«Έπαθα μόρφωση»: η μαγεία της έκφρασης έγκειται στην εξισορρόπηση της αντίθεσης μιας κακής και μιας καλής έννοιας, καθαρό γιν και γιανγκ.

Μόρφωση: Πέρα από την απλή μάθηση, αφορά στην γνώση (αλλά και τις διεργασίες που οδηγούν σε αυτή), που δια-μορφώνει τον άνθρωπο ως οντότητα, περιλαμβανομένης της ψυχοσύνθεσης, του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Το θέλουμε.

Παθαίνω: ρήμα που συνήθως συντάσσεται με συμφορές, λιγότερο ή περισσότερο ξαφνικές, απροσδόκητες ή τυχαίες (βλ. έπαθα ατύχημα, βλάβη, έγκαυμα, ηλίαση, κάζο, κακό, εμπλοκή, νίλα, κράμπα, υστερία κ.λπ.). Δεν το θέλουμε.

Σο, ορισμός «Έπαθα μόρφωση» ως εξής: Απρόσμενη λήψη πληροφοριών ή γνώσεων, που με ανάγκασαν στην ανάπτυξη αξιόλογης εγκεφαλικής δραστηριότητας (θετικό), αλλά, ήταν περισσότερες από ό,τι ήθελα, ή ήταν άχρηστες, ή δεν ήταν κατάλληλη η ώρα να τις δεχτώ, ή μου πέσανε μαζεμένες (ζόρικο). Εισέπραξα συνεπώς μια κούραση που δεν ήταν ευπρόσδεκτη (ζόρικο), αλλά, σε αντιστάθμισμα, μια ακτίνα πνευματικού φωτός, άγγιξε τους νευρώνες μου ερεθίζοντάς τους ευεργετικά (θετικό).

Αντίστοιχες εκφράσεις – διάφορες περιπτώσεις, μη εξαντλητική λίστα:

  • «Συμφορά που με βρήκε, το ‘μαθα και τούτο, που να μην το μάθαινα.» (Πήξιμο: Παράδειγμα 1),
  • «Μάααστα, το ‘μαθα και τούτο, όχι ότι το ψαχνα, αλλά ε, μια και έτυχε, καλώς τό 'μαθα.» (Ουδετερότητα: Παράδειγμα 2),
  • «Βρε τί μαθαίνει κανείς όταν κάνει παρέα με σοφούςςς» (Ενδιαφέρον - ευχάριστη έκπληξη: Παράδειγμα 3).

    *Ασίστ: ironick από ΔΠ*

Παράδειγμα 1 (από blog): επαθα μορφωση.... λοιπον, η εγκεφαλικη μου δραστηριοτητα των τελευταιων ημερων μπορει ανετα να συγκριθει με αυτην του αινσταιν οταν εψαχνε τη θεωρια της ασχετοσυνης. διαβαζω, [...] ανελαβα τη συνταξη του μπατζετ για την εργασια μου [...]. επισης, ξεκινησα να γραφω στη «φρικηπαιδεια» [...] περαν τουτου, ανελαβα παρουσιασις στα αγγλικα για την επομενη βδομαδα με θεμα την οικονομικη κριση και ψαχνω πληροφοριες και πηγες [...]

Παράδειγμα 2 (από blog): Γενικά, δεν με φοβίζουν τα τρομακτικά όνειρα. Ένα μόνο δεν θέλω να δω ποτέ: Να είμαι λούστρος στη Νέα Υόρκη! Αυτό μου συνέβηκε από τότε που «έπαθα μόρφωση» διαβάζοντας τα παρακάτω για το κραχ του 1929 [...]

Παράδειγμα 3 - (από εδώ): Το γείτσες λοιπόν εγώ νόμιζα ότι ήταν γίτσες εκ του Παναγίτσες. Όπως όταν βήχουμε ακούμε το «Χριστός!». Έπαθα μόρφωση πάλι.

Ισορροπία. Δράκοι. (από Galadriel, 16/09/09)

Σχετικό: παραμόρφωση

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Βλ. και παραμόρφωση.

#2
smoke

Επιτέλους!Σπύριασα να το περιμένω αλλά μ'αρέσει,το παίρνω.Απλά σπεκ.

#3
jesus

καλούλι:)

#4
HODJAS

Παρφέ!

#5
iron

ε και γω Επιτέλους! θα έλεγα, αλλά α. με πρόλαβε ο σμόουκ, β. τι να πω που χρωστάω ακόμα στον Πάτση την πλατφόρμα...

#6
electron

Σλανγκ επι του πιεστηρίου. Το λέει η μεγάλη μου ξαδέλφη (22 ετών) και οι φίλοι της. Μου το είιπε πάλι χθές. «Ασε ξάδελφε, δύο βδομάδες το διάβαζα το μάθημα. Έπαθα μόρφωση σου λέω. Αλλά έγραψα 9. Θα τελειώσω τη σχολή με στιλ.»
σ.ς.
τα πρώτα τρία χρόνια με 5 τα πέρναγε τα μαθήματα, και αυτά τα 5 με αντιγραφή. Μην ανησυχείτε, δεν είναι στην ιατρική. Στο τμοδ (σλανγκ;) είναι.

#7
Galadriel

Μωρέ ξέχασα να πω ότι το «παθαίνω» συντάσσεται και με άλλες δυνητικά θετικές καταστάσεις όπως: έπαθα κουλτούρα, έπαθα έρωτα (αυτό είναι και γνωστό από άσματα σε φάση «θα πάθεις έρωτα» κιέτς'), έπαθα ευεξία κλπ.

#8
electron

Ωρα είναι να το κάνεις σεντόνι κι εσύ. Άστο όπως είναι. Βρήκε τον δρόμο του.

#9
Khan

Ωραία έκφραση είναι και το έπεσε έρωτας δες εδώ

#10
electron

παίζει και η μπότση, ή είναι ιδέα μου. στο κλιπ αναφέρομαι!

#11
electron

μικρός που 'ναι ο κόσμος!!!!

#12
vikar

Μωρέ ξέχασα να πω ότι το «παθαίνω» συντάσσεται και με άλλες δυνητικά θετικές καταστάσεις όπως: έπαθα κουλτούρα, έπαθα έρωτα (αυτό είναι και γνωστό από άσματα σε φάση «θα πάθεις έρωτα» κιέτς'), έπαθα ευεξία κλπ. Μπράβο ρε, ότι έλεγα να σχολιάσω ακριβώς το ίδιο ακούγοντας το Σταρόβα. Απ' τις ψαγμένες αλλαγές προσήμου στην αργκό: το θετικό γίνεται αρνητικό με συντακτικό τρόπο.

Θέλει δικό του λήμμα, αναλαμβάνεις;

#13
Galadriel

Δώσε πόνο βίκαρ δεν το χω πια.

#14
fitifititis

Πράγματι! Ενώ οι λίστες κουράζουν γενικά, τούτιδω δε με εξάντλησε ουδόλως

#15
soulto

ο νεΟποτισμός, Ο λαιμητόμος, Λέσβος & Μυτιλήνη τα δυο νησιά μαλώνανε