O όρος κατενάτσιο (catenaccio) πέρασε στη συνείδηση μας ως το ποδοσφαιρικό σύστημα που στηρίζεται σε μια σφιχτή ζώνη άμυνας που σκοπό έχει να μας προφυλάξει από το να δεχτούμε γκολ και, από κει και πέρα, αν έρθει κάνα κωλόφαρδο γκολ από καμιά στραβοκλωτσιά, να κερδίσουμε με 1-0. Προέρχεται δε ετυμολογικά από το ιταλικό catena, που σημαίνει αλυσίδα.

Πρώτος διδάξας του αντιθεαματικού αλλά αποτελεσματικού αυτού στυλ παιχνιδιού, υπήρξε ο Αργεντινός προπονητής της Μίλαν των 60’s Helenio Herrera, ο οποίος φυσικά βρήκε έκτοτε πολλούς μιμητές με πρόσφατο παράδειγμα στις μέρες μας τον δικό μας Παλαιών Παιχτών Γερμανό.

Το λήμμα όταν χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη, σημαίνει την τακτική της καθυστέρησης και εξοικονόμησης χρόνου, ώστε να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις και να προετοιμαστούμε για να πετύχουμε, αν είναι δυνατόν, και αναστροφή μιας πιεστικής κατάστασης. Κλασικά το εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι στον ρουμάνο τους όταν τους τα πρήζει και οι γκόμενες όταν δέχονται στενό μαρκάρισμα και θέλουν να το παίξουν και καλά δύσκολες.

  1. Πάλι βρήκε αφορμή με τις προθεσμίες και μου τα έκανε τσουρέκια, αλλά δεν αντιμίλησα. Απ΄το να μαλώσω μαζί του, κάθισα και τα άκουσα. Κατενάτσιο και όπου βγει, αυτή είναι η μοίρα του υφισταμένου.

  2. Δυο μήνες βγαίνουμε μαζί, και ακόμη να της τον σφίξω. Πολύ κατενάτσιο με παίζει, άραγε να τη βρίσκει με γαμπρό;

Catenaccio (από allivegp, 06/07/09)Helenio Herrera (από allivegp, 06/07/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

και με μισό μηδέν

#2
Ο ΑΛΛΟΣ

Καντενάσος στο μυκονιάτικο ιδίωμα (που έχει τη χαρακτηριστική τροπή τσ>σ, π.χ. κασίκι = κατσίκι) είναι ο σύρτης της πόρτας. Προφανώς έχει σχέση. Όπως βέβαια και η πολύ κοινότερη λέξη καδένα.

#3
poniroskylo

Πάρα πολύ καλό λήμμα και ορισμός.

Αν μου επιτρέπεται, παρόλαυτα, δυο παρατηρήσεις.

  1. Ο Helenio Herrera δεν υπήρξε ποτέ προπονητής της Μίλαν. Ήταν ο προπονητής της μεγάλης Ιντερ (1960-68) με την οποίαν και κέρδισε δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών το '64 και το '65.
  2. Για εμάς τους παλαιότερους (και Ιταλόφρονες) είναι ατόπημα να συγκρίνεται ο Μάγος με τον Ρεχάγκελ και το κατενάτσιο με το τσούκου τσούκου μπολ. Άσε δε που οι σοβαρές Ιταλικές ομάδες ποτέ δεν έπαιξαν ακριβώς κατενάτσιο - ούτε άλλωστε και ο Χερρέρα το πρέσβευε. Είναι μια κοινή παρεξήγηση, ασφαλώς, και εξ αιτίας της Βραζιλιάνοι, Αργεντίνοι και Γερμανοί ακόμη ψάχνονται και δεν έχουν καταλάβει πώς έχασαν τα Μουντιάλ του '82 και του '06.

Συγνώμη αν ακούγομαι λίγο απότομος αλλά, μερικά πράματα ... Σ' αγαπώ, σ' εχτιμώ, αλλά. Αλλά!...

I know, I know ... I'll get a life one of these days ...

#4
Khan

Πονεμένη ιστορία...

#5
Galadriel

Ρε παιδιά, αυτό το πονηρόσκυλο δεν υπάρχει...

#6
Fixit13

Παρ'ότι μη ιταλόφρονας, θα πρέπει να συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα στα της Grande Inter - εκτός από πρωτοποριακή τακτική, είχε και παικταράδες όπως ο Mazzola. Οι ομάδες που παίζουν κατενάτσιο είναι γενικότερα ατάλαντες.

Παρ'όλα αυτά, η Ιταλία του '82 κέρδισε το Μουντιάλ με ένα καλό σέντερ φορ, κατενάτσιο και σκάνδαλο με «φυσιολογική» ντόπα - Ιταλόφρονα ξέρεις τι εννοώ. Γιατί όταν υπήρχαν καλές Βραζιλίες και Αργεντινές, όπως στα 60's (που Μίλαν και Ίντερ ήταν ομαδάρες) ή το '86 'η το '94, τα Μουντιάλ πήγαιναν εκεί που έπρεπε. Το '06 είναι άλλη ιστορία.