Κινηματογραφογενής (ουφ!) έκφραση, που δηλώνει (και δικαιολογεί) αμηχανία, σύγχυση, παραστράτημα, ατόπημα.

Φυσικά προέρχεται, απο το νεορεαλιστικό αριστούργημα του Τζαβέλλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», όπου η κουμπαρο-μπεμπέκα Δέσπω Διαμαντίδου, επιχειρεί με τη φράση αυτή, να καλύψει τις νεόκοπες τζαναμπετιές της άρτι υπανδρευμένης Μάρως Κοντού, έναντι του μέχρι πρότινος ατύπου συζύγου-λοχία Γιώργου Κωνσταντίνου.

Τέτοιου είδους εκφράσεις του παλιού σινεμά, υφίστανται και χρησιμοποιούνται ευρέως πλέον απο τη νεολαία, που έχει απομυθοποιήσει μεν τις ελληνικές ταινίες, πλην όμως τις έχει εμπεδώσει σε τέτοιο βαθμό, (αφού έχουν παιχθεί χιλιάδες φορές) ώστε να κωδικοποιηθούν οι διάλογοι και να ενσωματωθούν στην καθομιλουμένη.

Για παράδειγμα, οι ατάκες του Ζήκου (π.χ. «πας, άπας τις, εις άνδρας, οφείλει να-φροντίζει για-το μέλλον-του», «πάω στο γιατρό εγώ», «κι ένα αστραπόβροντο» κ.τ.λ.), το «του νόου ας μπέτερ» ή ασμπέτε του Χρόνη Εξαρχάκου (Ο κατεργάρης), «με είχε δώσει η μάνα μου φονντούκια» του Βουτσά (Νύχτα γάμου), «βάζω τα σπίρτα, βάζεις τα τσιγάρα;» του Ηλιόπουλου (Κυρίες της Αυλής), «πνεύμα και ηθική» του Αυλωνίτη (Η ωραία των Αθηνών) κ.α.

- Τί σου ’ρθε βρε όργιο και άνοιξες κουβέντα στον Τάσο για τη Μαίρη; Δεν το ξέρεις οτι είναι ακόμα καψούρης μαζί της;
- Ξέρω γώ; Ε, η ζέστη, τα λόγια του παπά...

Στο 2.18 η ατάκα (από Hank, 22/07/09)Ρεκόρ καπατμά: 80 χρόνια αρραβωνιασμένοι. (από Hank, 22/07/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Hank

Ρε πστ μου, κάθε φορά που βλέπω σκηνές από την ταινία, μου σπάει τα αρχίδια ο Κωνσταντίνου με την γκρίνια του. Η καλή παρενέργεια είναι ότι δοξάζω τον Θεό που δεν γεννήθηκα στην Ελλάδα προηγούμενων δεκαετιών.

#2
HODJAS

Ναι, ενώ σήμερα προκόψαμε! Τα ίδια σκατά (μουτάτις-μουτάντις)
Ο κακομοίρης ο Κωνσταντίνου όμως, στο δεύτερο ημίχρονο, δεν έχει άδικο που δυσανασχετεί μετά την κουλούρα, αφού η άλλη αφηνίασε που της φουσκώσαν τα μυαλά άπότομα οι άλλες οι σαλαμάνδρες!
Σημειωτέον, οτι ο Τζαβέλλας αναφέρεται στο θεσμό του «καπατμά», δηλαδή διατήρηση επ' άπειρον αστεφάνωτης μνηστής, το οποίον όμως συνήθιζαν οι άνθρωποι του υποκόσμου (με ανάλογες κυρίες) και όχι υπάλληλοι υπουργείου...

#3
Hank

Δηλαδής; Πώς το θίγει το concubinage;

#4
HODJAS

Δεν ξέρω, εντύπωση μου κάνει.
Μάλλον ο τύπος είχε καταλάβει οτι πέφτει παντόφλα μετά το κρέμασμα και το τραίναρε όσο μπορούσε, αγνοώντας όμως επιδεικτικά και κακομαθημένα, οτι η εποχή (και η γειτονιά) δε σήκωνε τέτοια...