Το δέλεαρ.

Υποτίθεται ή αληθεύει ότι ο γάιδαρος, που τόσα πολλά έχει υποστεί σε αυτή την άδικη πλάση και που τον πετάνε στον γκρεμό όταν πια δεν τους κάνει, δελεάζεται με ένα καροτάκι, το οποίο ο αναβάτης τού κρεμά μπροστά στη μουσούδα και το οποίο ποτέ δεν καταφέρνει να φτάσει (αφού καροτάκι, αναβάτης και γάδαρος κινούνται ταυτόχρονα). Έτσι λοιπόν ο ο παντέρμος αναγκάζεται να κινείται, νομίζοντας ότι κάποτε θα το τσακώσει. Τεσπα, το κινέζικο αυτό βασανιστήριο είναι τουλάχιστον σωματικά ανώδυνο, σε σχέση με τις κλωτσιές και άλλα χειρότερα.

Ελλείψει πειθούς λοιπόν, και ελλείψει εσωτερικής δύναμης ώστε να επιτευχθούν οι όποιοι βραχυμεσομακροπρόθεσμοι στόχοι μας, χρειαζόμαστε συχνά-πυκνά, για να μην πω πάντα, κάτι σαν καροτάκι στη ζωή μας. Έτσι πέρασε η λέξη και στα άλλα γαϊδούρια, στα δίποδα.

Καροτάκι μπορεί να είναι ένας καλός βαθμός (γκουχ-γκουχ...), ένα μπόνους, ένα πριμ, ένα βραβείο, μια βαρβάτη υπόσχεση, μια θέση, κάτι σε δόξα ή χρήμα συνήθως, το οποίο θα μας κάνει να ξεκουνηθούμε και να δράσουμε προς όφελός μας, υποτίθεται. Η μέθοδος καροτάκι καλά κρατεί. Γιατί, στην ουσία, το καροτάκι λειτουργεί σαν υπόσχεση χαδιού. Και κανείς δεν είναι υπεράνω αυτού. Ούτε ο θεός, για όσους πιστεύουν σ' αυτόν.

Από μία άποψη, είναι συνώνυμο της με το παραμύθιασμα, όταν το θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Ε ρε σπρώξιμο που θες εσύ... Χωρίς καροτάκι δεν κουνιέσαι με τίποτα! Ωραία... Λοιπόν, άμα σου τάξω να φάμε το βράδυ έξω, θα πας εσύ στο σουπερμάρκετ σήμερα;;;

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Διεπρεψες!
Πάντα επίκαιρο το λήμμα αυτό. .
Σχετική, η κλασσική έκφραση: καρότο και μαστίγιο.

#2
ο αυτοκτονημενος

νε ρε πεδιμου και το βλεπουμε καθημερινα εκει νατο πανο δεξια και δυπλο και κυτρινο
4 4

#3
electron

«το τυράκι το είδες ρε μπάμια, τη φάκα δεν την είδες;»
όταν ξυπνάς από το παραμύθιασμα!!

#4
HODJAS

Βλ. Βρεταννική νεώτερη 'stick and carrot' policy που αντικατέστησε την αποικιοκρατική 'gunboat policy'...

#5
Khan

Το καρότο και μαστίγιο είναι μια απόλυτα άθλια αμερικλανιά που νομίζουν ότι όλοι οι λαοί είναι ηλίθιοι και με ένα καροτάκι θα τσιμπήσουν ενώ με ένα μαστίγιο θα τρομάξουνε. Στην πραγματικότητα οι μόνοι ηλίθιοι είναι οι Αμερικλάνοι και προβάλλουνε στους άλλους την ιδίαν αυτών ηλιθιότητα.
Ευτυχώς ο Άλι Τζι είχε κάνει μια ωραία πλάκα με αυτήν την έννοια παίρνοντας συνέντευξη από έναν Αμερικλάνο πολιτικό.

#6
Khan

O J.Baker εξηγεί στον Αλι Τζι ότι στην εξωτερική πολιτική ασχολούνται με καρότα και μαστίγια, και αυτός παίρνοντας κυριολεκτικά την απάντηση, τον ρωτάει τ. «ποιες χώρες έχουν ανάγκη από καρότα», «τι κάνουν όταν μια χώρα έχει αρκετή παραγωγή καρότων η ίδια» κτλ.

#7
GATZMAN

Πέραν της προέλευσης της, η ουσία της φράσης αντανακλά τους τρόπους διαχείρισης μιας ομάδας με χαμηλό επίπεδο ισχύος, από μια άλλη με υψηλότερο σε διάφορα πεδία. (εργασιακό, διακρατικό, κλπ)

#8
patsis

Πρβλ., ως ελαφρώς σχετική, την φράση είδες το τυράκι αλλά την φάκα δεν την βλέπεις, για κάποιον που κηνυγάει μια θέση στη δουλειά που θα του προσφέρει μεν περισσότερο κύρος και λεφτά, θα τον κουράσει ή θα τον εμπλέξει όμως πιο πολύ απ' ό,τι αξίζει.

#9
GATZMAN

Το καροτάκι στη νέα διαφήμιση του Υφαντή

#10
iron

βλ. και σχετικά εδώ.

#11
vikar

Καροτάκι ή απλά καρότο, είναι και σχετικά εύκολο πείραγμα για κοκκινομάλληδες, όπως μου θύμισε πρόσφατα φίλος.