Και περιήγεν ο Ιησούς τας πόλεις πάσας και τας κώμας, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.(απόσπασμα από το Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο)

Φράση από τας ιεράς γραφάς. Συναντιέται, εκτός από το κατά Ματθαίον και σε διάφορες ευχές.

Βεβαίως και η φράση πέρασε σαν σλανγκ στον λαό, εννοώντας κάτι το οποίο κυριολεκτικά (αλοιφές για την καράφλα, ενεργό οξυγόνο, φραπελιά) ή μεταφορικά (ένας ηγέτης, το κεφάλαιον του Μαρξ) ευαγγελίζεται την πανάκεια. Σχεδόν πάντα, ειρωνικά και περιπαικτικά.

  1. - Ο Γιωργάκης άμα βγει, θα εφαρμόσει το σουηδικό μοντέλο. Είναι το φάρμακο του δια πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν.
    - Η μαλακία η δικιά του και η δικιά μας είναι αλεξίσφαιρη σε τέτοια μοντέλα. Έχουμε αντισώματα.

  2. (από ιστότοπους)
    Ειλικρινά τόσο το άρθρο (και άλλα παρόμοια) όσο και τα σχόλια των «πρεσβευτών» είναι το καλύτερο αντίδοτο δια πάσα νόσον και πάσα μαλακία. ...

  3. Από την άλλη, είναι σίγουρα μια new age παπαρία να θεωρείται η ψυχολογία θεραπεία δια πάσα νόσον και μαλακια. Είμαστε όλοι σακιά ....

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
HODJAS

Πολύ καλό!
Κάτι τέτοιο δεν έλεγαν και οι κομπογιαννίτες;

#2
electron

Εψαξα να βρω φωτό από πωλητή του φαρ ουεστ, απο λούκι λούκ, αλλά δεν. Οπότε έβαλα ένα βιβλίο με ευχές, που πρέπει να βρίσκεται σε όλες τις αξιοπρεπείς βιβλιοθήκες.

#3
iron

κάποτε σε έναν φίλο που πήγε σε σέξσοπ, ο μαγαζάτορας του έλεγε: «έχουμε τα πάντα: για το βίτσιο, για την ασθένεια (ενν. αρρώστια), για την μαλακία...»

#4
Khan

Και μόνο για το μήδι καθαρό 10στερο!

#5
HODJAS

Έλεκτρον: Αυτό που λές, είχε ως εξής: Ήταν ο κομπογιαννίτης πάνω στο κάρο, παρουσίαζε το θαυματουργόν φάρμακον και ρωτούσαν οι κράχτες:
-Γιατρεύει τις παρανυχίδες;
-ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ τις παρανυχίδες!

και σε ό,τι άλλη μαλακία του έλεγαν μετά, πάλι προπαντός έλεγε...

#6
electron

Αυτό έψαχνα. Θα το έβαζα συνειρμικά, γιατί η φράση μοιάζει με αυτά που λένε οι τσαρλατάνοι, ότι τα γιατρεύει όλα. Αν το βρει κάποιος ας το ανεβάσει

#7
poniroskylo

@electron - είναι αυτό που έψαχνες από Λούκυ Λουκ;

#8
jesus

γιατί εμένα κάτι μου λέει ότι αυτό έρχεται από τα αρχαία χρόνια;

#9
BuBis

ε, υπάρχει και το αρχαίον «...Φιλοκαλούμεν γαρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας...».

Και αν προσθέσεις και το βιβλικό
«... λαβών ο Ιησούς άρτον και ευλογήσας έκλασε και δους τοις μαθηταίς...»...

Απλά απορώ γιατί δεν «'έπιασε» το «...πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν...» στους χριστιανοταλιμπάν... ίσως επειδή υπάρχει και το «...και εάν η δεξιά σου χείρ σε σκανδαλίζη, έκκοψον αυτήν, και ρίψον από σου...»

#10
xalikoutis

η ατάκα είναι στο «Στη σκιά των Ντέρικ» καθ΄ότι το ελιξήριο ήτο το... πετρέλαιο. Ανεβάζω εντός ολίγου...