν) έχει στην κοινωνία.

Έχει θαυματουργές επιδράσεις στις τύψεις, καθώς ο εκφέρων αυτήν την μυστικιστική φράση είναι πεπεισμένος ότι όντως θα σταματήσει στο πρώτο και δεν θα συνεχίσει, παρ' όλο που τις προηγούμενες δεγκζέρεικιοΐδιος πόσες φορές που την έχει πει γύρισε σπίτι ένα σφηνάκι πριν το κώμα και την κάθαρση στομάχου. Αν κατάφερε να γυρίσει, δηλαδή.

Εναλλακτικά, αποδίδει την βαρεμάρα, με την πρόσκληση να παίζει τον ρόλο της ώθησης πέρα από το κρίσιμο σημείο μετά το οποίο αρχίζει η ημιελεύθερη πτώση.

Κατ' αντιστοιχία με τον νόμο του Μέρφεως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ξωμάτοχα προς πρόκλησιν καταστροφής εκεί που δεν προμηνύεται.

- Έλα ρε μαλάκα να πιούμε ένα ποτάκι στο Μπιγκ Μπεν, θα είναι και ο Σταύρακας ο ξίδιας, ο Βάγγουρας ο τελειωματίας, θα σκάσει και ο Βλάσης ο λαγκαβούλης.
- Γάμησέ με, ρε συ, αύριο σηκώνομαι 6 το πρωΐ και παίζεται το κεφάλι μου στη δουλειά ρε...
- Έλα να παπαρίσουμε λίγο, ρε καραγκιόζη, να χαλαρώσεις, θα κοιμηθείς και πιο χαλαρός.
- Ναι, αλλά για ένα ποτό μόνο.

(από PUNKELISD, 22/09/11)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

το ξωμάτοχα είναι χωριάτικο λευκαδίτικο για το επίτηδες, απλά ήθελα να το χώσω. απαντά κ ως ξωματόχου

#2
Vrastaman

Βλ επίσης το συνειρμικά συναφές θα πάω για τσιγάρα

#3
Vrastaman

Ο λαγκαβούλης!!!!

#4
jesus

με τη διαφορά, βεβαίως, ότι εκεί δεν το πιστεύεις. άσε που μπορεί να το πει κ μη καπνιστής σε ακραίες περιπτώσεις.

συναφές κ το «θα σου στείλω μήνυμα να βγούμε για κάνα καφέ» που έπαιζε όταν είχαν πρωτοσκάσει τα κινητά κ το έλεγες σε όποιον ήθελες να ξεφορτωθείς, το ίδιο κ κείνος, κ συνεννοούσασταν σε δεύτερο γκεστάαλτ. το χρησιμοποιούσα κ γω όταν ακόμα δεν είχα κινητό.

#5
Vrastaman

Ειιιι, τι το θάβετε ωρέ κλεφτόπουλα;

#6
jesus

μετά από την απόφασή μου να μην γράφω για τα εξόφθαλμα ό,τι νά 'ναι στις βαθμολογίες, που παραβίασα μόνο σε αδικίες λημμάτων άλλων χρηστών, κ μετά από αυτά που εισέπραξε αυτό το λήμμα (83 κ 63% από τους 6 πρώτους, νά 'ναι καλά κ ο βράστα), τα οποία αδυνατώ να κατανοήσω, κ μετά από αυτά που έσκασαν για τον πάτση, βλέπε εδώ, απλά θα κλείσω από μέρους μου ό,τι έχει να κάνει με βαθμολογία λέγοντας ότι σταματάω να βαθμολογώ γιατί δεν βλέπω κανένα νόημα, κ ότι θα απέχω από κάθε σχετική συζήτηση.

#7
vikar

Τζίζα, κάνε ρε μια ετυμολόγηση του ξωμάτοχα αν τό 'χεις. Και το ξωματοχου πού τονίζεται; Στο γκούγκλ πάντως δέν βρήκα ούτε τό 'να ούτε τ' άλλο.

#8
vikar

(Φτού σου, ζαβολιάρη, μου το μετατόνισες...)

#9
johnblack

Ιησού, με το συμπάθειο φίλε μου, αλλά δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Και γω έχω ανεβάσει κάποια πράγματα που κατά όχι δική μου γνώμη γαμάγανε μανούλες, ξεκινήσανε τέλεια και στην πορεία κατέληξαν σ' ένα φτωχό εβδομηνταράκι. Στα λέω αυτά γιατί κι εγώ είμαι το ίδιο τζόρας με σένα, αν κρίνω οτι παίζει θάψιμο ή έλλειψη σεβασμού από κάποιον, θέλω να μπω μες την οθόνη να τα κάνω λαμπόγυαλο. Προσπαθώ όμως να κάνω και την αυτοκριτική μου κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δύσκολο μεν, προσπαθώ δε. Πετάω π.χ. κάτι φιλοσοφικά καμιά φορά, που όμως σε κάποιους μπορεί να τους τη δίνουν στα νεύρα, να λένε τι μας το παίζει τώρα ο καραγκιόζης κλπ. Και αν θες και την ταπεινή μου γνώμη, το προκείμενο λήμμα δεν λέει και πολλά πράγματα. Επειδή όμως βλέπω οτι το έχεις δουλέψει κι έχεις αφιερώσει κάποια φαιά ουσία για να γράψεις αυτές τις δέκα αράδες, προσωπικά προτίμησα απλά να απέχω και να μη βαθμολογήσω καθόλου το συγκεκριμένο λήμμα. Αυτό συνήθως κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις και έτσι τα έχω ήσυχα με τη συνείδησή μου. Θα ήθελα ειλικρινά τη γνώμη σου επ' αυτών.

#10
jesus

έχω εκφράσει παρόμοια άποψη αρκετες φορές αλλά δεν θυμάμαι πού για να σε παραπέμψω, ότι δεν καταλαβαίνω το θάψιμο, κ ιδίως στο λήμμα αυτή τη φορά. είναι μια αρκετά τυποποιημένη έκφραση που τη λέει πολύς κόσμος. γιατί δλδ το θα πάω για τσιγάρα (ο χαλικού νιώθει πώς το λέω προφ) έχει πάρει τέτοιες ψήφους; αντίστοιχο κ πιο κραυγαλέο ήταν το παργαλάτσος-μπαργαλάτσος)
δεν είπα ότι γαμεί, εμένα προφ μου αρέσει αλλιώς δεν θα το ανέβαζα, αλλά γιατί το θάψιμο. γενικά ήμουν της ίδιας άποψης με σένα.

όβερ εντ άουτ.

@βίκαρ: είδα ότι δεν είχα τονίσει κ το διόρθωσα:Ρ θα το ψάξω.

#11
jesus

για το ξομάτωχα ή κ ξεματωχα δεν εχω ετυμολογια προς το παρον.

#12
jesus

η μόνη ετυμολογία που βρέθηκε είναι του κοντομίχη, λευκαδίτη λαογράφου, που το αποδίδει στο εκ του συμμετόχου, το οποίο είναι ελάστιχα πειστικό, καθώς η συμμετοχή κ η πρόθεση είναι έννοιες διακριτές.
φάταλ έρρορ, αποδέχομαι ήττα.

#13
knasos

Παρισινός λευκαδίτης λαογράφος ή παίχτηκε τηλέφωνο-ίντερνετ. Ξέρεις γιατί αν είναι το πρώτο έχει άλλο αέρα.

#14
jesus

νεκρός λευκαδίτης λαογράφος. τηλ στη μάνα μου που είναι φιλόλογος παίχτηκε...αμάν με τα σενάρια πια...:Ρ

#15
perkins

Η γενική αποψη απο Λευκαδίτες είναι το εκ συμμετόχουΎπάρχει και επίθετο που χρησιμοποιείται τώρα στα χωρια του νησιου:Ξεματοχινός,-η, -ο ήτοι ο πλέον κατάλληλος

#16
HODJAS

Επίρρημα ξωμάτοχα λοιπόν.

Καλά, θα μπορούσαμε να λασκολογήσουμε κομμάτι (π.χ. προέρχεται απο κάποιον τιμαριούχο ξωμάχο αξιωματούχο, όποιος είν' έξω απ' την ξυμμετοχή πολλά τραγούδια ξέρει < ξυγγραφή, ξυνός κλπ).

Αλλά, το έχω ακούσει στην Ημαθία ως ξυ(μ)μέτοχος και ουσ. ξυ(μ)μετοχιά, με την έννοια του αστόχαστος, απερίσκεπτος, ανεύθυνος και εν τέλει αναίσθητος (στομπουτσιστής).

#17
perkins

οχι Χότζαμ. Ξεματοχινά το λένε και ξωματοχινά.

#18
jesus

ε, μωρέ χότζα, πώς πετάεσ' έτσ', κιο με στραβοκατίν'σες!

καλά τα λέει ο περκινς, απλά το «εκ του συμμετόχου» δε μου πολυκάθεται εννοιολογικά, παρ' όλο που φωνολογικά είναι μπαμ.

#19
HODJAS

Μπόγια, πρώτη φορά τ' ακούω ως ξεματοχινά.
Στην Ημαθία σταντέ, λέγεται ξυμετοχιά-ξυμέτοχος. Δεν ξέρω απο πού διάλο βγαίνει, ούτε και κανείς ήξερε να με πεί.
Όσο για τις εικασίες (αξιωματούχος κλπ), γουστάρετε να μοντάρουμε μια Λασκολογία στο γόνατο;

#20
jesus

πάει η λασκολογία γόνατο...

#21
perkins

Τουκανια: Καπνογόνα= Παει ο καπνός γόνα
Δακρυγονα=Πάει το δακρυ γόνα...ωραία παρέτυμη ε;

#22
perkins

Α και το μικρό ονομα του Κοντομίχη= Λεπά.

#23
HODJAS

Κι ο Καλογιάννης στα γαλλικά Ζαμπόν...
:-Ρ

#24
perkins

τηγανητός μαζι με λιγο Ρογήρο Βάκωνα

#25
HODJAS

Βάλε και το Θωμά τον Αγκινάρα κι είσαι μέσα!

#27
perkins

α και λιγο απ αυτα τα μανιταράκια του Αλντους .ετσι μωρε για τη γευση

#28
perkins

Πρωκτολογικό Αιμοροϊδες
Ορθοσκόπηση Θεραπεία Υπερηχων Περίδεση χωρίς νάρκωση Αιμορραγία
www.proctology.gr

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ; ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ.
ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΗ ΩΡΑ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΑΙΜΟΡΟΪΔΕςΣ. Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο !!!