(Ναυτικό): Παλαιά προσφώνηση μεταξύ ομοσείρων ναυτών/πιλαφιών, που χρησιμοποιείται και σήμερα.

Εκ του κληρουχία: Σειρά κατάταξης, π.χ. Α 99 (αν πήρε 4 φορές το Ναυτικό στρατευσίμους το 1999, έχουμε Α, Β, Γ και Δ 99). Επί το λαϊκότερον χρησιμοποιείται ψευδο-αδερφίστικα ως: «Πού 'σαι μωρή κληρού;».

Κοντοκληρούχας: Kοντοσείρι, δηλ. ο Α99 είναι κοντοκληρούχας του Β99 κ.ο.κ., δηλαδή δεν υφίσταται μεγάλη διαφορά μεταξύ παλιού και νέου.

Συνήθως δημιουργεί κάποιου είδους δεσμό δια παντός (και μετά την απόλυση), ενώ κατά την διάρκεια της θητείας, ανάγεται σε σφηκοφωλιά έναντι των στραβόγιαννων, π.χ. «Λοιπόν μάγκες, οι βάρδιες θα μοιραστούν κληρουχικά», ήτοι «οι νέοι θα τις πάρουν όλες ή τις χειρότερες»...

-Ρε Κώστα, για δε λές του Σταύρου να μαζέψει τους κάβους, μη φάει κανείς καμιά σούπα ;
-Εσύ να τους μαζέψεις ρε στραβόγιαννο ! Που πά' να χώσεις τον κληρούχα μου !

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Σωστός.

#2
johnblack

Aπλά όνειδος για το σάιτ που δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα τόσο καιρό.

#3
Ο ΑΛΛΟΣ

Α99, Β99; Για φαντάσου! Στο πεζικό (άλλος κόσμος!) λένε 99Α, 99Β. Επισήμως, γιατί προφορικά ισχύει μια άλλη αρίθμηση, όπου η ΕΣΣΟ 1955ΣΤ θεωρείται σειρά 1, και όλες οι υπόλοιπες παίρνουν αύξοντα αριθμό. Τώρα πρέπει να είναι μέσα οι σειρές γύρω στο 310 περίπου. Τώρα, τι το ξεχωριστό είχε η ΕΣΣΟ 1955ΣΤ, άγνωστο.

#4
HODJAS

Στο ναυτικό, προκειμένου τα πιλάφια να διαφέρουν (sic)απο τους στρατέους τα κάνουν όλα διαφορετικά : Π.χ. αρχίζει ο βηματισμός - προσοχή με το άλλο πόδι (δηλ. δεξί αντί αριστερό ή το ανάποδο), Έι (!) αντί για : Προσοχή (!) Στον καιρό (!) αντί : Ανάπαυσις (!) κτλ.

#5
imaginas

HODJAS δεν τα ξέρεις καλά!
«στον καιρόν» σημαίνει «άκυρο»

-«Πλήρωμα.Στον καιρόν.Πλήρωμα »έι«.
Επίσης,η προσοχή εκτελείται με το αριστερό.

#6
BuBis

@ O AΛΛΟΣ

Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα στα πλαίσια της «ειρηνευτικής» παρέμβασης των Ηνωμένων Εθνών περέμεινε στην χώρα (με διάφορες μορφές) από το 1950 με τους τελευταίους λίγους στρατιωτικούς να επιστρέφουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του 1955, χρονολογία που σχεδόν αντιστοιχεί με την 1955ΣΤ.

Είναι μια υπόθεση βέβαια που προσπαθεί να απαντήσει σ αυτό που έγραψες ποιό πριν... Ξυπνάει η στατιστική και οι πιθανότητες μέσα μου αλλά πολλές φορές η πιό απλή λύση είναι και η σωστή!