Άλκης αποκαλείται κωδικοποιημένα ο αλκοολικός, αυτός που έχει πάθος με το αλκοόλ.

Με το λήμμα αυτό αποφεύγουμε να αποδώσουμε ευθέως το χαρακτηρισμό-ρετσινιά ή ακόμη για πολλούς όρο-ταμπού του αλκοολικού, ωστόσο ο συνειρμός που προκαλείται από τα πρώτα γράμματα αλκ- είναι σαφής, ειδικά στους ξενόγλωσσους.

Αν για τους άρρενες θιασώτες των ηδύποτων επιλέχθηκε το υποκοριστικό του Αλκιβιάδης, για δε τις θήλεις επιλέξιμα είναι τα Άλκηστις, Αλκμήνη και ίσως και άλλα.

Μεγάλο λούκι το ποτό, σου λέω. Για πότε σε πίνει αυτό αντί να το πίνεις εσύ, ούτε που το καταλαβαίνεις. Ρώτα όλους τους άλκηδες που μαζεύονται στους ΑΑ κάθε απόγευμα να σου πουν.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Δεν το ήξερα. Και ήταν το αγαπημένο μου όνομα.

#2
Ο ΑΛΛΟΣ

Χμμμ... ενδιαφέρον. Πιθανώς λοιπόν και τα διάφορα ζέο, ζίου κλπ. να έχουν προκύψει (και) ως ευφημισμοί, για να μην πούμε τη βαριά τη λέξη (πρεζάκιας, ναρκομανής) που κακοχαρακτηρίζει τον άλλον. Αν και στην περίπτωση του άλκη το βρίσκω κάπως υπερβολικά πολιτικώς ευπρεπές -υπάρχουν ένα σωρό λέξεις όπως μπεκρής, πότης κλπ. που σημαίνουν +/-το ίδιο αλλά δεν είναι τόσο κακόσημες.

#3
Galadriel

Το μπεκρής δεν είναι κακόσημη. Μάστα.

#4
Vrastaman

Χρησιμοποιείται ευρύτατα και στα αγγλικά: alky.

#5
Ο ΑΛΛΟΣ

Μπορεί να μην είναι ό,τι κολακευτικότερο, αλλά έχει και κάποιες θετικές συνδηλώσεις: σκέψου τους εύθυμους και ξένοιαστους μπεκρήδες που περιγράφονται σε ορισμένα τραγούδια, ή στις παλιές (ηλίθιες κττγμ) λιθογραφίες που βλέπουμε συχνά σε ταβέρνες.