Εκ πρώτης όψεως, η φράση παραπέμπει στο μπερεκέτι ή το μπακίρι. Πρόκειται όμως για την ονοματοποιία μιας σύγχρονης κατάρας, ενός Άδωνι της μηχανικής (ως προς τον βαθμό decibel και εκνευριστικότητας): του δίχρονου κινητήρα εσωτερικής καύσης στο ρελαντί.

Ειδικότερα, η φράση χρησιμοποιείται ειρωνικά για να περιγράψει τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν οι δίχρονες μοτοσικλέτες στο χαμηλότερο σημείο στροφών τους και ειδικά οι κινητήρες χαμηλού κυβισμού ή τα λεγόμενα «καθαρόαιμα» (αγωνιστικού τύπου δίχρονα MX, ATV, minibikes).

Αντίθετα από τα τετράχρονα, ο ήχος δεν οφείλεται απαραίτητα σε φτιαγμένη εξάτμιση αλλά στην ίδια τη λειτουργία του συγκεκριμένου κινητήρα. Για τα «καθαρόαιμα», στην ξερογκαζιά χρησιμοποιείται και το (παρατεταμένο) «Μπενγκ-Μπενγκ-Μπενγκ» (χωρίς να ακολουθεί το «Μαρία γιοκέρο»), όπως εδώ (στο 0:39 του βίντεο) ή εδώ (για την πλήρη απόδοση).

Ο συνδυασμός των παραπάνω ήχων, καπνίλας και αθρόας εκτόξευσης λαδιού από την εξάτμιση, αναφέρεται συνολικά και ως διχρονίλα.

Αντίστοιχη φράση για τα τετράχρονα είναι το πραπρά, η οποία χρησιμοποιείται όμως και γενικότερα (ακόμα και για δίχρονα).

Καταγραφέν ανθρώπινο μπέκερε εδώ (σημεία 0:42 με 0:50 για το καθαρόαιμο και 1:11 με 1:12 για το classic σκουτεροειδές Chappy).

Ως ανωτέρω σύνδεσμοι σε σχετικά μήδια.

Βλέπε και ροπιάζει.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Το λέγανε τα Ημίζ και δεν καταλάβαινα ... Τώρα κατάλαβα ο έρμος ο Νεάντερταλ !

#2
GATZMAN

Οταν είδα το μπεκερε...λέω θα το πάει στο μπεκ, ή στο μπεκερέλ. Ευγε. Ε κάπου πιο κάτω, φαντάζομαι πως ετοιμάζεις το άλλο που έλεγες πρόσφατα, ετς;

#3
Desperado

@Hodj Το συγκεκριμένο το λέγαμε με την παρέα εδώ και 15 χρόνια. Νομίζω ότι το «Μπέκερε-μπέκερε Μπόνο» των Ημίζ δεν συνδέεται, αλλά η άποψη είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και αξίζει διερεύνησης!

@Gatz Ετς! και άλλα πολλά ψήνονται στη λημματοχόβολη (επ! σλανγκασίστ!) :-)

#4
poniroskylo

Δεν έχω ιδέα από μηχανές αλλά η τεκμηρίωση του λήμματος είναι απλά σπεκ.

#5
jesus

μάιστα! μου είχε ξεφύγει θείο. τον ήχο όταν το δίχρονο ροπιάζει κ καθαρίζει τον αποδίδω ως «ντιριντιγκντίν».

#6
Fotis Nitsiopoulos

βρουουουουμ!! ντεν ντεν ντεν ντεν ντεν ντεν. Ξερογκαζιά με το δίχρονο χωρις ταχύτητα κι ύστερα άφημα στο ρελαντί.

#7
dryhammer

Και Κρααα-κα-κα-κα-κα-κα όμοια με το πάνω. (Για τις διαφορές στην απόδοση ήχων δείτε πως νιαουρίζουν οι γάτες στις διάφορες γλώσσες)