Λέγεται και απλούστερα Μαρόκο, αλλά και πράσινο. Στα ποδανά παίζει και η έκφραση ρόκομα.

Το είδος και η ποιότητα χασίς που παράγει η ομώνυμη αφρικάνικη χώρα. Είναι σκληρό και έχει απόχρωση πρασινόμαυρη. Σε γενικές γραμμές πιο ακουστικό από τις ελληνικές ποικιλίες (όχι ότι οι δικές μας φούντες είναι δευτεράντζες, κάθε άλλο!).

Τα τελευταία χρόνια η μαροκάνικη φούντα, το περίφημο kif, κυριαρχεί στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, ιδίως από τότε που αποποινικοποιήθηκε η χρήση στην Ισπανία. Ο συνολικός τζίρος από το εμπόριο χασίς στο Μαρόκο, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 12 δισ. δολάρια, ενώ η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς, μετά από το απλά άπαιχτο Αφγανιστάν. Οι βαρώνοι της ντρόγκας εννοείται πως διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στον μαροκινό κρατικό οργανισμό.

Το hashish στο Μαρόκο δεν είναι απλά μέσο βιοπορισμού, είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, κληροδοτημένος από το μακρινό παρελθόν. Χρησιμεύει ακόμη και ως μέσο συναλλαγής, υποκαθιστώντας το χρήμα. Είναι η βάση και η φιλοσοφία του όλου κοινωνικού συστήματος. Kαι παρόλα αυτά επισήμως είναι παράνομο!

«Δώσε μας λίγο πράσινο, κιφ μαροκινό, και θα στο ξεπληρώσει η Ιστορία»

«Κιφ» από το δίσκο «Εντελβάις» (1999, μουσική Μ. Τόκας, στίχοι Άλκης Αλκαίος, τραγούδι Δημ. Μητροπάνος)

(από johnblack, 13/06/09)(από ironick, 13/06/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
speras

pio sosto tha itan na metonomaseis to link sou se marokani

#2
xalikoutis

Πιο κλάσικ δε γίνεται... Στα Γερμανικά kiffen από παλιά σημαίνει «πίνω μπάφο»... υπάρχει μάλιστα ένα αυτοκόλλητο από Γερμανούς αθεοαναρχοκουμμουνιστοσυμμορίται που γράφει «kiffen macht spießig» = οι μπάφοι σε κάνουνε, ας πούμε, μικροαστό... το βγάλανε προφ όταν είδαν είχαν γίνει όλες οι κινηματικαί δομαί μπαφόσπιτα μεσούσης της αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού και της όξυνσης της ζάλης των τάξεων κλπ...

#3
jesus

στα γαλλικά υπάρχει το ρήμμα kiffer=γουστάρω κ η ίδιου νοήματος φράση c'est du kif τα οποία κ χρησιμοποιούσα χωρίς καν να μου περάσει απ' το μυαλό η πιθανότητα αυτής της ετυμολογίας. κ ο petit robert συμφωνεί.