Ο ορισμός, στα βασικά του στοιχεία, υπάρχει εδώ. Ένα updating ωστόσο δεν θα έβλαπτε, που θα εμπλούτιζε τις περί του θέματος γνώσεις μας και θα το έθετε σε μια ευρύτερη ιστορική προοπτική.

Σιδεράδικο είναι το παλαιού τύπου γυμναστήριο, το λεγόμενο και σφιχτάδικο. Στην κλασική του μορφή, μεσουρανεί κατά την ένδοξη δεκαετία του 1980, η οποία εχει εύστοχα χαρακτηριστεί - πάντα όσον αφορά τη χώρα μας - ως η «μητέρα» μας, η πολιτισμική γενέτειρα της εντελώς σύγχρονής μας εποχής.

Οι πιτσιρικάδες είναι τρελαμένοι με Arnold Schwarzenegger (Κόναν ο Βάρβαρος, Εξολοθρευτής) και Sylvester Stallone (Rocky, Rambo, Cobra). Το ίδιο το bodybuilding τότε ουσιαστικά καταξιώνεται, με το μεγάλο boost να έχει δοθεί από το Pumping Iron, το θρυλικό φιλμ-ντοκιμαντέρ του Άρνολντ, που σκάει στα 1977. Τα γυμναστήρια-σιδεράδικα, η νέα μαζική παράκρουση, ξεφυτρώνουν παντού, στεγαζόμενα κατά κανόνα σε υπόγες, λόγω των πενιχρών οικονομικών μέσων. Θρυλικό είναι π.χ. το σιδεράδικο του Σπύρου Μπουρνάζου, living legend του ελληνικού μπίλντινγκ, που ακόμα και σήμερα λειτουργεί στο ιστορικό υπόγειο, στη συμβολή των οδών Τροίας και Πατησίων στην Κυψέλη.

Τα όργανα γυμναστικής είναι, με τα σημερινά κριτήρια, πρωτόγονα. Απουσιάζουν τα εξειδικευμένα και πανάκριβα φιρμάτα μηχανήματα. Κυλιόμενοι διάδρομοι δεν υπάρχουν, τα στατικά ποδήλατα είναι ελάχιστα και συνήθως χαλασμένα. Κυριαρχούν τα λεγόμενα ελεύθερα βάρη: αλτήρες και μπάρες σε τεράστια μεγέθη. Τα όργανα είναι πολλές φορές hand made, χειροποίητα, π.χ. ο μύθος θέλει τον Μπουρνάζο να κατασκεύασε μονάχος του, με τα χεράκια του, τις τροχαλίες και τα άλλα σιδερικά του γυμναστηρίου του, αυτά τα οποία ο γάλλος φιλόσοφας Pascal Bruckner έχει χαρακτηρίσει ως τα «σύγχρονα όργανα των βασανιστηρίων».

Οι χώροι των σιδεράδικων μοιάζουν να χλευάζουν τον υγειινισμό και τον αποστειρωτισμό της εποχής μας. Ζέχνουν από ιδρωτίλα, βαριές αρσενικές οσμές που επιδεινώνονται από τη χρήση αναβολικών. Οι μουσικές επιλογές, μια φορά κι έναν καιρό, ξεκινούσαν και τέλειωναν στο soundtrack από τις ταινίες του Rocky (Eye of the Tiger, Burning Heart, Gonna Fly Now κλπ).

Ο μποντιμπιλντεράδικος χώρος και ο χώρος της νύχτας υπήρξαν εξ αρχής συγκοινωνούντα δοχεία. Πολλοί σφίχτες δραστηριοποιούνται ακόμη και σήμερα σε τομείς όπως το νταβατζιλίκι, η προστασία, τα ντράγκς, οι λαθραίες μεταφορές με νταλίκες κλπ. Τα σιδεράδικα κατηγορήθηκαν και στιγματίστηκαν ως φυτώρια παραβατικότητας. Πολλά απ' αυτά ανατινάχθηκαν κατά καιρούς, από βόμβες που έβαζαν αντίπαλες «ομάδες», στα πλαίσια του κλασικού «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Ακριβώς όπως εξακολουθεί συχνά να συμβαίνει με καφετέριες και έτερα νυχτομάγαζα.

Αφού έπαιξαν χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο για δυο σχεδόν δεκαετίες, αυτά τα γυμναστήρια-δεινόσαυροι, άρχισαν να εκτοπίζονται, στα τέλη των 90's, από τα νέα φρούτα των fitness clubs. Η μετάβαση σηματοδοτεί και μια ποιοτική μεταβολή στην όλη στάση του κόσμου απέναντι στην άθληση γενικότερα, θέμα πολύπτυχο επί του οποίου δεν θα επεκταθούμε. Το βέβαιο είναι πως τα σιδεράδικα παρήκμασαν κι άρχισαν να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο. Διαμορφώθηκε μια νέα κοινωνική γεωγραφία του χώρου. Τα λίγα και καλά σιδεράδικα που επιβίωσαν, αναζήτησαν το ζωτικό τους χώρο στις λιγότερο ή περισσότερο υποβαθμισμένες περιοχές στα πέριξ του κέντρου της Αθήνας: Κυψέλη, Κολωνός, Πλατεία Βάθης, Άγιος Παύλος. Οι θαμώνες τους είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαποί: ρώσοι, αλβανοί, ρουμάνοι, γεωργιανοί, πακιστανοί, άραβες. Οι όποιοι έλληνες παραμένουν, ανήκουν συνήθως σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.

Εκτός, βέβαια, κι αν πρόκειται για τους κλασικούς πωρωμένους, hardcore μπιλντεράδες, που θεωρούν τα νέας κοπής πολυτελή γυμναστήρια, φλώρικα και χώρους συνεύρεσης ομοφυλοφίλων (σ' αυτό δεν έχουν και πολύ άδικο). Προτιμούν λοιπόν να συναγελάζονται με τους ομοίους τους, σε περιβάλλοντα όπου ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός και όπου μπορούν να βρουν την κατάλληλη υποστήριξη / καθοδήγηση (προπονητικές συμβουλές, φάρμακα). Πολλοί τέτοιοι κάβουρες είναι διπλογραμμένοι, συχνάζουν δλδ και στο σιδεράδικο, αλλά και στο κυριλέησον fitness club της γειτονιάς τους, όπου πουλάνε μούρη, μοστράρουν το σώμα τους, την πέφτουν σε καμιά γκόμενα κλπ.

Οι τελευταίες εξελίξεις, χοντρικά από το 2004 και μετά, θέλουν και τα καινούργια κυριλογυμναστήρια να μην αντέχουν στον εξοντωτικό μεταξύ τους ανταγωνισμό και να συρρικνώνονται. Η ελληνική αγορά δεν σήκωσε τόση άθληση, μπούχτισε. Η νέα τάση ευνοεί μια ενδιάμεση μορφή γυμναστηρίου, κάτι ανάμεσα στο σιδεράδικο και το χλιδάτο φιτνετζίδικο. Είναι το συνοικιακό γυμναστήριο, που ενίοτε σηκώνει να το πεις και ημι-σιδεράδικο: φτωχομπινεδιάρικο στην ουσία και ψιλοπαρατημένο (άλλωστε λέγεται πως τα περισσότερα gym είναι βιτρίνες και πλυντήρια), τηρεί εντούτοις κάποια standards για τα μάτια του κόσμου.

  1. (από εδώ)
    ....Απο τα λιγοστά σιδεράδικα που έχουν απομείνει πλεόν.....Μουγκρίζουμε ελεύθερα,βρίζουμε ελεύθερα,κάνουμε προπόνηση χωρίς φανέλα ελεύθερα,πετάμε τα κιλά κάτω(το πάτωμα είναι τσιμέντο+μοκέτα...)ΚΑΙ η μουσική πάντα είναι 80s Rock+Disco......Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κανει προπ σε κάποιο σύγχρονο gym,θα ήμουν σαν τη μύγα μεςτο γάλα

  2. (από εδώ)
    Η διαφορά είναι πως στα μεν παλιά καλά σιδεράδικα γυμναζόμασταν σε καθαρά μηχανικά όργανα με τροχαλίες που απέπνεαν μια βαρβατίλα και έδιναν μια ατμόσφαιρα μεταξύ Blade Runner και Mad Max, ενώ στα περισσότερα γυμναστήρια πλέον τα όργανα είναι «υδραυλικά» και φλώρικα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
allivegp

Υπέροχο!!

#2
ο αυτοκτονημενος

5 5 μαστορεσ και 600 μαθηταδεσ δεν υμπορουν δεν δυναντε τον johnblack να κουμανταρουν

#3
allivegp

Αν επιτρέπεται μια μικρή σλανγκαρχιδιά (σε κάποιον μάλιστα που δεν έχει πάει ποτές εκεί): Είναι Πλατεία Βάθης ή Βάθη (με χωρίς ς) ;

#4
electron

Το «σωστό» είναι Βάθης.
Αλλά όταν κάτι επικρατεί, γίνεται και νόμος, ή εξαίρεση αποδεκτή από το νόμο.
π.χ.
Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης
Στάδιο Καραϊσκάκη (σαν να είναι δικό του!!!). Στάδιο Σπύρος Λούης
Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Πλατεία Κανιγγος (γενική) επικράτησε
Πλατεία Τζορτζ Κανιγκ

Οταν είναι αφηρημένη έννοια ή ουδέτερο, παίρνει πάντα γενική (νομίζω), πλατεία συντάγματος, ομόνοιας, κυβερνείου.
Οδοί και λεωφόροι πάντα στη γενική. (πιο εύηχο μάλλον)

Τώρα η γενική στις πλατείες έχει και μία παράλογη λογική. Το όνομα στην πλατεία ορίζει και την γύρω περιοχή, οπότε το όνομα γίνεται κάτι σαν τοπωνύμιο, και όπως στους δρόμους χρησιμοποιείται η γενική (πλατεια Αγ. Παρασκευής, στου Παπάγου,)

Αν έβγαλες νόημα, πες μου το και μένα. Τι θέλω και πετάγομαι ο μαλάκας! Αφου δεν το 'χω!

#5
electron

χαλάω και το λήμμα/ορισμό με το μίνι ακταλαβίστικο σεντόνι. Κάποιος μοντ ας το σβήσει! Η έχετε βγει και τα πίνετε όλοι;

#6
jesus

εκμεταλλεύομαι τη διαφορά ώρας.
μια χαρά είναι ρε συ, επιμένεις;;

#7
jesus

(μήπως να σβήσω το άλλο;;:Ρ)

#8
electron

σβήσε αυτό, το άλλο είναι σε δικές μου παπαριες!!

#9
electron

αντε, σβήσε ότι θες. Εχεις το ελεύθερο. Πάντως κάποια στιγμή, μετά από τρεις μήνες για παράδειγμα, πρέπει με κάποιο τρόπο να σβήνονται τα άσχετα σχόλια, και να μένουν μόνο σχετικά με τον ορισμό-λήμμα σχόλια

#10
electron

πρέπει να γίνει ένα section (is this the «nice ass» section; που έλεγε και ο έντι μέρφι) όπου θα παραπέμπονται, οι καβγάδες, οι παρατηρήσεις, τα «γεια σου μεγάλε, είσαι άπαικτος», είσαι θεά κλπ.
Θα ονομαστεί και Σλανγκειος Πάγκος, ή Αρειος Σλάνγκος.

#11
allivegp

'H Χ.Υ.Τ.Α. Σχολίων;

#12
jesus

το Χ.Υ.Τ.Σ. κατεκυρώθη. είναι απελπιστικά κακόηχο κ γαμεί.

@ελεκτρον: γενικά υπάρχει συζήτηση για το τι θα γίνει με τα σχόλια, όντως δεν είναι πρακτικό, και θα διούμε. το μάνιουαλ είναι δύσκολο, όμως, γιατί είναι πολύ δουλειά με την παπαρολογία που πέφτει στο σάιτ εδώ κ κάνα χρόνο-δύο...

#13
BuBis

πιό πολλά για την παπαρολογία και εδώ...

#14
allivegp

Kαι τα καλύτερα να καταχωρηθούν ως Greatest HYTS.

#15
ο αυτοκτονημενος

δηλαδη χριστουλημ τι σοι προγραμα τεχνιτησ νοιμοσινισ θα ζρησημοποιησετε για ξεσκαρταρισμα αν μη τι αλλο
επετρεψε μου να πο κοματι δυσκολο να γινι κατι τετιο
επρεπε να εχει γινη απ αρχισ τορα μονο μανουαλλ και παλι υποκιμενικο πρεπει το συντομοτερο δυνατο να δοθουν κοματια (πακετα λημματων) σε λογιουσ ανεξαρτητουσ εστο κ με πληρομη για το ξεσκαρταρισμα αν κ αυτο εινε δραχμοβορο του κερατα τελοσ παντον οτι σασ φοτισι ο θεοσ (που πιστευει ο καθενας)

#16
Galadriel

Ο ορισμός, στα βασικά του στοιχεία, υπάρχει εδώ. Και το «εδώ» παραπέμπει στον ίδιο ορισμό, και γαμώ τα loops χε χε

#17
HODJAS

Εύγε!
Πολλά γυμναστήρια ήταν (και είναι) άντρα διακίνησης ουσιών, όπλων, προστασίας κλπ.
Θυμίζω την γνωστή υπόθεση Κατσώνη, που καθάρισε τον αρχινονό της Πάτρας Παΐζη, μέρα μεσημέρι με ούζι στήν πλατεία Τριών Ναυάρχων, πριν 3-4 χρόνια.

Μετά το ξεκαθάρισμα των 4 «οικογενειών» απο ορδές εισαγγελέων και μπάτσων απο την Αθήνα, τα πράγματα ησύχασαν, αφού τα περισσότερα μέλη, για να μη φάνε κακουργηματικές ποινές, την έκαναν για Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ, που είχαν γερές βάσεις.

Συγκεκριμένα, το βουλγαρικό οργανωμένο έγκλημα, ξεκίνησε μετά το '89 απο ομαδούλες χίτμεν πρώην ολυμπιονικών αρσιβαριστών-πυγμάχων κλπ, που κάνανε παιχνίδι στα γυμναστήρια, με τη βοήθεια πρώην πρακτόρων της Κα-Γκε-Μπε, που είχαν διεθνείς άκρες και γνώριζαν τους συνωμοτικούς κανόνες κλπ.

Τυγχάνει να έχω ιδίαν άποψη.

Βλ. και τον γνωστό φουσκωτό Κύπριο αγωνιστή με τα φυσεκλίκια Ράμπο Ράμπου.

#18
electron

@mess ούτε την παραμονή της παρέλασης να μην περνάς από ξω από αυτούς τους διαβόλους!!!!!

#19
Galadriel

;;;

#20
Επισκέπτης

σχόλειο εδώ

#21
smoke

@μες-την πάτησα κι εγώ.Αν ρολάρεις πιο κάτω θα φανεί κι άλλος ορισμός.

#22
smoke

Και Μαυρόγιαννε τα σέβη μου και γι αυτόν τον ορισμό.

#23
iron

Ωραίο... Μου θύμισες άααααααλλες εποχές τζόνι, τότε που πήγαινα σε ένα τέτοιο (λίγο πιο προς φίτνες για το ξεκάρφωμα, αλλά πάλι σιδεράδικο, οπλάδικο, μπατσάδικο κλπ...). Έμαθα πολλά εκεί μέσα για τους κύκλους αυτούς, μέγα σχολείο. Μέχρι και νταβατζιλίκι έπαιζε, στημένα κόλπα για γκομενίτσες (κρυφές κάμερες, καβλόσκονες κλπκλπ), τράφικιν (χορεύτριες των νυχτερικών κέντρων τις οποίες νταβατζάριζε ένας από τους θαμώνες), μέχρι και σε μένα ήρθαν (αν και ήμουν στο απυρόβλητο εκεί μέσα για κάποιον ανεξήγητο λόγο) με σκοπό να με πασάρουν σε έναν εξηντάρη Ιάπωνα για 600.000 δρχ (και καλά) το 1993 νομίζω. Δεν θέλω να ξέρω πόσες έσπευσαν στη θέση μου.

και για να επανέλθουμε στη λεξικογράφηση, πώς να λέγαμε άραγε το αντίστοιχο γυναικείο σύστημα με την αερόμπικ της εποχής της Φόντα, τα στεπς κι όλες αυτές τις μαλακίες με τις οποίες ξεπατωνόσουν και έβγαινες με πειραγμένα γόνατα, μέσες, καρδιές κλπ;;;

#24
Επισκέπτης

Nα συμπληρώσω περί του ντεκόρ των σιδεράδικων:

- φωτογραφίες σε μεγέθυνση κορνιζαρισμένες στους τοίχους, με τον ιδιοκτήτη-αρχηγό και τους κολλητούς του σε μεγάλες στιγμές (αγώνες, πρωταθλήματα, επιδείξεις κλπ).

- ανηρτημένες αφίσες με τα ιερά τέρατα της χρυσής εποχής του βόδι-βίλδινγ (Άχνολντ, Rich Gaspari, Mike Mentzer, Lou Ferigno, Dorian Yates, Nasser El Sonbaty, Lee Haney)

- κύπελλα - μετάλλια - τιμητικά διπλώματα που έχει κερδίσει ο αρχηγός πρωτίστως, ίσως και άλλοι παροικούντες το χώρο.

- ψεύτικα πλαστικά φυτά, κλασική εϊτίλα, απ' αυτά που έχει χαρακτηρίσει ο καλοβυρνάς «αθλιόφυτα» νομίζω.

- Αφίσες που διαφημίζουν συμπληρώματα διατροφής συγκεκριμένων εταιρειών. Συνήθως ο ιδιοκτήτης του σιδεράδικου διατηρεί και κατάστημα με σκόνες, όργανα γυμναστικής, αθλητικά ρούχα ειδικά για σφίχτες κλπ

- Γενικά μια ατμόσφαιρα ψιλομουσειακή, νιώθεις σαν να 'χεις μπει στη χρονομηχανή και να βρέθηκες στα ογδόντας. Διότι ο επισκέπτης πρέπει να αισθανθεί το βάρος του ονόματος, την ιστορία που τον περιβάλλει. Αυτό πουλάνε τα σιδεράδικα, το μύθο τους και την συσσωρευμένη πείρα / τεχνογνωσία των ανθρώπων τους. Όχι κυριλίκια και υπερσύγχρονα μηχανήματα και πεθαμένες καλησπέρες στη ρεσεψιόν...

#25
GATZMAN

Ω Μπούμπη! Τι μήδι;
Ο θαλασσινός αγέρας σου δίνει την...έμπνευση!

#26
allivegp

Α! Εξ ού και ο στίχος των Ημίζ στην Απωλλώνεια κορμάρα «Θα γίνω Λου Φερίνιο με το μακρύ μαλλί / και ας μην έχω τίποτα απά στην κεφαλή». Εδώ όλα εξηγούνται!

#27
Vrastaman

To Pumping Iron ενέπνευσε και ένα εφήμερο genre σφίχτερ-τσόντας, με κύριο εκπρόσωπο το Pumping Irene. Πάνε πολλά χρόνια.

#28
HODJAS

(Απ' αυτό που ανέφερε ο Αλλίβε):

Τα κορίτσια με ποθούν κι εγώ όλο τους τάζω
γιατί έχω προσόντα σαν το Σπύρο το Μπουρνάζο...

#29
Galadriel

smoke δεν μπερδεύτηκα, οι συμπληρωματικοί ορισμοί ταξινομούνται ανάλογα με την βαθμολογία τους (βγαίνει πάνω πάνω ο καλύτερα βαθμολογημένος). Όταν ο τζόνυ έγραφε δεν υπήρχε άλλος, σο το λινκ πήγαινε στον ήδη υπάρχοντα ορισμό. Μετά όμως έγινε αστείο, νο;

#30
allivegp

Τελικά σε ποιά γεννιά ανήκεις Χότζαμ; Της ΥΕΝΕΔ, του ΚΟΔΗΣΟ ή των Ημισκουμπρίωνε; Με έχεις βραχυκυκλώσει εντελώς τελείως!

#31
electron

Αλλαγή δε γίνεται χωρίς το Κοδησο!!!

#32
allivegp

Και τότε ποιός είναι «ο Τσέκλερε Τσαμ Τσουμ Τσίμπλερ μύγα είναι μπροστά μου / σηκώνω και κιλά που δεν αντέχουν τα οστά μου»;

#33
HODJAS

ΚΟΔΗΣΟ-ΚΑΕ, το κόμμα σου λαέ!

#34
Vrastaman

Παρακολούθησα πριν από χρόνια ομιλία του μακαρίτη Γιάγκου Πεσματζόγλου στο εξωτερικό. Ποτέ άνθρωπος δεν χειρίστηκε την Ελληνική γλώσσα τόσο κομψά για να εκφέρει νοήματα παντελώς κενά περιεχομένου!

#35
allivegp

Γουαταμπάουτ Τζόνιμπλακ και Γιάννης Ζίγδης για το ίδιο σπορ;

#36
Vrastaman

Amateurs, μπροστά στον Γιάγκο.