«Χωρίς κέρδος κέρατα»: Κάνεις μια αβαρία, παθαίνεις μια ζημιά, υφίστασαι μια ταλαιπωρία, κάνεις μια υποχώρηση (αυτά είναι τα κέρατα) - παρόλα αυτά, δεν έχεις κάποιο όφελος ή τέλος πάντων κάποιες απολαβές που να διατηρήσουν την ψυχική ισορροπία σου και να πεις τουλάστιχον το «χαλάλι». Συνεπώς, τελικά νιώθεις ότι είσαι o μαλάκας της παρέας, ας πρόσεχες. Πίκρα, θυμός, απώλεια, πένθος, τύψεις, άρνηση (προφ πρόκειται για φράση υψηλής συναισθηματικής βαρύτητας).

Μεγαλύτερο το κέρατο, μεγαλύτερη η ζημία, μεγαλύτερη η πίκρα είναι όταν κάνεις κάτι εθελοντικά, εν γνώση σου ότι δεν πρόκειται να βγάλεις κάτι απ' αυτό, αλλά έτσι, για την καύλα και, τελικά, βρίσκεις και τον μπελά σου (χμμμ...).

Η απόλυτη σχετική πίκρα βέβαια είναι όταν τρως τα κέρατα, όχι μόνο χωρίς κέρδος, αλλά επιπλέον τρως και ξύλο, αλλά αυτή την περίπτωση την πρόλαβε άλλος: κερατάς και δαρμένος

Εδώ κάποιος θύμωσε: Το κόλπο είναι το γνωστό «χωρίς κέρδος κέρατα». Δηλαδή τα κέρατα ο λαός και τα υπερκέρδη γνωστά συνήθη λαμόγια. Μόνο υποχρεώσεις που πηγάζουν από το Ευρωπαϊκό δίκιο του καρχαρία και κανένα δικαίωμα. Χωρίς υποδομές, χωρίς κοινωνικό κράτος, παιδεία, υγεία, πολιτισμό –τα έχουμε όλα αυτά για τα μπάζα- αλλά από την άλλη ακριβότερη χώρα του κόσμου με τους υψηλότερους φόρους.

Εδώ τα παιδιά εξηγούν για το σάιτ τους: Όμως να μου επιτρέψετε να πω ότι […] δείχνουμε «συμπεριφορά» εθελοντών, προσφέροντας στον τομέα που έχουμε την ικανότητα, σε αυτόν του πολιτισμού και αυτό σε βάρος του ελεύθερου χρόνου μας και της προσωπικής μας ζωής. […] Όμως […] δεν μας ζορίζει και πολύ το ότι δουλεύουμε με χωρίς κέρδος κέρατα.

Εδώ, η Ρούλα εξηγεί για τις αποκαλυπτικές της φωτογραφίες: … άλλοι ωμός με είδαν μέσο ωιδεο από το κινητό μου και με άκουσαν και με μερικούς και μερικές συναντήθηκα σε κάποιους δύσπιστους έστειλα και ποιο αποκαλυπτικές φωτογραφίες μου και όλα αυτά χωρίς κέρδος κέρατα μόνο και μόνο γιατί τους λυπήθηκα. [sic]

Ο Λιβυκος, αντιθέτως, υποστηρίζει μια δίκαιη σχέση με τον κερατά, βασισμένη σε αμοιβαία ειλικρίνεια. (από Hank, 18/07/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Ετς ακριβώς! Υπονοείται ότι ο κερατάς είναι ένα σημείο του διαλεκτικού προτσές είτε προς τον νταβατζή, είτε προς τον «κερατά και ζημιωμένο», που πληρώνει από πάνω το κέρατό του. Οποία χυδαιότης στην σλανγκική σκέψη του λαού μας! Θα ανεβάσω κι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια που δεν έχει άμεση σχέση, αλλά μ'αρέσει!

#2
Ο ΑΛΛΟΣ

Μια μικρή σλανγκαρχιδιά: το με χωρίς κέρδος κέρατα κακώς είναι λινκαρισμένο: δεν πρόκειται για τη σύνταξη «με χωρίς». Το χωρίς πάει στο κέρδος, το χωρίς κέρδος όλο μαζί πάει στο κέρατα, και το με πάει επίσης στο κέρατα (=με κέρατα χωρίς κέρδος).