Ανορθόδοξος αλλά και ευρηματικός (αντ χοκ) τρόπος αντιμετώπισης ενός (πρακτικού) ζητήματος, συνήθως επειδή λείπουν τα εύλογα, συνηθισμένα μέσα. Πιο κοντά στην τυπική σημασία του όρου, λέγεται και για ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει (ακόμη) καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης.

Συνώνυμα: μαγκαϊβεριά. Ρηματικοί τύποι: κάνω πατέντα, βρίσκω πατέντα.

  1. Ρ' εσύ, ακόμα ν' αγοράσεις τασάκι;...
    — Μή μασάς, τσάκω ετούτο.
    — Τί 'ν' αυτό;
    — Καπάκι απο κουτί απο ουΐσκι.
    — Τί πατέντες είν' αυτές βρε φραγκοφονιά;... Πάρ' ενα δίευρο να πάρεις ένα τασάκι, άντε.

  2. — Ψάχνω για θήκες ημερολογίου σε σχήμα/μορφή cd. Στα αγγλικά ανακάλυψα πως τις λένε cd calendar case, στα ελληνικά δεν ξέρω πώς να το ζητήσω, και έτσι το ζητάω περιφραστικά. Ακόμα δεν έχω βρει κάτι. [...] Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να βρω τέτοιες θήκες;
    — Λοιπόν! Μια πελάτισσα που είχε κάνει κάτι αντίστοιχο (για 120 κομμάτια, δική της χρήση) μόλις τώρα μου είπε ότι είχε παιδευτεί πάρα πολύ και τελικά έκανε μια πατέντα με κανονικές θήκες cd από τις οποίες αφαίρεσε τα δοντάκια. (από φόρουμ)

  3. To site έπιασε κάτι από χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έκανα μια πατέντα στο forum μπας και βραχυκυκλώσουν τα spam bots... Το μέλλον θα δείξει.. (από φόρουμ)

  4. Πρόσφατα πήρα το fazerάκι του 05 το 600άρι. Παρατήρησα έκπληκτος ότι κάτω από την σέλα και γενικά στη μηχανή, δεν υπάρχει κάποιος [τρόπος] να κλειδώνει κανείς το κράνος πάνω στη μηχανή. [...] Έκανα μια «πατέντα» και έδεσα έναν γάντζο αλουμινίου (από αυτούς που βάζουμε για μπρελόκ) πάνω στο υποπλαίσιο με tire-up. Έχει κανείς να προτείνει κάτι άλλο; Εσείς πώς το βολεύετε; (από φόρουμ)

Σύγκρινε με: καστομιά.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Vrastaman

Τι μαλακία! Ωραίος ο παίκτης!

#2
vikar

Βρ' άι στο διάολο παπάρα... Νά 'σαι καλά ρε Βράστας!... :-Ρ

#3
Khan

Και μαλάκας με πατέντα.

(Πρέπει να έχει βγάλει πάρα πολλά λεφτά αυτός ο μαλάκας! Σκέψου να διεκδικείς κόπι-ράιτ κάθε φορά που χρησιμοποιείται η λέξη μαλάκας!).

#4
vikar

Σωστός ο Χάνκ θελω να πώ, ο Ντέρ φτού!... Άι σιχτίρ, τα διαδικτυακά σας τα παιχνίδια μέσα, μπερδεύτηκα. :-)

Πάντως, στο μαλάκας με πατέντα η λέξη έχει την τυπική σημασία της («δίπλωμα ευρεσιτεχνίας»).

#5
Galadriel

Γαμάτο Βίκα (είμαι πολύ καλή τελευταία μα την παναγία την χορεύτρια δηλαδή, αλλά το σωστό να λέγεται).

#6
iron

εγώ τη λέξη αυτή την ένιωσα όταν με έστειλε μια μέρα ένας γκόμενος που μου απάντησε στο τηλέφωνο λέγοντάς μου «δεν μπορώ να μιλήσω γιατί φτιάχνω μια πατέντα».

ε πώς κάνετε έτσι, μικρή ήμουνα τότε ντε...