Δεν παίρνεις από λόγια; Είσαι βούδι; Μπρούντζος είσαι; Δεν παίζεσαι με τίποτα!

Σλανγκιά της γενιάς της γιαγιάς μου. Την τρίτη φορά πια, που δεν συμμορφωνόμουν με τα λεγόμενα της, ακολουθούσε η παραπάνω ρητορική ερώτηση. Μα κάθε φορά; Κάθε φορά!

Ορισμένοι θεωρούσαν τους βούλγαρους ολίγον βάρβαρο λαό ως προς την συμπεριφορά, εξ ου και η σλανγκιά της γιαγιάς electron.

- (Γιαγιά electron) Σταμάτα να ανοιγοκλείνεις το παράθυρο, είναι χαλασμένο.
- Έλα μωρέ γιαγιά...
- Σταμάτα σου λέω..
(μετά από δέκα λεπτά)
- Aκόμα στο παράθυρο είσαι; Δεν παίρνεις από λόγια; Μα βούλγαρος είσαι παιδί μου; (για την ιστορία το παράθυρο το έφαγα στο κεφάλι, άλλη φορά όμως.)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

Καταχωρουμε σλανγκ προηγούμενων γεννιών; Αν ναι, καλά έκανα και το 'βαλα.

#2
Vrastaman

Και οι Βούλγαροι παππούδες τραβάνε ζόρια με εμάς...

Πριν από 10+ χρόνια εργαζόμουν σε Ελληνική εταιρία με έντονη παρουσία στην Βουλγαρία. Μάς είχε δοθεί η γραμμή, κατά τα ταξίδια μας, να αποφεύγουμε ορισμένες «αμφιλεγόμενες» λέξεις όταν μιλούσαμε με Βούλγαρους ηλικίας άνω των 60. Στις λέξεις αυτές περιλαμβάνεται και η «Θεσσαλονίκη», την οποία πολλά ραμολιμέντα θεωρούν «χαμένη πατρίδα».

#3
Stravon

Χεστηκαμε ένα πράγμα!!!
Χωρίς παρεξήγηση, αναφέρομαι στις πεποιθήσεις τους.

#4
BuBis

τι ομάδα υποστήριζε η γιαγιά σου είπαμε;

#5
Vrastaman

Μουαχαχαχ Μπούμπ!

#6
HODJAS

Οι Κύπριοι λένε: «Τούρκος είμαι;» Σε περίπτωση μειοδοσίας, π.χ. κάποιος πάρει το μικρότερο κομμάτι τούρτα, αγνοηθεί ενώ σερβίρονται όλοι οι άλλοι κλπ.
Χρησιμοποιείται σαν το «κι εγώ τί είμαι; Μαύρος;» / «Στο πηγάδι κατούρησα;» / «εμείς δε βγήκαμε με το κεφάλι-βγήκαμε με τα πόδια» / «απο τρύπια αρχίδια βγήκα εγώ;»

#7
electron

Σκουλήκαντέρα είναι! Μόνο Γκάλη έβλεπε!!:-)

#8
allivegp

Δηλαδή το «βούλγαρος» είναι συνώνυμο του «καθυστερημένος» ή «πίκπα»;
Νόμιζα ότι σημαίνει «άξεστος», κατά το αγγλ. vulgar.

#9
Khan

Νομίζω ότι εφόσον είναι γιαγιαδισμός και όχι αγγλιά νέας κοπής δεν έχει σχέση με το vulgar. Παρεμπίπταμπλυ, υπάρχουν και γλωσσολογούντες με γιαγιαδίστικη νοοτροπία που συνδέουν ετυμολογικά τους Βούλγαρους ως λαό με το vulgar, στο πλαίσιο μιας μάλλον ρατσίζουσας αντίληψης. Όμως έχει ενδιαφέρον η ετυμολογία που δίνει η Βικούλα, ενώ για το επίσης ενδιαφέρον vulgar δες εδώ. Επίσης, δεν υπάρχει ετυμολογική σχέση ανάμεσα στους Σέρβους και τους υπηρέτες (servi λατινικά) . Αντιθέτως, η λέξη σκλάβος προκύπτει από τους Σλάβους, αλλά όχι αντιστρόφως.

#10
Stravon

Ευτυχώς που δεν αγόρασα εκείνο το BVLGARI ρολόϊ.

#11
BuBis

vulgus στα λατινικά σημαίνει όχλος και για φιλολογία vulgata κάτι σαν μαλλιαρή και λαική (όπως η μετάφραση της βίβλου στην vulgata latina).

Khan μου θύμισες ότι και ο δούλος βγαίνει από την δουλειά...

#12
electron

πάρε πανεράι, να χεις το κεφάλι σου ήσυχο. (η αβάντα σε δικό σου ορισμό πως λέγεται;)

#13
GATZMAN

@Bubis
Δηλαδή ο Βουλγαράκης είναι ένας εκ των συνδαιτημόνων ένος όχλου που έχει πλακωθεί σε ρακοποσία;

#14
Vrastaman

Καίτοι BVLGARάκης, ο πρώην υπουργός φοράει Πανεράι. Τυχαίο;

#15
GATZMAN

!

#16
Khan

@Τζόνι
Πάντως ρε πστ μου, διάβαζα στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Τζούλια Κρίστεβα, την ηρωίδα που ήταν η ίδια να λέει ότι οι Γάλλοι την γούσταραν γιατί είχε «σλαβική ομορφιά» (beauté slave) και ψιλοέβαλα τα γέλια, γιατί εμένα πάντοτε μου φαινόταν ψιλομογγόλα. Κατά τ' άλλα περιγράφει και κάτι ωραία τριολέ με Φίλιπ Σόλλερς και άλλη μια γκόμενα. Αλλά γενικά φαίνεται σαν κοριτσάκι, που έκανε τον πετυχημένο γάμο με τον ζάμπλουτο γαμαωδέρνουλα και καλά προχώ Φίλιπ Σόλλερς και της άνοιξαν όλες οι πόρτες.

#17
johnblack

Μαγκιά της και καουμποϊλίκι της! Έχει πάντως την κλασική βουλγάρικη ομορφιά. Διότι, ως γνωστόν των βούργαρων η σκούφια κρατάει από Κεντρική Ασία, απ' όπου εσκασαν τον πρώιμο 7ο αι. στην περιοχή του Βόλγα και ίδρυσαν τη λεγόμενη Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία. Από κείθε κατέβηκαν στην αυλή των ρωμιών, το 681, σχηματίζοντας την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Πλίσκα. Ο αρχηγός τους είχε τον ίδιο τίτλο με σένα, Khan.

#18
poniroskylo

Για να επανέλθουμε στην έκφραση, την γνωρίζω κι εγώ - επίσης από γιαγιά. Δεν υπονοεί, νομίζω, ότι οι Βούλγαροι είναι βάρβαροι, άξεστοι και τα συναφή αλλά ότι είναι χοντροκέφαλοι, πεισματάρηδες, αγύριστα κεφάλια. Οι ίδιοι, εννοείται, θα έλεγαν ότι είναι ντούροι, ντόμπροι, άνθρωποι με αρχές. Σχετική και η έκφραση «βουλγάρικο κεφάλι» (ή και «βουργάρικο»), ακριβώς το αγύριστο κεφάλι. Νομίζω ότι η σημασία αυτή αναδύεται εν πολλοίς και από τα γραφόμενα του electron.

Ειρήσθω εν παρόδω, με την ίδια σημασία λέγεται και το «αρβανίτικο κεφάλι».

#19
Galadriel

Δικό μου αυτό!

#20
boulgaroktonos

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

#21
ΝΤΙΜΙΤΡΙΝΑ

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΑ,ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΠΑΤΡΙΟΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ!ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΡΑΓΕ Η ΦΡΑΣΗ;!

#22
dryhammer

Η γιαγιά μου, όπως και άλλοι πρόσφυγες της ίδιας γενιάς, χρησιμοποιούσε τον όρο «βουργαροκέφαλος» με τη σημασία που δίνεται στο «βουλγάρικο = αγύριστο κεφάλι». Οι δε Αλβανοί μιλάνε επίσης για «βουλγάρικο κεφάλι».
Οπότε το Βουλγάρικο είναι υπερθετικός του Αρβανίτικου κεφαλιού;; Λέμε τώρα...