Παλιές ερωτικές ιστορίες από το προσωπικό παρελθόν του καθενός μας, που έχουν στοιχειώσει με τα φαντάσματά τους τις πόλεις που ζούμε, τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες, τα σινεμά, τις παραλίες.

Παλιές καλές στιγμές, που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, έχοντας αφήσει γλυκόπικρες αναμνήσεις. Ερωτικά σενάρια που «έγραψαν» στην ψυχή μας, με όλα τα συμπαρομαρτούντα: ενθουσιασμούς, λύπες, χαρές, ματαίωση, αγωνία, προδοσία, χωρισμό, απόγνωση, μοναξιά, μίσος, αδιέξοδα.

Τα θαμμένα κόκαλα είναι ένα κομμάτι απ' τον εαυτό μας που πέθανε οριστικά, χάθηκε στα μονοπάτια της λήθης, όπως χάθηκε και το πρόσωπο εκείνο... Κάτι σαν τις παλιές αγάπες που πάνε στον Παράδεισο, όπως έλεγαν κι οι Πυξ Λαξ. Και μένεις να αναρωτιέσαι αν ποτέ υπήρξαν όλα αυτά, ή μήπως απλά τα φαντάστηκες. Γι' αυτό επινοήθηκε η μεταφορά αυτή, για να δώσει υπόσταση, απτή και υλική, στο κατεξοχήν ανέκφραστο, το βίωμα. Ο Αλεξανδρινός το ήξερε καλά, ζούμε μόνο μέσα απ' τις αναμνήσεις μας.

Ποιητική έκφραση, ενδεικτική μιας νέας λογοτεχνικής γενιάς του αστικού (urban) χώρου, περνά αργά αλλά σταθερά στην καθομιλουμένη. Τη χρησιμοποιεί πολύ μια από τις πιο απολαυστικές και διεισδυτικές πένες της εποχής μας, η Μανίνα Ζουμπουλάκη, χωρίς φυσικά να είναι η μόνη.

Πιθανότατα προήλθε απ' την αγγλική έκφραση «hidden bones», για την οποία εδώ δίνεται ο ορισμός: «κρυφά / άδηλα / αφανή δώρα». Η κρυφή - και μόνη αληθινή - περιουσία μας, οι αναμνήσεις μας.

Βραδινή βόλτα με το αυτοκίνητο στην άδεια πόλη. Βόρειες συνοικίες, ανατολικές συνοικίες, δυτικές συνοικίες. Φτάσαμε στο λιμάνι και ξανά πίσω. Κάθε περιοχή να σου θυμίζει κάτι: εδώ είχαμε έρθει με τη Μαιρούλα για καφέ, στο τάδε μαγαζί - που πια έχει αλλάξει όνομα - είχαμε γνωριστεί με τη Λίτσα, δίπλα σ' εκείνο το πάρκο έμενε μια παλιά μου γκόμενα απ' το σχολείο, κοίτα να δεις που δε θυμάμαι τώρα πως την έλεγαν... Σε κάθε γωνιά του αστικού τοπίου έχεις αφήσει κάτι από σένα, θαμμένα κόκαλα που σημειοδοτούν τα περάσματα της εφήμερης ύπαρξής μας, έτσι όπως τα γατιά μαρκάρουν τις «περιοχές» τους με τα ούρα τους...

RIP poems (από allivegp, 06/08/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Galadriel

Δεν περιγράφω άλλο. Σεσινεπάσλανγκ (χε) αλλά, τόσο όμορφο τόσο μα τόσο...

#2
johnblack

Τώρα άμα σου πω οτι εσένα είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα; Ήταν που σε στεναχώρεσα πριν με τα πρεζάκια κι έπρεπε να κάνω κάτι να επανορθώσω :)

Και επίτρεψέ μου να πω οτι είναι (ψιλο)σλανγκ, εφόσον μάλιστα έχει να κάνει με τάφους-κόκαλα κλπ. Γυναικεία κατά βάση - αφού αυτές αποτελούν το κοινό συγγραφέων όπως η Ζουμπουλάκη, η Παυλίνα Νάσιουτζικ κλπ. Εγώ βέβαια το χρησιμοποιώ πολύ, αλλά μόνο σε φίλες, που συνήθως το πιάνουν με τη μία.

#3
Galadriel

Αχ αυτά μου λες και σε συγχωράω... Μέχρι την επόμενη εξυπνάδα :-P

#4
Khan

Το παρόν λήμμα είναι δείγμα ενός ευαίσθητου και καλλιεργημένου προσώπου, αλλά ένας φίλος μου ναρκομανής που το διάβασε εξοργίστηκε γιατί λέει τι δουλειά έχουν τέτοιοι συναισθηματισμοί μέσα στη σλανγκ που βγαίνει από την πίκρα και τον κατατρεγμό του περιθωρίου; :Ρ

#5
Vrastaman

Ποιος φίλος σου; Αυτός?

#6
johnblack

Λάθος χαν. Είναι δείγμα ενός ανθρώπου που έχει φάει πολλές χυλόπιτες.

#7
Khan

Τότε υποκλίνομαι στον ανθρώπινο πόνο.

#8
Galadriel

Αυτός που τα ρίχνει σε πολλές, τρώει πολλές χυλόπιτες. Μία στις πέντε πέφτει, μούμπλε μούμπλε τέσσερις χυλόπιτες για κάθε κορίτσι σου. Ε, οκ, παλεύεται και πού τις ξέρεις τις άλλες, ποιος χέζει πας στις πέντε επόμενες.

...εν αντιθέσει με τους χωρισμούς που είναι πιο ζόρικοι εδώ που τα λέμε και από ό,τι κατάλαβα από το παράδειγμα, είναι και το θέμα μας.

#9
johnblack

εγώ συνήθως έπαιζα μία στις δέκα. Μετά πήρα τη μερσεντέ και είδα θεού πρόσωπο μουαχαχα

#10
allivegp

Την κωλοέφτιαξες κιόλας;

Άσχετο με το ρομαντικό κλίμα του λήμματος, αλλά οφείλω να μεταφέρω την πληροφορία ότι ο μέγας Νίκος Αλέφαντος πριν αρχίσει το ματς, κατουράει για γούρι στα 4 σημαιάκια του κόρνερ, όπως κάνουν τα σκυλιά για να ορίσουν την περιοχή τους.

#11
johnblack

Ιεροσυλία my friend. Ως καλός νεο-κάγκουρας, όλα τα εξτραδάκια (ζαντολάστιχα, παρκτρόνικ κλπ) μαμίσια με παραγγελιά.

#12
Galadriel

Α οκ τουλάχιστον να ένας που δεν πήρε Ζ4 όταν έψαχνε για μουνοπαγίδα... δεν υπάρχει αυτό με την Ζ4 δηλαδή έλεορ!