Πρόκειται για κλασσική περίπτωση στρατογκαυλικής μεταφοράς στρατιωτικών τεχνικών στην πολιτική ζωή.

Κάλυψη-απόκρυψη είναι η στρατιωτική άσκηση όπου παραλλάσσουμε την εμφάνιση μας με κλαδιά ώστε να μην γινόμαστε εύκολα διακριτοί και καταλαμβάνουμε θέσεις πίσω από δέντρα ή θάμνους στήνοντας ενέδρα στον εχθρό.

Όταν εφαρμόζουμε αυτή την τακτική στην πολιτική ζωή, σημαίνει ότι εφαρμόζουμε μια τακτική παρακολούθησης των προθέσεων και ενεργειών μιας / ενός γκόμενας /-ου χωρίς να εκδηλωνόμαστε, ενώ παράλληλα περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να δράσουμε προς υλοποίηση του ΑΝ.ΣΚ. (αντικειμενικού σκοπού) μας.

Με την Έμιλυ, αν εκδηλωθείς ευθέως, θα φας τα μούτρα σου γιατί πρόκειται για ζόρικο γκομενάκι. Καλύτερα εφάρμοσε κάλυψη-απόκρυψη και περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Στρατηγική, φίλε μου. Άκτε, κνκ.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Ετς. Αν θυμάμαι καλά το είχε βάλει ο Πάνος στο Δ.Π. πριν κάτι αιώνες.

#2
johnblack

Έεεετς. Κάθε στρατοκαυλικό λήμμα πρέπει να αστερώνεται δεόντως.

Α. Και στο Π.Ν. υπάρχουν οι περίφημες θέσεις απόκρυψης, σε ξερονήσια κλπ, για να κρύβονται πλοία.

#3
HODJAS

Έπρεπε να μπεί και γι' αυτό σου έβαλα την Αστέρω!
Με κίνδυνο να κατηγορηθώ για αδικήματα κατά της πατρίδος, προσθέτω προς το σκουρογιάννη, που του αρέσουνε κάτι τέτοια, οτι τα πλοία που παίρνουνε τη θέση που είπε, είναι τα Τ/ΠΚ (ταχείες πυραυλάκατοι), που αγκιστρώνουνε σε βράχους κι αμολάνε πυραύλοι.

#4
johnblack

Ναι, είπα να το διευκρινίσω αλλά μετά λέω γάμα το, ποιος θα ξέρει τώρα τα Ταυ Πι Κάπα... Διεψεύσθην πανηγυρικά και χαίρομαι γι' αυτό. Είναι τα μικρά ευέλικτα πλοία που χτυπάνε και τιγκανά, ενώ οι Φρεγάτες είναι που θα κάτσουν να κάνουν κανονικό πόλεμο με νύφες και μ' αγγόνια...

#5
HODJAS

Αφού τα ξέρεις, γιατί δεν τα λές;

#6
knasos

Φταίει ο Αλέφας μετά που ωρύεται; Δεν τα λέτε, δεν τα γράφετε;

#7
BuBis

Στην ΠΑ ονομαζόταν Διασπορά κάτι ανάλογο. Μοιραζόταν το αερόπλανα σε διαφορετικές τοποθεσίες εντός του αεροδρομίου εκτός τολ και καμουφλάρονταν. Φυσικά διασπορά λεγόταν και όταν εμείς οι μοδίστρες χανόμασταν κάπου μέσα στην βάση, στα follow me, στα χάνγκαρ....

#8
Αναγράμματος

"Κάλυψη-απόκρυψη είναι η στρατιωτική άσκηση...". Δεν είναι άσκηση, είναι η πράξη του να καλύπτεσαι (προστασία από το εχθρικό πυρ) ή να αποκρύπτεσαι (προστασία από την εχθρική παρατήρηση). Μπορεί να γίνει σε άσκηση, μπορεί και σε πραγματικές συνθήκες.