Το τσιγάρο με χόρτο, αλλιώς το γεμιστό τσιγάρο, ή ο μπάφος. Παρασκευάζεται με στρίψιμο του ριζόχαρτου (όρος παραγόμενος από το τρέιντμαρκ RIZLA), στο οποίο έχουμε εναποθέσει καπνό ανάμεικτο με γκρας.

- Να σου στρίψω κάνα στροφιλίκι ακόμα;
- Άααασε, ήπια κι έεεεενα πριν έρθθθθθθεις.

Rizla+ (από allivegp, 13/06/09)Το δέντρο που βγάζει ριζόχαρτα (από poniroskylo, 14/06/09)Μεγάλο πράμα (από poniroskylo, 14/06/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Σωραίος

#2
baznr

Νομίζω οτι το ριζόχαρτο είναι πραγματικά ριζόχαρτο και όχι... ριζλόχαρτο.
Ξέρει κανείς τίποτα;

#3
poniroskylo

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ριζόχαρτο και τη φίρμα Rizla αλλά είναι η αντίστροφη από αυτή που λέει ο φίλος allivegp. Δεν προκύπτει το ριζόχαρτο από τη Rizla αλλά η Rizla από το ριζόχαρτο. Συγκεκριμένα η φίρμα Rizla προκύπτει από την γαλλική λέξη riz = ρύζι (γιατί τα χαρτάκια ήταν από ριζόχαρτο) συν τα δυο πρώτα γράμματα από το όνομα Lacroix, το όνομα της οικογένειας που ίδρυσε τη φίρμα το 1532 (!) - αν και χαρτάκια για τσιγάρα φτιάχνουν από το 1860. Περισσότερες ιστορικές πληροφορίες έχει στο πολύ καλό εταιρικό σάιτ. Για όποιον έχει γενικώς ενδιαφέρον για τα χαρτάκια, υπάρχει και αυτό το σάιτ

Τώρα, το λεγόμενο ριζόχαρτο απ'το οποίο φτιάχνονται τα τσιγάρα δεν έχει πάντα ως βάση το ρύζι, ή το άχυρο του ρυζιού πιο συγκεκριμένα. Μπορεί επίσης να είναι από την ψίχα του μπαμπού, από λινάρι, από μουριά (!) και, κυρίως, από ένα δέντρο αυτοφυές στην Ταϊβάν, Tetrapanax papyriferus, το οποίο στα Αγγλικά λέγεται rice-paper plant.

#4
allivegp

Τα καρασπέκια μου.

#5
baznr

Σωστός ο ραδιοκυν.
Να συμπληρώσω οτι Rizla+ είναι ο τίτλος της εταιρίας και το + (croix: σταυρός) μαζί με το la είναι το όνομα των ιδρυτών της εταιρίας (Lacroix).

#6
poniroskylo

Βεβαίως, σωστό κι αυτό.

#7
Ο ΑΛΛΟΣ

Δηλαδή, είναι ρέμπους. Εμείς διαβάζουμε «Ρίζλα» και αγνοούμε το σταυρό, αλλά στα γαλλικά διαβάζεται «ρι-λακρουά».

#8
GATZMAN

Και για να ευθυμήσουμε. Πώς λέγεται ο γιός του Ντε λα Κρούα; Κρουασάν