Η ιερότερη θυσία που έκαναν οι αρχαίοι ημών, ήταν στην θεά Εστία. Το σπιτικό του καθένα, όσο ρημαδιακό κι’ αν είναι, αποτελεί ένα από τα διαχρονικότερα σύμβολα.

Το να καταφερθείς κατά της μητέρας κάποιου δεν συνεπάγεται και καλά προσβόλα. Άλλωστε, μπορεί η γκιόσα να είναι απεχθής κι αλκοολική σημαιοφόρος. Το ίδιο ισχύει για την πατρίδα, η οποία ενίοτε σου την φοράει όπου κι αν ταξιδέψεις. Όσο για τα ιερά και τα όσια, η ύπαρξη τους θεωρείται από πολλούς παντελώς ατεκμηρίωτη και θεωρητική, όπως και οι μονόκεροι.

Η λύση συνίσταται στο μόνο ίσως μπινελίκι-portmanteau που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Θέλεις να προσβάλεις την ταυτότητα κάποιου συθέμελα; Δεν έχεις παρά να του γαμήσεις το σπίτι. Θα πονέσει, έστω κι αν είναι άστεγος. Κάθε ηλίθιος γνωρίζει ότι κι ο κοπριτάμπουρας χρειάζεται ένα σπιτικό, ένα καταφύγιο από τα ιπτάμενα γουρούνια. Καρατσεκαρισμένο.

- Βλαδιβοστόκ, Βλαδιβοστόκ, η ώχρα των σπιτιών σου ξεφλούδισε κι έπεσε πάνω στα πεζοδρόμια. Φύσηξε η περεστρόικα κι έγιναν ίσα και όμοια μέλη του κόμματος παλαιά και μέλη κάποιας πόρνης, που για μια τσίχλα, ένα μπλουτζίν πουλάει την ομορφιά της σ' εμπόρους καπιταλιστές, χοντρούς και ματσωμένους. Βλαδιβοστόκ, Βλαδιβοστόκ. Μαυρίζει η ψυχή μου έτσι που σε κατάντησαν ο Γκορμπατσόφ κι ο Γέλτσιν. Γαμώ το σπίτι σας γαμώ, κωλοαμερικάνοι!
(Τζιμάκος, από εδώ)

- Ο στίχος μου κάνει μπαμ
Κι εσύ κάνεις σαρδάμ
Σαν τον Σημίτη
Και μην ξεχνάς έλληνα πως σού γαμώ το σπίτι
Είσαι μπροστά μου σπουργίτι
Κι εγώ αετός αλβανικός
Σου κρύβω το φως
Και μέσα στο χώμα
Σε αφήνω να σέρνεσαι
Αφού ελληνάκο ακόμα
Δεν έχεις μάθει να φέρεσαι
Ποιος τολμά να αντιμιλήσει
Γιατί δεν είμαι ο αλβανός που έχεις συνηθίσει…
(GATE 32, «Έλληνας», από εδώ)

Δες και γαμώ + αντικείμενο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Mr. Cadmus

Αυτό που έγραψες μου θύμησε έναν συμμαθητή μου, που όταν έναν του φώναξε «γαμώ τη μάνα σου», εκείνος γύρισε, κόλλησε τη μούρη του στην δική του και πάνω εκεί που νομίζαμε όλοι ότι θ'αρχίσουν τα μπουκέτα, του απαντάει: «Καλά μαλάκας είσαι; Την έχεις δει τη μάνα μου πως είναι;».

#2
HODJAS

Βλ. και θρυλική εξ αμάξης στιχομυθία:
-Γαμώ τη μάνα σου!
-Χαρά στο κουράγιο σου!

#3
HODJAS

Συνώνυμο: Γαμόσπιτος (ο)

#4
Khan

χαχα

#5
Επισκέπτης

Καθώς και γαμοσπιτάκης (γαμώ το σπιτάκι σου).

#6
Vrastaman

... περαιτέρω σλανγκιζόμενο ως γαμοσπιτάκιας ...