«Δεν πάνε να κρεμασθούνε (οι Έλληνες σοφοί) πουθενά ή να γκρεμοτσακιστούνε, αφού δεν ξέρουν τί τους γίνεται;»

Μετά τις βρισιές Καραϊσκάκη, ένας ακόμη σλανγκικός λεκτικός πλούτος αναδεικνύεται μέσα από τα πατερικά κείμενα του γλωσσοπλάστη, μελίρρυτου, ανεξίθρησκου, μη μισαλλόδοξου, προστάτη των γραμμάτων, Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένα ο Ι.Χ. είναι ιδιαίτερα ευρηματικός όταν αναφέρεται με χαρακτηρισμούς στους Έλληνες εθνικούς, τους οποίους περιγράφει ως:

  • Μωρούς,
  • Εκφέροντες λόγους μιαρούς και ακάθαρτους,
  • Κυλιόμενους ομού με πόρνους και μοιχούς,
  • Δεισιδαιμόνας,
  • Αιμομίκτας μετά μητέρων και αδελφών,
  • Ασοφώτερους από τα ζώα,
  • Εστιγματισμένους,
  • Χειρότερους από τους χοίρους που πασαλείβονται με περιττώματα,
  • Κυνικά καθάρματα,
  • Παναθλίους,
  • Παμμιάρους,
  • Αναισχύντους, κ.α.

Περισσότερα κοσμητικά εδώ.

«Δεν πάνε να κρεμασθούνε (οι Έλληνες σοφοί) πουθενά ή να γκρεμοτσακιστούνε, αφού δεν ξέρουν τί τους γίνεται;» («Κατά Ιουλιανού και προς Έλληνας» λόγος Β' του Ιωάννου Χρυσοστόμου παρ. γ΄)

Ιωάννης Χρυσόστομος (από allivegp, 15/08/09)(από johnblack, 15/08/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Το μήδι να θεωρηθεί ως προανάκρουσμα καταιγίδας; (Ειρήνη ημίν, εν σλανγκ αδελφοί.)

#2
johnblack

Ένα γενικότερο φαινόμενο που δεν αφορά ασφαλώς μόνο τον Χρυσόστομο. Το υβρεολόγιο των χριστιανών Πατέρων κατά των εθνικών, το μένος κατά της «πατρώας θρησκείας», συνιστά θέμα ανεξάντλητο, η δε βιβλιογραφία είναι ωκεάνιων διαστάσεων. Λεηλατούν επιλεκτικά, εμεταλλεύονται το οπλοστάσιο ιδεών και εννοιών που έχουν σχηματίσει οι Έλληνες και το στρέφουν εναντίον τους. Ενα πολύ γνωστό τέτοιο τσιτάτο είναι το του «σκοτεινού Σαούλ / Σαύλου» : «Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί» (Προς Τίτον, α' 12). Και, οκ, σταματώ εδώ, μη μου πείτε πως είμαι ο Βλάσης Ρασσιάς και προσπαθώ να αλώσω το σάιτ εκ των ένδον :Ρ

#3
allivegp

Ο οποίος Σαούλ πέρασε και από τα μέρη μας (Ιερισσός, Χαλκιδική) και φεύγοντας τα έχωσε χοντρά και στους Ιερισσιώτες επειδή παρέμειναν πιστοί στην πατρώα θρησκεία και τον εδίωξαν κακήν κακώς, για να διαφύγει κρυβόμενος μέσα σε ένα κοπάδι από γελάδια.

#4
iron

είναι ένα θέμα το λήμμα περ σε, άσε να επιστρέψουν οι μοντουλαίοι και το συζητάμε. Τώρα ναι μεν είσαι στα χέρια μου, αλλά νταξ, σε αφήνω να ζήσεις ακόμα, μέρες πόναι.

#5
allivegp

Έχω ήδη ζητήσει από τους μοντς να απαλειφθεί το παρόν λήμμα ως σεσινεπασλάνγκ.

#6
iron

οι μοντς λοιπόν, κάνουν τα μπάνια τους (εκτός από μένα που βαστάω την πόλη). Προς πληροφόρησιν, λοιπόν, όλων των χρηστών, ναι, μόλις ο τρομερός μήνας αύγουστος παρέλθει, θα γίνει σύσκεψη κορυφής για το εν λόγω λήμμα. Μόνη μου το παίζω καλό παιδί και το αφήνω να το χαζέψετε. Απλώς μην βαθμολογείτε αν δεν είναι απαραίτητο.

#7
knasos

Άρα μπορώ να αυτοδιαφημιστώ χωρίς καμιά αιδώ καταπατώντας κάθε έννοια της προσωπικής υγιεινής:
allivegp δυστυχώς το λήμμα σου απέχει παρασλάνγκας.

#8
Vrastaman

Ceci n'est pas slangue, ωστόσο βρίσκω το κείμενο ιδιαίτερα ενδιαφέρον!