Ίσως ο κλασικότερος και πλέον καθιερωμένος σλανγκ όρος για την πρέζα, την ηρωίνη. Συναντάται και στο ουδέτερο: άσπρο.

Πρόκειται για ονομασία μάλλον παραπλανητική, στο βαθμό που η πραγματικά άσπρου χρώματος πρέζα, η λεγόμενη και καθαρή, σπανίζει. Για να βγει τέτοιο αστεράτο πράμα, απαιτείται ολοκληρωμένη κατεργασία των πρώτων υλών (όπιο) σε τέλεια εξοπλισμένα εργαστήρια. Τέτοιες μονάδες λειτουργούν κατά κύριο λόγο στο περίφημο Χρυσό Τρίγωνο στη ΝΑ Ασία. Η ταϊλανδέζικη πρέζα, η τάϊ, θεωρείται η καλύτερη του κόσμου και η λιγότερο αρρωστιάρα. Πάλλευκη και παντελώς άοσμη, έχει τη μορφή λεπτής κρυσταλλικής πούδρας. Τόσο λεπτής, που σχεδόν εξαφανίζεται με απλή τριβή πάνω στο δέρμα ή ανάμεσα στα δάχτυλα. Είναι δε εξαιρετικά όξινη, ρευστοποιείται πανεύκολα, χωρίς ξινά, λεμονάδες και άλλες διαλυτικές μαλακίες. Σχεδόν ούτε νερό δεν θέλει.

Στο Ελλάδα απλά δεν παίζει με την καμία να πετύχεις τέτοιο μπερκέτι. Αν τύχει και δεις άσπρη πρέζα, θα' ναι στάνταρ απ' τη ζάχαρη του κοψίματος... Ειδικά για την καθαρή ηρωίνη, επιφυλάσσονται λίαν χαϊδευτικά και γουτσιστικά σλανγκωνύμια, όπως Ασπρούλα ή Χιονάτη (με το δεύτερο να παραπέμπει τόσο στη λευκότητά όσο και στο γλυκό παραμύθιασμα της).

Οι εγχώριες αγορές μας, βολεύονται συνήθως με ηρωίνη χαμηλής ποιότητας, ατελώς επεξεργασμένη και με περισσότερες προσμείξεις. Σε αντίθεση με τη σιαμέζικη άσπρη, παίρνει τη μορφή χοντρόκοκκης σκόνης, με πολλούς σβόλους. Το χρώμα της ποικίλει από κιτρινωπό (συνήθως) μέχρι ροζ, γκρι ή καφέ. Παραδοσιακά, η πρέζα στις ελληνικές πιάτσες καταφθάνει εξ ανατολών, την Τουρκία ή το Πακιστάν, εξ ου και τα γνωστότατα «τούρκικη» και «πακιστάνικη». Σήμερα πίνουμε και μπόλικη αλβανική πρέζα, αλλά και σκοπιανή (!) Σ' όλες αυτές τις χώρες λειτουργούν καζάνια, προχειροστημένα δηλαδή εργαστήρια παραγωγής κι επεξεργασίας ηρωίνης. Ως τη δεκαετία του '60, καζάνια υπήρχαν και στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα: η άσπρη είναι τυπική περίπτωση σλανγκ που λειτουργεί τρόπον τινά ευφημιστικά, εξωραΐζοντας μια πραγματικότητα και εκφράζοντας το «δέον», το ευκταίο (μακάρι δηλαδή όλες οι ζαπρέ να 'ταν άσπρες!).

Γενικά, παίρνοντας ως αφορμή τη λευκότητα, την ακουστικότητα, τη βρωμιά, την επίσημη ονομασία ή και οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα της ηρωίνης, μπορεί οποιοσδήποτε με λίγη φαντασία να δημιουργήσει άπειρα σλανγκωνύμια για την ουσία αυτή, πολλά από τα οποία δεν ξεπερνούν τα όρια της ιδιωτικής χρήσης. Θα έλεγε κανείς - με μια δόση υπερβολής - πως ο καθένας χρήστης έχει κατοχυρώσει μια δική του, καταδική του λέξη για να περιγράφει την ουσία-αρρώστια του...

Παραδείγματα: white horse=άλογο, hairy=μαλλιαρή (διότι προκαλεί μυρμήγκιασμα στο δέρμα), Harry=Ερρίκος (από το hairy), polvo, blanco, salt=αλάτι (υπάρχει και στο Εγκληματολεξικό του Γ. Πανούση), ζάχαρη, chick=γκόμενα, charlie, Helen, Hero, shit... Πολλά χρησιμοποιούνται αδιακρίτως και για την κόκα.

  1. Συχνά η άσπρη αντιδιαστέλλεται προς το μαύρο, δλδ το χασίς. Που κι αυτό, εξίσου παραπλανητικά, πολλές φορές μόνο μαύρο δεν είναι.

- Τρελάθηκες ρε; Δεν έχω φάει ποτέ άσπρη, μόνο κανά μαυράκι πού και πού πίνω, έτσι για το τζερτζελέ..

  1. Θεέ των μαύρων, τον καλό συγχώρεσε Γουίλ
    και δώστου εκεί που βρίσκεται λίγη απ' την άσπρη σκόνη.

Νίκος Καββαδίας, «Ο Γουίλι ο Μαύρος Θερμαστής από το Τζιμπουτί».

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
electron

Ειμαi o electron, και τα στοιχεία μου τα έχω αφήσει στο κοντρόλ. Βαθμολόγησα τον ορισμό με 0 και το λήμμα με 2. Αν και κατ 'εξοχήν ο όρος είναι σλανγκ, η βαθμολογία μου σχετικά με το λήμμα επηρεάστηκε από την αντίστοιχη του ορισμού.

#2
HODJAS

Αν ήταν Μεταξά, θα ήταν εφτά αστέρων.

#3
iron

ρε τζόνι, παρόλο που δε με χωνεύεις, κάνε μου τη χάρη, κάνε σχόλιο στο πρεζόφουντα ή βάλε β' ορισμό να μάθουμε επί τέλους τι παίζει και με το στάφ αυτό, τι είναι μύθος, τι πραγματικότητα και ποια είναι η πραγματικότητά της και λοιπά.

#4
Khan

- Ποια Ελένη;
- Η πρέζα μου η κομμένη!

Τζόνι κορυφαίος ορισμός, δεν το συζητάμε...

#5
patsis

Electron σου προτείνω, αν θέλεις οπωσδήποτε να βάλεις μηδενικά, να ψάξεις το σάιτ για ορισμούς που το αξίζουν. Και όχι για ορισμούς που έχουν πέσει διάνα στο θέμα, είναι πλήρεις, ακριβείς (πιθανολογώ βάσιμα, χωρίς γνώσεις) και δομημένοι, όπως ο παραπάνω. Τουλάχιστον εγώ, από τους ορισμούς του johnblack για λήμματα περί ναρκωτικών έχω μάθει πράγματα που δεν ήξερα, οπότε είναι αποτελεσματικοί. Και πιστεύω και άλλοι αναγνώστες τους το ίδιο.

#6
electron

Ευχαριστώ για την πάσσα. Αν θεωρείς καλό ορισμό (για σλανγκ μιλάμε, και μιλάω και γι αυτά εδώ), μία αντιγραφή και παράθεση στοιχείων, διανθισμένη με ευφυολογήματα και λεκτικούς μανιερισμούς, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δικαίωμα σου. Δικαίωμα μου είναι να βαθμολογώ με τα κριτήρια μου.

Η πρόταση σου, άκρως πατερναλιστική, θα είχε νόημα, αν δεν είχα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, από την μέχρι τώρα ζωή μου. Και μιλάμε για φάτσα κάρτα (μάλλον αν με τσιγκλίσετε λίγο θα σας τις πω) καταστάσεις. Οχι για φιλολογίες. Διότι αυτοί οι ορισμοί δείχνουν κάποιον ΑΣΧΕΤΟ με τα ναρκωτικά. Αυτό επειδή είναι εμφανές, με κάνει να βαθμολογώ και τα λήμματα που είναι σλανγκ, λίγο πιο χαμηλα.
Μπορώ αν θες να βαθμολογήσω φιλολογικά, και όντως να παραδεχτώ, ότι υπάρχει μία συνοχή στη ροή του λόγου. Οπότε το μηδέν να είναι άδικο. Το 1 θα ήταν πιο τίμιο.

#7
electron

Και απόλυτα σεβαστό το γεγονός της ενημέρωσης σου και άλλων όπως λες, από τους παραπάνω ορισμούς.
Γιατί να πρέπει να ψάξω να βαθμολογώ άλλους ορισμούς;
Δεν έχω το δικαίωμα να κρίνω; Και να σχολιάζω; Ολοι κρίνονται από αυτά που γράφουν. Και για αυτό, έβαλα και το σλανγκοόνομα μου, και εφόσον ερωτήθηκα, απάντησα και γιατί βαθμολόγησα έτσι.

#8
patsis

Επί του παραπάνω ορισμού υπάρχουν τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία και σε παρακαλώ, αν θέλεις, να τα αξιολογήσεις:
1. Ο όρος «άσπρη» είναι ο πιο καθιερωμένος όρος για την ηρωίνη.
2. Ο όρος ανταποκρίνεται περισσότερο στην καθαρή, καθαρότατη ηρωίνη, η οποία δικαιολογεί το χρώμα.
3. Στην Ελλάδα σπανίζει η καθαρή ηρωίνη και, επομένως ο όρος είναι ελαφρώς «λάθος», για διάφορους λόγους.
4. Παρατίθενται δύο συνώνυμα: «Ασπρούλα» και «Χιονάτη».
5. Παρατίθενται κάποιες πληροφορίες για την κυκλοφορούσα στην Ελλάδα ηρωίνη, αρκετά σφιχτά δεμένες με το θέμα του λήμματος και το υπόλοιπο κείμενο.
6. Παρατίθενται και άλλα συνώνυμα, τόσο ξενικά, όσο και κοινώς χρησιμοποιούμενα για την κοκαΐνη.

Στο κείμενο γίνονται και κάποιες αξιολογήσεις, γλωσσολογικές και άλλες, που είναι απόψεις του γράφοντος. Άλλο εκείνο, δεν έχει να κάνει.

Δεν ξέρω πολλά για τα ναρκωτικά, ιδίως για ηρωίνες, σκόνες κλπ, εκεί είμαι άσχετος. Ο ορισμός πιστεύω ότι μου έμαθε πράγματα, επομένως είναι αποτελεσματικός. Τώρα αν έρθεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος και πείτε για παράδειγμα «η λέξη άσπρη δεν παίζει», ή «αυτά για τις προσμείξεις είναι μύθος» ή «στην Ελλάδα πράγματι κυκλοφορεί αρκετή καθαρή ηρωίνη» ή ό,τι άλλο, θα έχω πράγματι κάνει λάθος στην κρίση μου να εμπιστευτώ τις πληροφορίες ενός αγνώστου, του johnblack. Θα πρέπει βέβαια να προσέξω τότε περισσότερο και τις δικές σου πληροφορίες για να μην υποπέσω στο ίδιο λάθος.

Δεν έκανα λόγο για περιορισμό του δικαιώματός σου στην ψηφοφορία και, σημειωτέον, έκανες πολύ καλά που δημοσιοποίησες την βαθμολόγησή σου. Μήπως άλλωστε δεν περίμενες αυτόν τον διάλογο που κάνουμε τώρα όταν δήλωνες ότι έβαλες μηδέν; Εγώ λέω πως τον επιζητούσες κι όλας.

Η πρότασή μου δεν είναι πατερναλιστική και, αν την εξέλαβες έτσι, πραγματικά συγγνώμη για τον τρόπο μου. Αν όμως ξεφυλλίσεις το σάιτ, θα εντοπίσεις πολλά λήμματα που ορίστηκαν κάκιστα, με ένα ελάχιστο κλάσμα του κόπου και της αποτελεσματικότητας του παραπάνω ορισμού. Εννοώ ορισμούς ατελέστατους, καμιά φορά αγνοώντας τελείως τον σκοπό τους, να εξηγήσουν δηλαδή τη σημασία της λέξης που διαπραγματεύονται.

Βάζοντας λοιπόν δίπλα-δίπλα τον παρόντα ορισμό με τέτοια παραδείγματα, φαίνεται εξαιρετικά άτοπο να εξαντλήσουμε την βαθμολογική μας απαξία εδώ. Ακόμα κι αν δεν έχεις βαθμολογήσει άλλους ορισμούς, η ιδέα ότι δεν υπάρχει (μαθηματικά μιλώντας) χειρότερης ποιότητας ορισμός αλλά, το πολύ, ισοβαρής, είναι μάλλον προβληματικό.

#9
iron

εγώ δεν καταλαβαίνω ρε παιδιά κάτι (και αναφερομαι σε όλους): όταν δεν συμφωνούμε με τον ορισμό ή έχουμε να συμπληρώσουμε κάτι, γιατί δεν κάνουμε έναν δεύτερο ορισμό δικό μας, ή αν βαριόμαστε, δεν γράφουμε στα σχόλια τα όσα έχουμε να διορθώσουμε / προσθέσουμε; Πρέπει ντε και καλά να τιμωρούμε με κακό βαθμό τον όποιον; το χαράτσωμα έχει νόημα μόνο αν ο άλλος γράφει παπαριές του τύπου:

Λήμμα: πούστης Ορισμός: Ουρανία Παράδειγμα Ίσα μωρή Ουρανία

(πραγματικό παράδειγμα, από τα διαγραμμένα του σάιτ)

Τότε ναι, χώστε τα, και εμείς θα διαγράψουμε, οκ. Αν όμως κάποιος λέει (ας το δεχθώ) ό,τι θέλει για την πρέζα, απλώς γράψτε και σεις ό,τι ξέρετε καλύτερα και τέλος. Αν δεν έχετε τι να γράψετε, απλώς μην βαθμολογήσετε. Μην κάνετε όμως σαν τις κακιές δασκάλες του σχολείου, μη γινόμαστε αυτό που μας ενοχλούσε πάντα!

και ξαναλέω: σε όλους απευθύνεται αυτό το μήνjυμα

Αλλιώς, σας το υπόσχομαι, αν ξαναγίνει τέτοιο θέμα με τους κωλοβαθμούς, εγώ προσωπικά θα εκβιάσω τον αρχηγό λέγοντάς του ότι ή καταργεί την βαθμολόγηση εντελώς (και να δούμε τότε πόσοι θα μείνουμε) ή εγώ φεύγω από το σάιτ και άντε γεια. Ε μα βαρέθηκα με το θέμα αυτό, έχει καταντήσει γραφικό. Και δεν θυμώνω τώρα, είμαι ξενερωμένη απλώς, και έχω αρχίσει να πλήττω. Και ως γνωστόν, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την πλήξη. αατα

#10
BuBis

Αγαπητή ironick, παρόλες τις παρόλες που έχω πει μέχρι τώρα, διαβάζοντας αυτό που έγραψες, βρήκα την λέξη για να περιγράψω αυτό που ένιωθα τελευταία, πλήξη... Χίλια δίκια σε όλους, αλλά ένα μεγάλο σε σένα...

p.s. καλά όλους εμας τους σλανγκοδράκους, μας τρώει η αγωνία βέβαια, πως θα εκβιάσεις τον αρχηγό (τρόπος, μεθοδολογία, μέσον, κλπ) για την κατάργηση της βαθμολογίας! Όσο για το φευγιό, μην το κάνεις, είναι μια εύκολη λύση (και που να τρέχεις με τις γόβες, που λέει και το ανέκδοτο!)

#11
electron

@ patsis, η δημοσίοποίηση είχε να κάνει με το γεγονός ότι συχνά πυκνα διαβάζω σχόλια του τύπου (μα ποιος μαύρισε αυτό το λήμμα, οι πρώτοι δυο ψήφοι δεν ήταν άριστα και λοιπά). Και απάντησα όταν ρωτήθηκα (πλαγίως, με την καλή έννοια), από το σχόλιο σου. Και προφανώς το περίμενα, για αυτό ξεκίνησα το μήνυμα με τη φράση: ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΆΣΣΑ.

@ironick όσο υπάρχει βαθμολογία, και ελευθερία βούλησης, νομίζω ότι όλοι πρέπει να δέχονται την οποιαδήποτε βαθμολογία, ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ. Και τα σχόλια και οι συζητήσεις, ας λειτουργήσουν για τα οποιαδήποτε συμπεράσματα. Το πόσο σοβαρά παίρνει κάποιος τους βαθμούς είναι βαθιά προσωπικό θέμα, και άπτεται του χαρακτήρα του καθενός. Υπάρχουν ευέξαπτοι, συναισθηματικοί, γραψαρχίδες, κ.λ.π. Από όλα έχει ο μπαξές, και η ποικιλία του, είναι η ομορφιά του. Η ύπαρξη τέτοιων ορισμών, ορίζει και την ύπαρξη των αντιδράσεων μου.
Υπογράμμισα σε ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΥΣΙΑΣ, την κριτική μου. Αν είναι λάθος ή σωστά αυτά που λέω, θα το κρίνουν οι αναγνώστες της όλης κουβέντας.
Οσο υπάρχουν βαθμοί, θέματα θα υπάρχουν, και είναι και ωραίο να υπάρχουν, όσο χαζά και να είναι. Κττγμ, κανείς δεν πρέπει να λέει σε κανέναν τι να ψηφίσει, αν θα ψηφίσει, και με τι κριτήρια θα ψηφίσει. Αν θέλει κάποιος βέβαια, όπως εγώ στην παρούσα, να δημοσιοποιήσει τους λόγους και να δεχτεί και την κριτική, είναι θέμα δικό του.

Αντε, και μόλις γύρισα από παιδικό πάρτι και έχω ένα κεφάλι ναααα. Μιλάμε για σλανγκ,καρακατασλανγκ

#12
electron

το καρακατασλανγκ πάει στο τι λένε τα παιδάκια μεταξύ τους

#13
iron

χε χε μπούμπη, στον εκβιασμό είμαστε μανούλες, κάτι θα βρω, αλλά ε όχι, κύριε, δεν θα σας πούμε και τα μυστικά μαςςςς!

και συ έλεκτρον καλά έκανες και δημοσιοποίησες κλπ, τουλάχιστον αυτό είναι ένα βήμα προς την σωτηρία της ψυχής σου που θα έλεγε και ο τζίζας, εγώ τώρα, αν μου επιτρέπετε, πάω να βγάλω τσι γόβες μου λοιπόν και να πνίξω τον πόνο μου στη θάλασσα, να χτυπήσω κανα δυο χιλιομετράκια να στανιάρω, να πω καμιά κουβέντα με τα ψάρια, μετά που θα βγω θα ζουλήξω την γάτα μου για να συνέλθω για τα καλά, θα χτυπήσω κανα ρακάκι, θα ντερλικώσω, θα την πέσω για καμιά ωρίτσα, εχ και κακομοίρηδες, μην τυχόν και σας βρω πάλι πλακωμένους μόλις γυρίσω, κανονίστε!!!

#14
electron

Μην ανησυχείς για τη σωτηρία της ψυχής μου. Πρόλαβα και πήρα συγχωροχάρτι (καλός όρος, ας το ανεβάσει κάποιος), απέ (με τόνο) τον πάπα. Τελευταίας κοπής.

#15
Vrastaman

Necrotel, δηλώνω ανεμιστήρας των λημμάτων σου σο δέξου τα παρακάτω με καλόπιστο πνεύμα:

Σε πολλούς μας δεν αρέσουν ορισμένες κατηγορίες σλανγκ. Πιχι, η Μες έχει συχνά εκφράσει τον αποτροπιασμό της στα ναρκοσλανγκ. Με ποια λογική όμως πρέπει να μαυρίζουμεολόκληρες κατηγορίες επειδή δεν συνάδουν με το δικό μας αισθητήριο; Πολύ άδικο, κττμγ.

Επίσης φυσικό είναι να μην ταιριάζει η προσωπική χημεία όλων των σλάνγκων. O Johnny είναι ομολογουμένως σλανγκαρχίδης, έχει τάσεις ποζεριάς τύπου ντεριντάχτα και είναι συχνά τζόρας. Αλλά έχει ανεβάσει πλειάδα θεϊκών λημμάτων και ορισμών, σμιλεύει την σλανγκ με αξιοθαύμαστο τρόπο και η συνολική του συνεισφορά στο σλανγκρρ είναι αδιαμφισβήτητα θετική. Μην πυροβολείτε τον πιανίστα!

Εν κατακαυλείδι: Είναι αμαρτία ένας άξιος σλάνγκος όπως η αφεντομουτσουνάρα σου να (αυτο)στιγματίζεται από τα αποδυτήρια ως μπαγαποντοδότης!

ΥΓ Φυσικά ο καθένας έχει το ελεύθερο να ψηφίζει κατά την κρίση του, αλλά συστηματικά κουλούρια στον ίδιο σλάνγκο = μπαγαποντοδοσία.

#17
BuBis

Αυτό όμως που μου την σπάει λιγάκι (φυσικά υπάρχουν πολλά άλλα που μου την σπάν στην ζωή μου, και φυσικά πολύ πιό σοβαρά από αυτό!) είναι ότι κοντά στα χλωρά (νέοπες) καίγονται και τα ξερά (δεινόσαυροι)... Αν δηλαδή εγώ αποφασίσω να αρχίσω from the top μιά retrospective βαθμολόγηση, έτσι για το γαμώτο, θα μπορούσα να θεωρηθώ μπαγαποντώ;

μην ξεχνάμε όμως και το άλλο άκρο...

Kάτω oι Βαθμολογίες! Let my people slang! (τι έγινε iron, δουλεύει ο εκβιασμός;

#18
Khan

Αν και δεν θα έπρεπε κανονικά να μιλάω, θα ήθελα μόνο να δείξω κάτι σε επίπεδο συνέπειας λογικής και ηθικής.

Νομίζω δύο συστήματα διαγραφής βαθμολογίας μπορούν να ισχύσουν.
Ή 1. Διαγράφονται όλες οι βαθμολογίες που έχουν γίνει από 2ους λογαριασμούς, ενώ όσες είναι από πρώτους μένουν, ακόμη κι αν είναι μαζικά κουλούρια. Με την έννοια ότι έχει ο καθένας δικαίωμα να εκφράσει την υποκειμενική του γνώμη, οσοδήποτε ακραία. Σε αυτήν την περίπτωση η βαθμολογία του Ελεκτρον μένει.

Ή
2. Διαγράφονται όλες οι κατωποντοδοσίες που γίνονται με μαζικό τρόπο, ακόμη κι αν πρόκειται για πρώτο λογαριασμό. Σε αυτήν την περίπτωση, κττμγ, οι βαθμολογήσεις του Έλεκτρον πρέπει να διαγραφούν, παρά το γεγονός ότι επέδειξε ενδεχομένως ανδρεία με το να δηλώσει ξεκάθαρα ότι αυτός κατωποντοδότησε. Το θέμα αυτό του θάρρους δεν νομίζω ότι έχει σχέση.

Εφόσον, κατά τις πρόσφατες διαγραφές βαθμολογίας τηρήθηκε η δεύτερη στάση, την θεωρώ πιο συνεπή. Χωρίς βέβαια να αποκλείω και την ορθότητα της πρώτης.

#19
patsis

Khan, χωρίς να επεκταθώ, διαφωνώ με την δεύτερη περίπτωση.

#20
BuBis

μουά οσί...

#21
Galadriel

Χα χα δηλαδή οι πανοποντοδοσίες που γίνονται με μαζικό τρόπο να μένουν; Πλάκα έχουμε όταν μιλάμε για βαθμολογίες...

#22
patsis

Όχι mes, να μείνουν οι βαθμολογήσεις ενός ανθρώπου που δεν έχει και δεύτερο και τρίτο λογαριασμό. Αλλιώς θα είναι χειραγώγηση της βαθμολογίας, από τον dik αυτή τη φορά.

Αναγνωρίζουμε την αδυναμία και την αδιαφορία και την απέχθειά μας στο να αξιολογήσουμε την ψήφο του καθενός, αρκεί να μην πολλαπλασιάζεται αθέμιτα, καταστρατηγώντας την ισότητά της με αυτήν των άλλων χρηστών.

Για να εξηγούμαι απόλυτα, εδώ δεν παίζει πολλαπλότητα των λογαριασμών.

Μα τι λέω ρε πστ μου, ξαναγυρνάω στα «Φιλαράκια»! (315 - The one where Ross and Rachel Take a Break)

#23
Khan

Mes, για χάριν σλανγκαρχιδισμού και μόνο, να παρατηρήσω ότι τυπικά η πρότασή μου είναι σωστή, αφού από τον πρώτο λογαριασμό μπορεί μόνο κατωποντοδοσία ύποπτη να γίνει, όχι πανωποντοδοσία, εκτός αν αρχίσουν να διαγράφονται και τα πεντάρια που βάζουμε σε άλλους.

Πάτση, μην είσαι απόλυτος: 1. Κατ' αρχήν όσοι δεν είμαστε μοντ, δεν ξέρουμε τι είναι πρακτικά πιο εύκολο και εφικτό. 2. Θεωρητικά, έχεις ένα σημείο. Αλλά 3. Τα μαζικά κουλούρια που πέφτουν λ.χ. την ίδια μέρα είναι κατά κανόνα εμπαθή. Τώρα αν κάποιος δεν γουστάρει το στυλ κάποιου δεν νομίζω ότι απαγορεύεται να βάλει κακό βαθμό, αλλά βρε παιδί μου, όχι την ίδια μέρα να πιάσει να μαυρίζει, ούτε όλο από δύο και κάτω στον ίδιο χρήστη. Υπάρχει και η κοινή λογική.

Συγγνώμη αν διαιωνίζω μια πληκτική συζήτηση, και ενώ δεν γνωρίζω τα πρακτικά ζητήματα, αλλά νομίζω ότι δεν αρκεί μία εφάπαξ διαγραφή ύποπτων βαθμολογιών. Εφόσον παρατηρούνται νέα κρούσματα, και εφόσον υπάρχουν κάποια συνεπή κριτήρια, πρέπει να συνεχίζεται η σλανγκοδικία.

#24
Galadriel

Και τελικά τι καταφέρατε, μου λέτε; Να διώξετε τον Ρένο από την εταιρία καταφέρατε. Τζόνυ, άσε τις αηδίες, σ' αγαπάμε λέμε τώρα κι ας είσαι σπαστικός, άιντε ανέβασε καναν ορισμό.

#25
electron

@vrasta μου (κατα τα Ανδρέα μου Κώστα μου), από την πρώτη μέρα έδειξα την συμπάθεια μου χωρίς να σε ξέρω. (ακολουθεί αλλά), αλλά ούτως ή άλλως, όλα τα σχόλια τα παίρνω καλοπροαίρετα. Τα δέοντα στη vrasta woman.

Για να μην επαναλαμβάνομαι, συμφωνώ με khan πόϊντ #1 (το οποίο έχω αναλύσει κι εγώ πολλές φορές, σε επίπεδο διαδικασίας), διότι δικαιολογώ (αν και δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητο κττγμ, αλλά το κάνω γιατί σαν νέος στο σαϊτ αισθάνομαι φιλοξενούμενος, παρότι στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι με ήξεραν, θα χω φαίνεται συνηθισμένη φάτσα) ότι ψήφισα γιατί θεωρώ κάποια πράγματα ευφυολογήματα, αντιγραφές και ωραιοποίησεις. Δεν κάνω αγώνα εναντίον των ναρκωτικών, τονίζοντας πλειστάκις «το λήμμα είναι κατ' εξοχήν σλανγκ, .....» για ναρκολήμματα.

Εκφράζω προσωπικές απόψεις, και η κριτική που κάνω είναι επί της ουσίας, όχι επί των τύπων. Που και αυτό να μην συνέβενε, πάλι η ψήφος είναι ιερή. Οπότε αδιαφορώ για το τι θα γίνει με ψήφους, και αδιαφορώ για την βαθμολογία. Αλλά είμαι υπέρμαχος της ιδέας ότι οι βαθμολογήσεις πρέπει να υπάρχουν, γιατί δίνουν το βήμα για συζητήσεις και για ιδέες. Εγώ θεωρώ από όλη αυτή τη συζήτηση ότι έστω και αν ένας κατάλαβε τι ήθελα να πω, και ας διαφωνεί μαζί μου, κάποιο κέρδος υπάρχει. Υπάρχει το κέρδος της άλλης γνώμης. Προτιμάω να είμαι βοσκός με ένα γίδι, παρά να είμαι γίδι. Οι συγκεκριμένοι ορισμοί, αν δεν εξέφραζα την αντίθεσή μου (μέσω ψήφου και συζήτησης), έχω την εντύπωση ότι σαν αναγνώστη με υποβίβαζαν στην κατηγορία γιδιού. ΜΠΕ εε εεεε

Αργησα να απαντήσω γιατί είχα δύο παιδικά γενέθλια (ναι, το επάγγελμα μου είναι κλόουν) και κάτι εγκαίνια (εκεί ντύθηκα μπαταρία, είναι μαγαζί με κινητά).

#26
electron

Επίσης σκέφτηκα, ότι με όλα αυτά τα σχόλια (που πηγαίνουν σαν ειδοποιήσεις στο μέϊλ του συγγραφέα του λήμματος), θα μπλοκάρουμε τον υπολογιστή του Μαυρόγιαννου. Για αυτό, ραντεβού στο λήμμα που ακόμα δεν έχει γραφτεί! Ολοκλήρωσα κυρία πρόεδρος (για την Ψαρούδα Μπενάκη που αποχωρεί, όχι για σένα mes, εσύ είσαι στα δουζένια σου).

#27
Galadriel

Πώς προέκυψα εγώ τώρα; Εγώ δεν είμαι πρόεδρος.

#28
Επισκέπτης

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ζητήσει κανείς από ένα ορισμό σλανγκ. Ο ορισμός είναι υπερπλήρης, όπως όλοι οι σχετικοί. Ηλεκτρον, νομίζω ότι η αρνητική σου κριτική σε όλα τα σχετικά λήμματα έχει ηθικ(ολογικ)ή αφετηρία. Ως άποψη είναι σεβαστή, αλλά η σλανγκ (ιδιαίτερα η αυθεντική, αυτή δηλαδή που προέρχεται από περιθωριακές ομάδες), είναι απλή, καθαρή ωμή πραγματικότητα.

#29
electron

θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Για μένα το λέω που συνεχίζω και γράφω

@mpetazis Προσυπογράφω την τελευταία σου πρόταση. Γιατί διαφωνούμε συμφωνόντας; Απλή, καθαρή, ΩΜΗ. Και συμπληρώνοντας, χάνει το νόημα της διακοσμώντας την με αβάσιμα ευφυολογήματα και καλλιτεχνικές ωραιοποιήσεις. Χάνει την ομορφιά της και την αυθεντικότητά της.

#30
electron

Ορκίζομαι ότι είναι το τελευταίο σχόλιο μου στο παρόν λήμμα. Ναι έχει και ηθικολογικό χαρακτήρα. Και η μικρότερη πράξη ή λέξη στη ζωή μας εμπεριέχει την ηθική μας.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα κάνω άλλη μια τελευταία προσπάθεια. Το θέμα των ναρκωτικών και της σλανγκ τους, ΚΤΤΜΓ, μπορείς να το αγγίξεις.
Α) με πολύ χιούμορ και εξυπνάδα, (στυλ πανούση, lenny bruce)
B) ωμά, στυλ ρεπορταζ (π.χ. ο ορισμός του λήμματος «πρεζακιας», τον οποίον βαθμολόγησα με 4 και 4, και δεν έβαλα 5 γιατί τα παραδείγματα ήταν αναφορές άλλων) Γ)βάση εμπειριών

Ευφυολογήματα και καλλιτεχνικές καρικατούρες τύπου:

«Ειδικά για την καθαρή ηρωίνη, επιφυλάσσονται λίαν χαϊδευτικά και γουτσιστικά σλανγκωνύμια, όπως Ασπρούλα ή Χιονάτη (με το δεύτερο να παραπέμπει τόσο στη λευκότητά όσο και στο γλυκό παραμύθιασμα της).»
ή «η ηρώ είναι μια γκόμενα που δεν την ξεπερνάς ποτέ»

τα θεωρώ κακόγουστα και επικίνδυνα, και ατάκες εντυπωσιασμού, μπας και τσιμπήσει καμιά γκομενίτσα και την πηδήξουμε (όταν λέγονται σε παρέες), άρα και κακούς ορισμούς. Και επίσης τα βρίσκω αντίθετα και με την αισθητική μου, δι αυτόν το λόγο τα κουλουριάζω, όπως έχω κάθε δικαίωμα. Ποιος ο λόγος να υπάρxει το μηδέν, αν δεν μπορείς να το κοτσάρεις σε κάτι που εναντιώνεται στην ηθική και την αισθητική σου; Ας ξεκινούν οι βαθμοί από το τγία.

Επειδή έχω πει τα ίδια πράγματα με 27 διαφορετικούς τρόπους, ορκίζομαι ότι δεν θα τα αναπαράξω ξανά. Αλλα θα συνεχίζω να βαθμολογώ με τον ίδιο τρόπο. Και άμα παλιώσω και στο σάϊτ, δεν θα δίνω και εξηγήσεις.
Σόρυ, αν σας ζάλισα λιγάκι τα αρχίδια (τι λιγάκι ρε μεγάλε ελεφαντισμό πάθαμε!)

#31
Vrastaman

Εν τω μεταξύ, έχω την αίσθηση ότι Elvis has left the building...

#32
Galadriel

Ελεφαντίαση.

#33
Khan

(ελεφαντίαση)

όχι Τζόνι, μην μας το κάνεις αυτό! Με ποιον θα παπαρολογώ; Είναι σκληρή η μοναξιά στην κορυφή! Στο όνομα του Μπωντριγιάρ γύρνα!