«...να 'χεις», δηλαδή «να 'χεις και απόθεμα», όπως στη φράση «δούλεψε να φας και κλέψε να 'χεις». Πιθανό η φράση να προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο οι πλανόδιοι και υπαίθριοι πωλητές διαλαλούσαν το εμπόρευμά τους.

Κλασσική νεοελληνική φράση που συνοδεύει χειρονομίες χουβαρνταλίδικες. Δεν πρόκειται απαραίτητα για λαρτζεριές, αλλά για πράξεις που ανασκευάζουν έμπρακτα και καθ' υπερβολήν την αμφισβήτηση που έχει δεχθεί ο εκφέρων την φράση, ακριβώς ως προς το αν μπορεί να κάνει μια τέτοια υπέρβαση. Φυσικά, ο νεοελληνικός χαρακτήρ ορίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης της φράσης δεν αποσκοπεί απλά στο αποδείξει την αξία του, αλλά να εκμηδενίσει τον Άλλο, να τον συντρίψει, να του βουλώσει το στόμα και να του γαμήσει τη μάνα.

Αυτή η ψυχική οικονομία αναπόδραστα προσέδωσε με τον καιρό στη φράση σχεδόν αμιγείς συνδηλώσεις εκδίκησης, ώστε η πράξη την οποία συνοδεύει η φράση να μπορεί να είναι (ή να θέλει να παρουσιάζεται ότι είναι) και καθαρά ανταγωνιστική, εχθρική, βλαπτική σωματικά ή ηθικά ή συναισθηματικά και άφθονη μόνο ως προς αυτές τις τις ποιότητες (η φράση κατά βάθος απηχεί ένα πάρε-δώσε του ressentiment).

Κάπου στη μέση συναντάται η σημασία της φράσης που αφορά στην άφθονη προσφορά πράγματος ή υπηρεσίας που εκτιμώνται μεν γενικά ως θετικά, όχι όμως και από τον εκφέροντα τη φράση, ενδεχόμενως ακριβώς λόγω της γιουσουρουμικής αφθονίας της πράξης (σ' αυτήν την περίπτωση η φράση είναι κοντά στο δώσε και μένα μπάρμπα).

  1. (στο τραπέζι)
    - Βάλε ρε συ λίγο παραπάνω φετούλα στη σαλάτα... βάλε να φάμε... - ....
    - Ε βάλε ρε συ λίγο φετούλα να φάμ...
    - Ε να, πάρε να 'χεις ρε μαλάκα... φά' την όλη... ήθελα να φτιάξω πίτσα, τώρα το γάμησες... αλλά τέτοιος είσαι... - Πίτσα;
    - Χωργιάτικη... αλλά εσύ εκεί... - Συγνώμη, δεν ήξερα...

  2. (στο μπάσκετ)
    - Αρχίδια...
    - Να ρε μαλάκα, πάρε να 'χεις...

  3. (στο γαμήσι)
    - Πάρε μωρή ννννγκχχχχβνμμμ.... πάρε να 'χεις, που θα με πεις χοντρούλη... ννννγκχχχ... χοντρός είναι ο πούτσος μου... (βλ. και εδώ σχετικό poll).

  4. (στο ιντερνέτ).
    Αρχίδια. Πάρε να’ χεις. Δωρεάν: Ύστερα από το σάλο των τελευταίων εβδομάδων, οι bloggers ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση του free press. Το νέο εβδομαδιαίο έντυπο θα στελεχώσει η Εθνική του blogging, με την προϋπόθεση ότι κάποιος θα έχει επιβιώσει του μαλλιοτραβήγματος για την ηγεσία - και το editorial.

Εν τούτω Νίγκα (από Hank, 11/06/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
ο αυτοκτονημενος

παρε ναχεις 10

#2
Hank

Είχε γράψει ένα σούπερ τραγούδι ο Κραουνάκης. Ελλείψει αυτού πάρε νά 'χεις Εν τούτω Νίγκα.