Κωδική ονομασία για τον νέγρο, τον άνθρωπο της μαύρης φυλής. Ακουσμένο στο Γιοχάνεσμπουργκ, χρησιμοποιείται από Έλληνες όταν θέλουν να μιλήσουν, παρόντος κάποιου μη ελληνόφωνου μαύρου, για κάποιον ή κάποιους ανθρώπους της ίδιας με αυτόν φυλής. Κι αυτό διότι η λέξη νέγρος παραπέμπει στο nigger, λέξη με μειωτική σημασία στα αγγλικά, η δε λέξη «μαύρος» είναι από καιρό σταμπαρισμένη στο περιβάλλον των εκεί Ελλήνων. Η λέξη, άλλωστε, αράπης και σταμπαρισμένη να μην είναι, είναι ή έχει εξελιχθεί στα ελληνικά σε σαφώς ρατσιστική.

Η αναλυόμενη λέξη από μόνη της δεν είναι ρατσιστική. Η χρήση της γίνεται λόγω του φόβου που επικρατεί στην μειονοτική λευκή κοινότητα μετά την πτώση του απαρτχάιντ και την εκτεταμένη εκεί εγκληματικότητα.

- Έλα ρε! Μ' ακούς;
- Ναι, ναι, τι λέει εκεί; Έχετε χειμώνα τώρα ε;
- Γάμησέ τα, κλεισμένοι στο σπίτι. Κόπηκε και το ίντερνετ ρε γαμώτο, και με τα αγγλικά των μελαχρινών δεν βγάζω άκρη. Δεν μπορώ να καταλάβω πού σκατά είναι το πρόβλημα.
- Ποιων μελαχρινών ρε, τι λες;
- Είναι εδώ ο μάστορας, μπροστά μου, θα σου εξηγήσω μετά...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
xalikoutis

«[...] Με ελληνική λαϊκή μουσική και τραγούδια όπως το »βρε μελαχρινάκι, με πότισες φαρμάκι« υποδέχθηκαν τον Νέλσον Μαντέλα οι Έλληνες απόδημοι στην πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών των κοινοτήτων [...]».

από υποθετικό ρεπορτάζ της εποχής.

να σημειωθεί ότι έκεια κάτω έχουνε τρεις βασικές διαβαθμίσεις
white (δυτικοευρωπαίοι, κυρίως άγγλοι, ολλανδοί)
coloured (απόγονοι των πρώην σκλάβων από ΝΑ Ασία)
black (αφρικάνοι)

#2
chrislg

χρησιμοποιειται επισης και σαν επιθετο ιδιως απο ατομα που χρησιμοποιουν συχνα την φραση «εισαι μια εκδιδομενη γυναικα»

#3
patsis

Δεν κατάλαβα τι εννοείς.

#4
sordy

Αυτό που ο Χρήστος(Chrislg) θέλει να πει είναι πως κατοχή που φέρουν το επώνυμο αυτό είναι επιρρεπείς στην άσκοπη ύβρη προς τρίτους, ποιο συγκεκριμένα χρησιμοποιόντας τη φράση «Είσαι μια πόρνη» χρωματίζοντας τη φωνή τους κατά τη τελευταία συλλαβή (-νη) σε ψιλούς τόνους (βλ, εισαγωγική κραυγή Michael Jackson - Don't Stop 'Till You Get Enough)