Κλασική ρητορική ερώτηση με ειρωνική / πειρακτική διάθεση.

Απευθύνεται κατά κανόνα σε άνδρα, άρτι κουρευθέντα. Ο λόγος της καζούρας είναι το αμφιλεγόμενο αισθητικό αποτέλεσμα της νέας κόμμωσης, η οποία συνήθως είναι πολύ απλή κι όχι τίποτα το εξεζητημένο.

Ακόμη όμως και σ' αυτήν την απλότητα και λιτότητα ενός κοντού κουρέματος, δύναται να εμφιλοχωρήσει η γελοιότης, μετά πολλών τρόπων, π.χ. όταν ξυρίζονται τελείως οι φαβορίτες και το μαλλί φαίνεται σαν ένα είδος κολλημένου κράνους.

Η πιο κλασική όμως περίπτωση που θα ακούσεις ότι κουρεύεσαι στο ΙΚΑ, είναι όταν τα έχεις πάρει όλα πολύ κοντά, με την ψιλή που λέγαμε παλιά. Διότι το να κάνεις ένα κεφάλι να μοιάζει με γλόμπο ουδόλως απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις ωτ κουαφύρ και τα ρέστα, το αναλαμβάνει κι η κουτσή Μαρία, ακόμη και μόνος σου τη βολεύεις.

Το ΙΚΑ λοιπόν, ταυτίζεται με την έλλειψη οποιασδήποτε δημιουργικής ικανότητας, την αδράνεια, την στείρα επανάληψη, την τυποποίηση, το «δε βαριέσαι τώρα πού να τρέχω», όλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ένδοξου ελληνικού δημοσίου τομέα.

Οποιαδήποτε αναφορά στο ΙΚΑ εμπεριέχει ένα βαθμό τιραμισουρεαλισμού. Κούρεμα στο ΙΚΑ δεν υπάρχει, κι ας ελπίσουμε οτι ποτέ στο μέλλον δε θα υπάρξει. Το ΙΚΑ είναι επίσης ένας ουτοπικός προορισμός για όσους μόλις άκουσαν κάτι κουλό.

Εν τέλει, με το να χρεώσεις σε κάποιον ότι κουρεύεται στο ΙΚΑ (για το οποίο όλα τα εθνίκια καμαρώνουν, αναμασώντας τη γνωστή πίπα περί ίδρυσής του από Μεταξά), επισημαίνεις αφενός πόσο σκιτζής ήταν αυτός που έκανε το κούρεμα, αφεδύο, τον αποκαλείς εμμέσως πλην σαφώς καρμίρη και σπαγγόραμα, που λυπήθηκε τα 10 ευρά (παλιότερα 1 χελίρικο) που παίρνει ο μπαρμπέρης και προτίμησε τη τζαμπαρία της κενωνικής ασφάλισης.

- Μεγειές, μεγειές, αγορίνα μου! Αυτό είναι κούρεμα, τώρα επιτέλους έδειξες! - Αλήθεια ρε φίλε, καλό είναι; Γιατί νομίζω πως τα πήρε λίγο παραπάνω απ' ότι έπρεπε.
- Όχι ρε ξεκόλλα. Μόνο να μου πεις σε ποιο ΙΚΑ πήγες και κουρεύτηκες για να κλείσω κι εγώ ραντεβού, χαχαχα χαχα!
- Σού 'χω πει τίποτα για τη μάνα σου τώρα τελευταία;

Βλ. και χειροβομβίδα

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

οχι με χειροβομβιδα

#2
babycat

Ανπιστεφτάμπλ η έκφραση! Πολύ γέλιο :)))

#3
johnblack

είσαι baby γι' αυτό δε θα την είχες ακούσει ;)

#4
Hank

*****. Αλλά μπορείς να συναντήσεις και την Ευλαμπία στο ΙΚΑ, κατά Γιοκαρίνη, και να φτιάξεις την τύχη σου! Αλλά στην ουρά για οδοντογιατρό, σίγουρα όχι για κουρέα!

#5
GATZMAN

Πολύ καλός

#6
johnblack

Η μελαγχολία και το συναίσθημα που βγάζει αυτό το τραγούδι είναι απερίγραπτα.

#7
patsis

Για σταθείτε ρε παίδες, νομίζω πως πραγματικά μπορείς να κουρευτείς στο ΙΚΑ, λάθος κάνω;

#8
GATZMAN

Για να δούμε:
IKA= Iδρυμα Κουρευτικών Αναγκών...Ναι...ναι, δίκιο έχεις

Επι τη ευκαιρία, στο έργο: Η κυρά μας η μαμμή, ο Μακρής (γιατρός), λέει, σε κάποιαν, που του ζητάει να ρίξει το παιδί που περιμένει: Το ΙΚΑ είναι ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων κι όχι ίδρυμα κλεψιατρικών ανωμαλιών.

#9
gaidouragathos

Ζήκος:- Και ποιός ειν' αυτός ο Ίκας; Γιατί τον πλερώνουμε τον Ίκας;

#10
HODJAS

Ιδού Κούρεμα Ατίθασο