Χαρακτηριστική, μη δόκιμη σύνταξη.

Αρθρώνεται με δύο τρόπους:

  • Συνηθέστερα, με την προσθήκη ενός επιθετικού προσδιορισμού: Επιθέτου: - Είσαι και πολύ κωλόφαρδος! Επιθετικοποιημένου ουσιαστικού: - Είμαι και πολύ άντρας ρε παιδάκι μου!
  • Δευτερευόντως, με την προσθήκη ενός ουσιαστικού, μάλλον ουδέτερου γένους, μάλλον μη μετρήσιμου: - Αν βρεθούν ο πρώην και ο νυν θα πέσει και πολύ ξύλο! - Κιβωτός των Γεύσεων αδερφέ, στην Ροτόντα. Και πολύ μάσα... - Καλά που με τράβηξε η αδερφή μου στο πάρτυ. Μιλάμε, και πολύ πανικός. (σ.σ. ίσως δύσχρηστο)

Ο σύνδεσμος «και» στην περίπτωση αυτή λειτουργεί επιτατικά, ιδίως για αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Για θετικούς χαρακτηρισμούς, υπάρχει μερικές φορές μια υφέρπουσα ειρωνεία:
- Είσαι σαράντα χρονών και σε ταΐζουν οι γονείς σου; Είσαι και πολύ ξύπνιος...

Η γλωσσική αυτή δομή ενδέχεται να σχηματίστηκε από την απομόνωση του τελικού μας χαρακτηρισμού για ένα πρόσωπο, κατάσταση, αντικείμενο κλπ, όταν παραθέτουμε περισσότερους από έναν χαρακτηρισμούς. Για παράδειγμα:
- Ωραίο φίλο έχεις! Τσιγκούνης, κλαψιάρης... και πολύ μαλάκας γενικά.
Για να δώσουμε έμφαση στο ένα χαρακτηριστικό που θεωρούμε καθοριστικό και για να συντομεύουμε, το παράδειγμα γίνεται:
- Ωραίο φίλο έχεις! Και πολύ μαλάκας!

Να σημειωθεί ότι η πρόταση, εντός της οποίας χρησιμοποιείται, πρέπει να είναι θετική και όχι αποφατική, διότι διαφορετικά η αναλυόμενη σύνταξη δεν είναι [I]και πολύ[/i] αδόκιμη.

Όπως ίσως φάνηκε από τα παραδείγματα, η σύνταξη είναι στο στοιχείο της και ολοκληρώνει καλύτερα το γλωσσικό της πεπρωμένο όταν ακολουθείται από την λέξη μαλάκας.

Πρβλ. άλλες ιδιόμορφες χρήσεις του «και»: και γαμώ, και καλά.

Παραδείγματα εντός του ορισμού.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε

#1
Khan

Βοηθά στην δημιουργία ωραίων γκρηκλισμών, λ.χ.:

you are and very asshole!

#2
Galadriel

Άψογος. Άψογος όμως.

#3
allivegp

Υπάρχει και σε στίχο τραγουδιού του Λογό: «Τάκη Μάκη Μανωλάκη ... είμαι και πολύ καμάκι»

#4
HODJAS

Στός!
Βλ. ιδιωματική χρήση ένθετου «και», στις εκφράσεις «και μπορεί/μπορέλι» «και μάλλον» «και θα δούμε» «και εδώ» «το και καλύτερο» κλπ.

#5
electron

και το «κιέεε» που βάζουν οι τραγουδιστές νησιώτικων για να ενώνουν τα άσματα στα μοδάτα ποτ πουρι. (γιαννούλης βαζαίος, το έκανε βέβαια και ο Λεπά)

#6
HODJAS

Όπως ο Μικρούτσικος, όταν παίζει πιάνο, φωνάζει «και», συνδέοντας μουσικές φράσεις...

#7
vikar

Πολύ όμορφος ο πάτσις!... («Όμορφος», τρόπος του λέγειν... Άν τον δείς απο κοντά γιατί... :-Ρ)

Να σημειώσω πως κατα τη γνώμη μου οι δύο «τρόποι άρθρωσης» που δίνεις δέν διαφέρουν. Θα έλεγα απλά οτι το και πολύ συντάσσεται με όνομα (περιληπτικός όρος για ουσιαστικά καί επίθετα) --δέν θα με ξένιζε και σε επιρρήματα όμως: «και πολύ αργά», «και πολύ αυθεντικά» (κυρίως με ειρωνική σημασία, όπως γράφεις κι' εσύ), άν και 'ντάξ'...

#8
vikar

Και όπως δείχνει κι' ο Χότζας, το και τελικά λειτουργεί ευρέως ώς επιτατικό. Ισχύει και στο και γαμώ (όχι όμως στο και καλά, η προέλευση του οποίου είναι μυστήριο για 'μένα).

Απ' ότι βλέπω αυτό δέν είναι και σπουδαίο νέο όμως (ο μικρός vikar ανακαλύπτει τον κόσμο):> και κ. κι (σύνδ.) 4. (α) με επιδοτική λειτουργία, για να δώσει έμφαση σε αυτό που ακολουθεί: Μην το παίρνεις ~ τόσο κατάκαρδα! Δεν χάλασε δα ~ ο κόσμος! || δεν σε είπαμε ~ καμπούρη! || ~ βέβαια! || (οικ.) είσαι ~ ο πρώτος![/quote][quote=ονλάιν Τριανταφυλλίδης]και & κι σύνδ. I.1.δ. με επιδοτική σημασία: ~ / ακόμη ~ / ~ μάλιστα: Aφού κι εσύ το ξέχασες, ακόμη κι εσύ. Aκόμη ~ δουλειά τού βρήκε. Tου το έστειλε ~ μάλιστα αεροπορικώς. Θα σε ειδοποιήσω ~ αμέσως μάλιστα. ΦP ~ συ τέκνον, Bρούτε.*

Μπαμπινιώτης, βήτα έκδοση

#9
Galadriel

Βίκαρ λες όμορφο τον πάτση και μετά πετάς disclaimer; αχαχχαα καλόοο