Ο πιτσαφέρνης, είναι ένα από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα στη σημερινή Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεταπολεμική Ιστορία της Πατρίδας μας, είναι εκείνος που περιμένουμε να εμφανιστεί, με τη μεγαλύτερη –συγκριτικά– από μέρους μας ανυπομονησία. Η λαχτάρα μας να τον δούμε, ξεπερνάει ακόμα και την προσμονή του λαού για την επιστροφή του «Μεσσία» Καραμανλή (του κανονικού) από τη Γαλλία, την περίοδο της μεταπολίτευσης! Κι αυτό γιατί ο πιτσαφέρνης είναι ο μόνος που εγγυημένα μπορεί να χορτάσει την πείνα μας.

Είναι το παιδί που μας παραδίδει στο σπίτι το φαγητό που παραγγέλνουμε (πίτσες, σουβλάκια, κινέζικο κ.λπ.) από τα διάφορα φαγάδικα. Ανεξάρτητα από το τι είδους φαγητό έχουμε παραγγείλει, η ονομασία του «κομιστή» παραμένει η ίδια.

Προφανώς, είναι παράγωγο του συνδυασμού των λέξεων «πίτσα» και «φέρνει», και σαν αποτέλεσμα κρίνεται σαφώς πιο εύηχο έναντι των «σουβλακοφέρνης», «κινεζικοφέρνης» κ.ο.κ.

Συνώνυμο: ντελιβεράς

Ντιν-νταααααν! (ήχος κουδουνιού)
- Αγάπηηηη, το κουδούνι! Πας ν' ανοίξεις Μπουμπούκο μου;
- Πάω Κολοκυθάκι μου. Ο πιτσαφέρνης θα είναι επιτέλους... Μέχρι να πληρώσω δε βγάζεις τις κοκακόλες απ' το ψυγείο; Ά! Πού 'σαι; Πιάσε και καμιά χαρτοπετσέτα!

Δες ακόμη: πιτσαράς, πιτσαφέρτας, πιτσοπαίδι.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

H ηχητική προσομοίωση προς τον Πέρση αξιωματούχο Τισσαφέρνη, δεν θυμάμαι τί ακριβώς ήταν ελόγου του, είναι συμπτωματική;

#2
HODJAS

Ιδού, ο πιτσαφέρνης έρχεται, εν τω μέσω της νυκτός...

#3
Ο ΑΛΛΟΣ

Ο δεύτερος εκ των εικονιζομένων κυρίων, μάλλον ο πουτσαφέρνης είναι...

#4
vanias

ο πιτσοκουτάς στο σαλόνικα.

@Ο ΑΛΛΟΣ : σωστός!