Πρόκειται για ρατσιστική διατύπωση του Αλβανός.

Η γεωγραφική περιοχή της Αλβανίας αναφέρεται ως Αρβών από τον Πολύβιο (2ο αιώνα π.Χ.), η δε λέξη Αλβανία καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Πτολεμαίο το Γεωγράφο (130 μ.Χ.).

Εκ της Αρβώνος προκύπτει και η λέξη Αρβανίτης. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος επιφανών Αρβανιτών στην Επανάσταση του 1821 είναι γνωστή. Χαρακτηριστικά, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης έδινε τα στρατιωτικά του παραγγέλματα στα Αρβανίτικα, την γκέκικη διάλεκτο των αλβανικών.

Οι σύγχρονοι Αλβανοί αυτοαποκαλούνται Σκιπτάρ.

- ...τα αλβανά όσο ρήμαξαν και λήστεψαν την Ελλάδα προίκισαν σπίτια στην Αλβανία με τα κλεμμένα, πολλοί απο αυτούς έμειναν εδω κι έφτιαξαν σπίτια και μαγαζιά και πάλι μερσεντές έχουν. Στο μεταξύ όμως οι έλληνες πολίτες στενάζουν απο την οικονομική λεηλασία του επι 5 έτη 'καταλληλότερου΄...
- ...Για το χάλι μας δε φταίνε τα «αλβανά» ή ότι άλλη εθνικότητα θες, αλλά η (μη) πολιτική μας...

(Διάλογος από blog)

(από johnblack, 11/06/09)(από xalikoutis, 12/06/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Βράστα ανοίγεις μεγάλο θέμα, και θα μπορούσες να επεκταθείς κάπως περισσότερο - αν και ο χώρος δεν είναι ο πλέον κατάλληλος. Πιστεύω πως ο όρος έχει πλέον σήμερα χάσει μεγάλο μέρος του ρατσιστικού του χρώματος. Οι αλβανοί αφομοιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και πολλοί πρώην αλβανοφάγοι έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών στις απόψεις τους. Τώρα σιγά σιγά οι ίδιοι οι Αλβανοί, οικογενειάρχες και με καλές δουλειές οι περισσότεροι, στρέφουν το ρατσισμό τους απέναντι στους «κατώτερους» απ' αυτούς, κυρίως τους ασιάτες. Απεταξάμην δε απ' εμού οιαδήποτε ρατσιστική χρήση του όρου στο προηγούμενο λήμμα μου (από όπου πήρες υποθέτω την αφορμή). Το οτι όμως πολλές «δικές μας», κυρίως κάτω των 25, προτιμούν αλβανικό καυλί, είναι γεγονός καρατσεκαρισμένο, κυκλοφορούν μάλιστα εδώ και χρόνια σχετικά χιπ-χοπ τραγούδια που εξυμνούν τον αλβανικό ανδρισμό εν αντιθέσει με τους εκφυλισμένους έλληνες. Και βέβαια όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Όπως μου έλεγε πρόσφατα φίλος μου ιδιοκτήτης νυχτερινών μαγαζιών, μόνο οι αλβανοί πλέον κυνηγάνε γκόμενες να γαμήσουνε, εμάς τους έλληνες μας νοιάζουν μόνο η κόκα και τα λεφτά. Μεμονωμένη άποψη ίσως θα πουν, λίαν ενδεικτική κτγμ. Ακριβώς για να τονίσω αυτή την αντίληψη που θέλει τους αλβανούς απρόσωπες και ντούρασελ μηχανές του σεξ, χρησιμοποίησα το ουδέτερο. Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω πως ο όποιος ρατσισμός εναντίον των αλβανών επιβιώνει, δεν αφορά καθόλου τα θηλυκά. Αρκετές αλβανίδες είναι απλά gorgeous, με μια μαγκιά στο βλέμμα, μια αλητεία, μια καυλωτική αγριάδα που δύσκολα τα βρίσκεις στα εγχώρια, πλήρως αλωθέντα από τον καταναλωτικό τρόπο ζωής, προϊόντα.

Αυτά και σόρυ αν κούρασελ.

#2
Galadriel

Και φαντάζομαι τζονμπλάκ ότι το να ανεβάσεις χάρτη που παρουσιάζει τα Ιωάννινα σαν πόλη της Αλβανίας έχει να προσφέρει το βαθύτερο νόημα του...;;;

#3
ο αυτοκτονημενος

@ johnblack σωστά τα λες και για τους μπλεντερισμένους αλβανούς που στρέφονται ακόμα και στους ιδίους νεόφερτους συμπατριώτες τους (το έχω ζήση το όνειρο) όσο για το φικι φικι μη ξεχνάς ότι το έχουμε μπουχτίσει τα ελληνά τα αλβανά όμως γουστάρουν μια και είναι στερημένα τα καημένα και την πέφτουν ακόμα και στης νίντζα. πέραν αυτού τα θηλυκά αλβανά εχουν ενα σφιχτό δέρμα που δέν το έχω ξαναδεί και κυταρίτιδα τίποτα ρε φιλε και όντος είναι έτσι προστηχόφατσες όπως περιγράφεις και αν μυριστούν και πορτοφόλι (σαν τη μύγα στο σκατό)
@ βραστα
ναι συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες πολέμησαν πλευρό με το πλευρό στον ((((απελευθερωτικό))))) αγώνα του 1821, και εγώ προσωπικά κατάγομαι από αρβανίτικη γενιά από την πλευρά της μητέρας μου (καβοντορο μεριά)

#4
Hank

που στρέφονται ακόμα και στους ιδίους νεόφερτους συμπατριώτες τους (το έχω ζήση το όνειρο)

Δηλ. είσαι νεόφερτος Αλβανός;

#5
Hank

Ο χάρτης είναι το αλβανικό καυλί που λέγαμε; Και περιλαμβάνει και Μαυροβούνιο, νότια Σερβία (πέρα απ' το Κόσοβο) και τα μισά Σκόπια, ωραία πράματα!...

Κατά τ' άλλα οι Αλβανοί είναι οι μόνοι που πάνε στην τράπεζα για να βάλουν λεφτά σε λογαριασμούς καταθέσεων κι όχι σε δανειοδάνεια...

#6
ο αυτοκτονημενος

ναι ρε πως το καταλαβες απο τα ματια μου ΩΡΕ [-;

#7
GATZMAN

Η περιοχή Αρβων ποου λες, θα πρέπει λογικά να ήταν τμήμα της αρχαίας Ιλλυρίας.

#8
Hank

Ο Μπάμπης λέει τα εξής:

Αλβανία < Albanus (mons) = Αλβανόν όρος, βουνό του Λατίου. Οι αρχαίοι ονόμαζαν την περιοχή της σημερινής Αλβανίας Ιλλυρία, ονομασία που διατήρησαν και οι Ρωμαίοι. Οι Βυζαντινοί, αντιθέτως, υιοθέτησαν την παλαιότερη λατινογενή ονομασία Αλβανία, η οποία δήλωνε την περιοχή γύρω από το Αλβανόν όρος, όπου είχαν κατοικήσει ιλλυριακοί πληθυσμοί. Η αλβανική ονομασία Shqiperi σημαίνει γη των αετών.

#9
Vrastaman

Albanus: Ο ποπός της Jessica Alba, no;

#10
Hank

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τους γρίφους του Μπάμπη. Επειδή το αλβανόν όρος στο Λάτιο, στην Ιταλία, είχε κατοικηθεί παλιότερα από Ιλλυριούς, γι' αυτό οι Βυζαντινοί ονομάσαν την περιοχή της σημερινής Αλβανίας Αλβανία, επειδή και αυτή κατοικείτο από Ιλλυριούς (ή απόγονούς των);

Πάντως, albus σημαίνει στα λατινικά «λευκός». ίσως γι' αυτό να είναι συχνή ρίζα τοπωνυμίων. Λ.χ. οι Άλπεις, τα λευκά βουνά, η Αλβιών, (= η Αγγλιά, η γηραιά Αλβιών) (λόγω λευκών ακτών του Ντόβερ από ασβεστολιθικά πετρώματα). Επίσης, μια περιοχή στη Γεωργία λέγεται Αλβανία, από τα ρωμαϊκά χρόνια.

#11
Vrastaman

Καϊμακτσαλάν = Mont Blanc

#12
GATZMAN

Και Οτσαλάν=κυκλικό βουνό;

#13
Vrastaman

Πολύ ενδιαφέρον το φαινόμενο του «ενδο-αλβανικού» ρατσισμού. Την λέξη ρατσισμός τελικά την χρησιμοποιούμε by default και με μισή καρδιά, είναι περισσότερο θέμα complex ανωτερότητας και αναλγησίας που δυστυχώς συνηθίζεται στην ανθρώπινη φύση.

Μια από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις «ρατσισμού» συναντάται στην Ινδία, όπου η κοινωνία είναι χωρισμένη σε κληρονομικές κάστες οι οποίες μεταξύ τους δεν έχουν την παραμικρή κοινωνική επαφή. Η «χαμηλότερη» κάστα είναι οι παρίες Dalit γνωστοί και ως «untouchables”. Το κουφό είναι ότι και στις τάξεις των Dalit υπάρχει η υπο-κάστα των Bhangi τα μέλη της οποίας θεωρούνται «απόλυτα αποβράσματα» και υφίστανται την περιφρόνηση των υπόλοιπων Dalit («στους τυφλούς ο μονόφθαλμος»...). Τα μόνα επαγγέλματα που επιτρέπονται στους Bhangi είναι να μεταφέρουν κουβάδες με ακατέργαστα σκατά από δημόσιες τουαλέτες σε βόθρους και να μεταφέρουν πτώματα (ανθρώπων και ζώων)....

#14
iron

υπάρχει και ο ισχυρότατος ενδορατσισμός σε κάθε χώρα, ο οποίος ξεκινάει μεταξύ γειτόνων σε έναν δρόμο (για να μην πώ από την οικογένεια...) και προεκτείνεται μεταξύ οικισμών, χωριών, πόλεων, βορρά-νότου, ε και μετά απ' αυτό βγαίνει από τα σύνορα και αφορά τις γείτονες χώρες, και πάει λέγοντας. Ειδικά το θέμα Βορρά Νότου, είναι εντυπωσιακό πόσο παίζει παντού, μέχρι τα ημισφαίρια πάει το πράμα.

#16
Galadriel

Ironick έχεις σημείο. Και μάλιστα ξεκινάει από τους γείτονες (όπου οι κότες του ενός περνάνε το φράχτη και χαλάνε τα λουλούδια του άλλου – ή οι μυρωδιές από τα αηδιαστικά φαγητά του ενός ορόφου ενοχλούν τον άλλο μέσω του φωταγωγού), τις ενορίες (θάνατοςςς στον επιτάφιο), τα διπλανά χωριά (οι κάτοικοι της Άνω Παναγιάς ποτέ δεν τα πήγαν καλά με αυτούς της Κάτω Παναγιάς) – νομοτέλεια.

#17
Hank

Και επίσης λέγεται «Αλμπανό- Αλμπανά».

Νομίζω ότι προκύπτει από το ρατσιστικό κλισέ ότι κάποιος που δεν μιλάει καλά ελληνικά, δεν θα μπορεί να πει την Ονομαστική όπως πρέπει, αλλά θα την λέει ως Αιτιατική, λ.χ. «εγκώ Αλμπανό», το οποίο βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το πώς μιλάνε οι Αλβανοί τα ελληνικά, αλλά έχει σχέση με το πώς οι Έλληνες νομίζουν ότι όλοι οι ξένοι μιλάνε τα ελληνικά.

#18
Hank

Αρχιμήδης Χαλικού!!

#19
iron

Μες, τι ήθελες και έθιξες το θέμα της κουζινίλας από τον φωταγωγό, ιδίως αν συνδυάζεται με θυρωρίλα (= φαγητίλα+χλωρίνη+ μυρωδιά υγρασίας+υπονομίλα), ωχ θέ μου...

#20
Ο ΑΛΛΟΣ

  1. Η εντύπωσή μου είναι ότι ο αντιαλβανικός ρατσισμός ζει και βασιλεύει, παρ' ότι πολλοί Αλβανοί έχουν όντως ανέβει πολλά σκαλιά στην κλίμακα της κοινωνικής ιεραρχίας.

  2. Τα περί «Περαπαναγιώτες vs Δωθεπαναγιώτες», «oι από δω γαμάν τους από κει» κλπ. που αναφέρει η ΕιρωΝικ, όντως υπάρχουν απανταχού της Ελλάδας (για έξω δεν ξέρω). Αλλά δε νομίζω ότι πρόκειται για ρατσισμό. Μια χαζοσυνήθεια είναι, που την ξεχνάνε όταν έχουν κάτι σοβαρότερο βα ασχοληθούν.

#21
Sir Demetrius Sui generis

Ρε σεις..έτσι και γειτονευαμελχ με Πολωνούς που είχαν ζήσει και ένα Γιαρουζελσκι τα ίδια μην πω και χειρότερα θα λέγαμε!!

#22
soulto

Προς μοντ: Υπάρχει και 2ος ορισμός, "το αλβανό", όμως στο ψαχτήρι παρουσιάζονται χωριστά με αποτέλεσμα να γίνεται σύγχιση.

#23
vikar

Τέτοιες επισημάνσεις, πλίζ, με αναφορά, όχι με σχόλιο.