Φορτώνω κάποιον με αγγαρεία, ήτοι εργασία άνευ πληρωμής. Στο Στρατό και όχι μόνο.

Συνώνυμα: χώνω, μπριζώνω / βάζω στη μπρίζα, καβατζώνω, ρίχνω μπαλάκι, χαντακώνω, μπιφτεκώνω, πήζω κάποιον, τρέχω κάποιον. Τα δύο τελευταία με την ενεργητική σημασία.

Εξ ου και «βυσμάτωμα» = χώσιμο, καβάτζωμα, τρέξιμο (π.χ. τον έχω στο τρέξιμο), πήξιμο (π.χ. τον έχω στο πήξιμο), μπιφτέκωμα, μπρίζωμα (κατά την 3η σημασία του Μέσιου ορισμού).

Το ρήμα απαντάται συνήθως ως παθητικό, με τον ίδιο τον βυσματωμένο να εκφράζει την ξενέρα και την αγανάκτησή του, πνέοντας μένεα κατά του βυσματοδότη.

[I]- Τον παλιόπουστα, με βυσμάτωσε να μεταφέρω αυτά τα κωλοβιβλία από το γραφείο του στην αποθήκη, γαμώ το Χριστό του!
- Έμ, κολλητηλίκια με τον καθηγητή μου 'θελες μωρή λουμπίνα...[/I]

Είναι εν προκειμένω ενδιαφέρουσα η αμφισημία του όρου βύσμα. Το να έχεις βύσμα (άκρη, δόντι, γωνία) είναι ευλογία, πολλώ μάλλον στις αντίξοες συνθήκες του Στρατού. Το να σε βυσματώνουν είναι, αντιθέτως, κατάρα. Το ίδιο παρατηρείται και με ορισμένα συνώνυμα, όπως το καβάτζωμα: καβατζωμένος νοείται συνήθως ο βολεμένος, είναι όμως και ο χωμένος, αυτός δλδ του οποίου ο πολύτιμος ελεύθερος χρόνος καβατζώθηκε, σφετερίστηκε από κάποιον άλλο.

Trivia - διαβάζετε με ευθύνη σας. Iστορικά, η αγγαρεία ως εργασία άνευ ανταλλάγματος, είναι μια εκ των υποχρεώσεων των δουλοπαροίκων (serfs), σε φεουδαλικά - δουλοπαροικιακά καθεστώτα. Oι serfs, όντας δεμένοι με τη γη που τους παραχωρήθηκε από τον άρχοντα - χωροδεσπότη, έχουν την επιπρόσθετη υποχρέωση να προσφέρουν άνευ αμοιβής εργασία, στο ιδιόκτητο κτήμα του αφέντη (reserve), για ορισμένες μέρες το χρόνο (συνήθως 21).

  1. - ...το γνωστό «βυσμάτωμα» των γιατρών-επιμελητών των Κ.Υ και Π.Ι., των αγροτικών γιατρών και των ειδικευόμενων. [...] Καλούνται να εφημερεύουν 15-18 ημέρες το μήνα και να εκπαιδεύονται στου «κασίδη το κεφάλι» χωρίς την παρουσία τις περισσότερες φορές των εκπαιδευτών τους - επιμελητών.
    (από εδώ)

  2. Αυτο βεβαια, σημαινει πως πλεον υπαρχουν δυο ειδων praetoriani, με εντελως διαφορετικους ρολους και βυσματωμα. Απο τη μια, ειναι οι αστυνομικοι που φυλανε τους πατρικιους, τους οποιους καποιοι ρατσισται και σεξισται τους ονομαζουν κοροιδευτικα φιλιπινεζες. Απο την αλλη, ειναι οι αστυνομικοι που ξυλοφορτωνουν τους αναιδεις πληβειους, τους οποιους καποια κωλοπαιδα τους ονομαζουν μπατσους-γουρουνια-δολοφονους, παρατσουκλι τελειως αδικο αφου τα γουρουνια ειναι γλυκουλικα ζωακια, και οποιος δεν με πιστευει να δει την ταινια Babe.
    (Από εδώ)

  3. Υγειονομικό, παρουσιάστηκα Μεσολόγγι, Τεχνικός Αποθηκάριος. :o
    Πραγματικές ειδικότητες:
    Ελαιοχρωματιστής πυροσβεστικών φωλεών (τις επισκεύασα - έβαψα όλες, σε δύο στρατόπεδα)
    Τηλεφωνητής (βυσμάτωμα από τους παλιούς επί ένα μήνα) (από εδώ)

wanted: καταζητούμενος ή επιθυμητός; (από BuBis, 28/09/09)μη με βυσματώνεις ρε γαμώτο... (από BuBis, 28/09/09)χωριανοί! αδικήθηκε ο μπλακτζόνης! (από BuBis, 28/09/09)Είναι ατομο ο έλεκτρον; Η μήπως έιναι συγγραφική ομάδα, όπως αναφέρει στο τρίτο του σχόλιο;  (από GATZMAN, 28/09/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
johnblack

Αν θέλει κανείς ας μας πει τελοσπάντων τι το τραγικό είχε αυτός ο ορισμός και μάζεψε ακόμη και άσους.

Όχι τίποτα δηλαδή, να δούμε τι λάθος υπάρχει και να το διορθώσουμε, μην παραπλανούμε και τον κόσμο με ανακρίβειες.

Ρητορικό το ερώτημα. Απλά, άλλη μια Επίθεση των Κλώνων εν εξελίξει. Κάποιος δεν παίρνει τα φάρμακά του τελευταία...

#2
Galadriel

Τσώπα, τσώπα τώλα... σούπερ ο ορισμός σου, όλα κι όλα, και δεν είχα προλάβει να τον διαβάσω και να τον αστρώσω, πάρτ' αστέρια σου να σου φέρουν τα ίσα. Με δυο τρεις ψήφος ακόμα θα έρθεις :)

#3
barbas

Αλήθεια, γιατί τον μαυρίσατε (κι άλλο) το Γιαννάκη ρε; Μια χαρά είναι ο ορισμός, τι πρόβλημα έχετε;
Το πενταράκι το αξίζει, πιστεύω...

#4
Galadriel

Νομίζω παίζει λίγο και η παιδική ψυχολογία, να πειράξουμε όποιον πειράζεται... Συνεπώς έχει γίνει αντιληπτό ότι ο τζόνυ το χει λίγο με το θέμα της βαθμολογίας, οπότε του την πέφτουν τα στούκας για να διασκεδάζουν όταν αυτός αντιδρά... Δεν ξέρω, έτσι το λέω, γιατί μου φαίνεται πιθανό ως εκδοχή.

Ακόμα προσπαθώ να πείσω τον γιο μου ότι, όχι, δεν είναι το όνομά του που είναι άσχημο, είναι που αυτός τα παίρνει στο κρανίο όταν το κωλόπαιδο ο συμμαθητής του του το φωνάζει με κοροϊδευτικό ύφος (σαν να λέμε Μεεεε-σάααα-κι, μεεεε-σάααα-κι). Και όσο ο δικός μου κάνει σαν θηρίο, τόσο το κωλόπαιδο συνεχίζει διασκεδάζοντας και παρασέρνει κι άλλα στο ίδιο παιγνίδι - πόσους να δείρεις πια.

Αφού μοιράστηκα μαζί σας ένα οικογενειακό δράμα λοιπόν, λέω, μήπως, γιαυτό τον πειράζουν τα άλλα παιδάκια;

ΥΓ εννοείται ότι το πιο πιθανό είναι να έχει δίκιο που διαμαρτύρεται αλλά είπα να χώσω και εγώ την εναλλακτική πιθανότητα.

#5
BuBis

Δισκλεμέρι: O χρήστης του σαΐτος τουτού, Βubis, δηλώνω ότι παρόλη την προφανή αμοιβαία δυσκοιλιότητα, ούτε εγώ, ούτε καμμία από τις περσόνες ή κλώνους μου, δεν βαθμολογεί εδώ και καιρό τον χρήστη johnblack αλλά ούτε καν διαβάζει τα λήμματα, ορισμούς και σχόλια που γράφει, παρόλο που αποδεδειγμένα στατιστικώς ο ίδιος βάζει πολύ χαμηλή βαθμολογία στα δικά μου. Φυσικά, επιφυλλάσομαι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να προβώ σε βαθμολόγηση κατά το δοκούν, χωρίς ελπίζω να κατηγορηθώ για μπαγαποντοδοσία και το επακόλουθο ποντόκλαμα.

Ο γνωστός και μη εξαιρεταίος, κυρ-ΜπούΜπης

#6
vikar

Πλάκα ή όχι δέν ξέρω, αλλα γενικώς, φαγώνεστε να φαγώνεστε μου φαίνεται, 'μώ τη βαθμολογία μου μέσα. Παίζω με την ιδέα ν' αρχίσω να σας σπάω τ' αρκίδια επαναλαμβάνοντας όποτε μπορώ το εξής: Εδώ και τώρα, έξω η βαθμολογία απο το σλάνγκ τζι άρ.

Θα περίμενε κανείς η μέση ηλικία των συχνότερων χρηστών εδωμέσα να μή συμβαδίζει με τέτοια κολλήματα, αλλα αυτός ο κανείς θα έκανε λάθος. Κρίμα.

#7
Επισκέπτης

α, όλα κι όλα! Εμένανε μην με ανακατέβετε με την βαθμολογιά!

#8
Galadriel

Σοβαρά μιλάνε βίκα. Αλλά πλάκα δεν έχει; :P

#9
vikar

Έκανες λάθος ρέ! Παραδέξου το κι' άσε τις υπεκφυγές!...

#10
vikar

Βασικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί ο Μπούμπις να μή μιλάει σοβαρά, αλλα ήταν μιάς πρώτης τάξεως ευκαιρία να πώ το μακρύ μου... :-Ρ

#11
Επισκέπτης

γιατί εμείς δεν σου κάνουμε, να μας πεις δηλαδή;

#12
BuBis

Ρε παιδιά, φυσικά είναι πλάκα, σατυρίζω βασικά εμένα και φυσικά όλους όσους πικραμένους ασχολούνται ακόμη με την βαθμολόγα! Αλλά πλάκα δεν έχει, που λέει και η mes; αχαχαχαχαχ!

#13
GATZMAN

Πάντως αν το πηγαίναμε βιβλικά το θέμα (μην κρίνετε ή να μην κριθήτε), δε θα πρέπει να βαθμολογούσαμε....χεχεχε

#14
BuBis

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαθμολογητές;
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις...

#15
Vrastaman

Βαθμολογήστε τους βαθμολογητές!

#16
GATZMAN

Ω ναι. Η βαθμολογία λειτουργούσε σαν το αλατοπίπερο που νοστίμιζε τη φάση. Ωστόσο πολλές φορές, η ποσότητα του αλατοπίπερου, έκανε το φαγητό λύσσα....

#17
jesus

#18
iron

είναι αλήθεια ότι, τηρουμένων των αναλογιών και των συνηθειών εδώ μέσα, βαθμολογήθγκε χαμηλά ο τζόνις, μου έκανε και μένα εντύπωση αυτό και προσπαθούσα να καταλάβω το γιατί. Αλλά ρε παιδιά, με το που γκρίνιαξε σπεύσατε όλοι να του το φουσκώσετε, μαλακία δεν είναι; Αν είναι έτσι να πιάσουμε όολι τα λήμματά μας που αδικήθηκαν (κατά τη γνώμη μας ή αντικειμενικά) και να βγούμε με το δισκάκι για βαθμούς. Δεν κατηγορώ τον τζόνι, αν καταλάβατε, απλώς το θεωρώ βλακέντιο αυτό που έγινε, μετά συχωρήσεως! Κι εν πάση περιπτώσει (ρίχτε κι έναν βαθμό εδώ σιλβουπλέ), «όπως έχω ξαναπεί», συμφωνώ με βικάρ να τελειώνει αυτό το πράμα με τους βαθμοί κι ας μην έχουμε μια κάποια λύσις, δεν πειράζει! να μας δω χωρίς καροτάκι -ρίχτε εδώ κι άλλον έναν.

δισκλέιμερ: όχι, δεν είμαι θυμωμένη, ναι πλάκα κάνω αλλά ναι, και σοβαρολογώ.

#19
electron

Προς διευκόλυνση, εγώ δεν έχω ψηφίσει ακόμα (και δεν είναι απειλή!). ούτε θα ψηφίσω το παρόν. Την άλλη κυριακή όμως θα ψηφίσω. Στις εκλογές εννοάω.

#20
BuBis

Απλά βρε iro μου, επειδή σοβαρολογείς δηλαδή, δεν είναι κάπως βαρετό μόλις κάποιος θεωρεί ότι «αδικήθηκε» να αρχίσει να μιλάει για κλώνους και ληγμένα, ξανά και ξανά; Λίγο από τσίπα, λίγο από καλή καρδιά, λίγο χούμορ παραπάνω δεν βλάπτει! Δηλαδή μου την πέφτεις σε μένα, που όντως κάνω πλάκα και όχι σε συμπεριφορές που εγώ τουλάχιστον τις θεωρώ κάπως; Τέσπα, αν είναι έτσι, συνεχίστε όπως ξέρετε ή όπως έχετε μάθει... Με το μπαρδόν δηλαδής...

#21
jesus

κοίτα, μπούμπις. είναι γεγονός ότι παίζει εμπάθεια στη βαθμολογία, κ γι αυτό συμφωνώ με την κατάργησή της, κ διατήρηση, ίσως, μόνο σε αλληλοεπικαλυπτόμενους ορισμούς του ίδιου λήμματος, για να φαίνεται ποιος είναι ο σωστό(τερο)ς

(κ δε νομίζω ότι η ιρον την έπεσε σε σένα.)

#22
electron

και δεν έχω και κλώνους, παρότι στα όρια σχιζοφρένειας. Οι άλλοι μου εαυτοί, δεν γνωρίζουν από κομπιούτερ. ο ένας είναι ο κλασσικός Ναπολέων (εμφανίζεται στις εθνικές εορτές), ένας άλλος είναι ο Μαραντόνα (κάθε φορά που παίζω 5χ5), και ο άλλος είναι ο Σπυρίδων Τρικούπης που περιφέρεται στο σπίτι μετά από το σουπερμαρκετ (300 ευρώ λογαριασμός) φωνασκώντας : δυστυχώς εχρεωκοπήσαμεν!!

#23
electron

για αυτό και καμιά φορά μου ξεφεύγει και μιλάω στο α' πληθυντικό. Είμαστε συγγραφική ομάδα ο electron

#24
johnblack

Αγαπητέ μπούμπι να σου ξανα-μανα-ματα-υπενθυμίσω πως δεν περιστρέφεται όλος ο κόσμος γύρω από το άτομό σου. Ο υπαινιγμός μου δεν στρεφόταν εναντίον σου. Αν ήταν θα στο έλεγα ευθέως, δεν έχω τέτοια κωλύματα. Υπάρχει βέβαια και η γνωστή παροιμία για τη μύγα που μυγιάζεται και για τη σφίγγα που σφίγγεται...

Τώρα όσον αφορά αυτό που είπες οτι δεν ασχολείσαι με τα πεπραγμένα μου εδώ μέσα, μόνο ως άσκοπη, περιττή και άχρηστη εκδήλωση κακίας μπορώ να το εκλάβω.

Και να σε πληροφορήσω επίσης, φωστήρα της στατιστικής και υπέρλαμπρε αστέρα της αριθμολογίας, πως έχω να βαθμολογήσω λήμμα σου από πριν το τζέρτζελο με τη μοϊκάνα... Άλλωστε έχεις πάψει από καιρό να λημματοδοτείς, και μόνο σχολιάζεις από τον Όλυμπο της Διάνοιας όπου εγκατοικείς, τα φληναφήματα των ταλαίπωρων ημών βαθμοθήρων... Ξέρεις άλλωστε πολύ καλά, πως από τότε που σταμάτησες να ανεβάζεις λήμματα, η συνολική σου βαθμολογία παραδόξως έχει ανέβει! Η γελοιότητα λοιπόν έχει και τα όρια της.

Μετά βέβαια πήγες να το μαζέψεις, και καλούα οτι κάνεις πλάκα. Θα σου συνιστούσα τέτοιου είδους αιχμές για παγαποντοδοσία εναντίον μου, ούτε για αστείο να μην ξαναφήσεις.

ΥΓ Και δεν είναι σατυρίζω (=σοδομίζω), είναι σατιρίζω...

@ Ιρον και όλους. ΝΑΙ ας καταργηθεί πλέον αυτό το καρκίνωμα της βαθμολογίας. Να δούμε ποιος θα μείνει, όπως σωστά είπες.

#25
BuBis

και να μου την έπεφτε φίλε θεάθρωπα, no problem... (το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μου την πέφτει καμμιά...)

#26
iron

μα δεν την έπεσα σε σένα, μπούμπιμου, ίσα-ίσα, ούτε που σε περιέλαβα στο σχόλιο. Και το ότι έκανες πλάκα ήταν σαφές, για μένα τουλάστιχον. Ό,τι είπα το είπα επειδή όπως και συ δεν μπορώ τη γκρίνια με αυτό το θέμα πια.

#27
BuBis

καλά έχω και την μύγα...

#28
iron

τζόνι, να με συγχωρείς, αλλά αν είναι ένας που ασχολείται υπέρ το δέον με τον εαυτό του εδώ μέσα είσαι εσύ, μην τα ρίχνεις στους άλλους! Και στην τελική στα ώπα-ώπα σε έχουμε και το ξέρεις. Μια φορά όμως να σου χαλάσει αυτό, γίνεται θέμα, ε νισάφ!

και πάλι δεν είμαι θυμωμένη, να μην πω ότι γελάω κιόλας. Τεσπα, σκοτωθείτε τώρα μόνοι σας, πρέπει να φύγω, θα μπω το βράδυ ξανά να δω τι καταφέρατε, είμαι σίγουρη ότι θα τα έχετε πάει πολύ καλά, αχχχχχ.

#29
iron

θα μείνουμε αρκετοί πάντως, χωρίς τους βαθμούς. εγώ θα μείνω, νέμα προμπλέμα!

#30
iron

ε και αυτά τα λόγια που ξέρασες, τα «φωστήρα της στατιστικής και υπέρλαμπρε αστέρα της αριθμολογίας», είναι λίγο προκλητικά και άπρεπα, νο; αυτά και γεια.

#31
electron

να μείνει η βαθμολογία. Χωρίς καβγάδες δεν μπορεί να υπάρξει υγιής σχέσις. Το λέει κι ο Ασκητής

#32
johnblack

Όσο υπάρχει η βαθμολογία, πάει να πει πως για κάποιο λόγο υπάρχει. Και διατηρώ το δικαίωμα να διαμαρτύρομαι για την ανεξήγητη και φοβερή εμπάθεια που κάποιοι δείχνουν προς το πρόσωπό μου. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟ.

Παρόλο που υποπτεύομαι πως μετά για κάποιο λόγο θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

#33
BuBis

Δυστυχώς για μένα τότε, όντως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω μου... άντε και καλή ψυχή...

#34
johnblack

Παραβλέπω το «ξέρασες» και σε ρωτώ: να σε κατηγορεί ο άλλος για παγαποντοδοσία και να απειλεί οτι (βαθμολογικά) θα σε γαμήσει, τι ακριβώς είναι γλυκιά μου;

#35
BuBis

ρε παλικάρι, εσύ αυτό κατάλαβες από το σχόλιο μου; Aν όντως αυτό κατάλαβες, πάω πάσο και μετά θα ψάξω καινούργια όριο γελοιότητας, για να δω αν μπορώ να τα περάσω κι αυτά...

Από την άλλη να σου θυμήσω ότι σε ένα - δυό λημματάκια με είχες κατηγορήσει ευθέως ότι σε γάμησα (ή μάλλον σατύρισα...) στην βαθμολογία...

Επιλεκτική μνήμη, γελοιότητα, ανασφάλειες, νοσήματα, εγώ πάντως δεν μπορώ να κάνω την δική σου διάγνωση από απόσταση, αυτό είναι δική σου «ικανότητα»... Αυτά που έγραφα στην περσόνα δυστυχώς, τα βλέπω οn line και αρχίζω να φοβάμαι...

Ασ το τελειώσουμε εδώ, εκτός αν σαν καλός (παραγράφεται λέξη) θέλεις να έχεις την τελευταία κουβέντα, οπότε go-ahead...

#36
johnblack

Δεν είπα ποτέ οτι με γάμησες ρε φίλε! ούτως ή άλλως για τριαράκι επρόκειτο, όχι για τίποτα εμπαθή μηδενικά και ασαίους.

Και συμφωνώ, ας το λήξουμε, διότι κάποιος @@ς - αυτός που έκανε την αρχή με τις μαυρίλες - μάλλον χαίρεται με τα φαγώματά μας.

#37
electron

Κι εγώ σ' αγαπώ, αλλά κρατάω ένα επίπεδο στη σχέση μας...

#38
johnblack

Το θράσος σου είναι πραγματικά απίστευτο.

#39
electron

Κι επίσης όλα τα φαρμακάκια μου τα παίρνω, παίρνω και παραπάνω γιατί ο γιατρός που τα γράφει στο ΙΚΑ είναι και υποψήφιος βουλευτής, και τι χάπια μου χει γράψει, δεν φαντάζεσαι. Μου είπε μόνο, την κυριακή μην πάω μαστουρωμένος και σταυρώσω άλλον, γιατί δεν θα μου ξαναγράψει τίποτα!!! ο εκβιαστής!!

#40
BuBis

συμφωνώ μαυρόγιαννε, κατάντησε κουραστικό, αν όχι φίλοι, ας μείνουμε τουλαχιστόν συνσλανγκιστές! (και μου βγήκε ο πάτος να βρω το μύδι από τους ΑΜΑΝ...)

#41
BuBis

και φυσικά το ηλεκτρόνιο μου είναι πολύ συμπαθής...

#42
Galadriel

Ξεφύγατε εντελώς, το καταλάβατε;

#43
electron

merci, graciaς, ευχαριστώμεν.
όταν κοκκινίζω βγαίνουν όλες οι προσωπικότητες!

#44
electron

και το σλανγκόμετρο στο καθώς μπαίνεις του σάϊτ, χάλια! Τι θα γίνει τρίτη και τετάρτη με τσαμπιονζλινγκ; για αυτό τέρμα η εσωστρέφια! ανταγωνιζόμαστε μεγαθήρια

#45
Galadriel

Εχμ μωρέ τζονμπλάκ, σκέφτομαι κάτι πραματάκια να σου πω, αλλά δεδομένων των συνθηκών δεν ξέρω αν είναι κομψό να στα πω δημοσίως, όχι τίποτα άλλο, είδα ξανάσκασε μύτη το βαρύ πυροβολικό και θα βρεθώ στην θέση 456 της κατάταξης...

#46
Vrastaman

Καταθέτω την άποψή μου για μια ακόμα φορά: να βαθμολογούνται τα λήμματα, όχι οι λημματοδότες. Οι λημματοδότες να επιβραβεύονται (πχ βραβείο ανά κατηγορία, Καβλί πράϊζ, κοκ) με άλλο μηχανισμό που θα αποφασισθεί...

#47
BuBis

Σε σχέση με τον αρχικό ορισμό του βύσματος ως μέσον, θαρρώ ότι προέρχεται εκ του ότι τα στρατόπεδα παλαιώθεν είχαν τηλεφωνικό κέντρο τύπου «συνδέω με Κάιρο» παλαιού τύπου όπου ο τηλεφωνητής σύνδεε το τσατσοτηλεφώνημα με τον διοικητή για άδειες, εξόδους, κλπ. Το οποίο φυσικά συνέβαινε σε όλα τα επίπεδα από μονάδα σε στρατηγείο και υπουργείο.

Εν αντιθέση ο παρόν ορισμός βγήκε μάλλον από το ότι το βύσμα του τηλεφωνικού κέντρου μοιάζει με μπαργαλάτσο και η οπή με τον πάτο του φαντάρου που σατυρίστικε, εχμ, βυσματώθηκε...

Το βύσμα συναντάται συχνότατα δε και ως βύζμα...

#48
vzoom

...όπως και να 'χει στο στρατό βυσμάτωμα χωρίς ΧΙ.ΜΠΛ. (χειριστής μπλάνκο) δεν γίνεται. Είσαι στις 12 εξοδούχος; Στις 2 δεν είσαι. Ο ΧΙΜΠΛ σε έχει κάνει μαγειρία με γερμανικό και το πρωϊ σκουπίδια. Στη θέση σου για έξοδο το βύσμα..

#51
jesus

#52
GATZMAN

Με τεχνικούς όρους αναφέρεσαι σε αρσενικό και θηλυκό βύσμα. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, με δεδομένα της εποχής που υπηρετούσα, πως οι διαβιβαστές στις μονάδες του στρατού ξηράς χειρίζονται την τηλεπικοινωνιακή κονσόλα εντός του Κ.ΕΠΙΚ. (κέντρο επικοινωνιών).

#53
BuBis

για πε φίλε μου Γκάτζ το θηλυκό βύσμα πως είναι; Έχω μια απορία και μετά από αυτό εδώ δεν είμαι σίγουρος για τίπτις...

#54
GATZMAN

Εσύ βλέπεις οπές στην κονσόλα, αλλά εσωτερικά υπάρχουν κολλημένα θηλυκά βύσματα πάνω στην πλακέτα. Το λίνκ οδηγεί σε κάποιο τύπο θηλυκών βυσμάτων

#55
Vrastaman

Είναι εκ του ΒεελζεBuBis;

#56
BuBis

Αυτή είναι μόρφωση!! Πάπαρος Λαρούς! Εύγε, εχμ, νέε μου!

#57
Επισκέπτης

....ναι χειρίζονταν την κονσόλα..αλλά οποία χαρά να απλώνεις τα καλώδια σε όλα τα κορφοβούνια με το μασούρι στην καμπούρα και μετα να μην δουλεύουν τα μαγνητικά τηλέφωνα!....

#58
BuBis

#59
GATZMAN

Πάπυρος Μαρούς είναι! αλλά τεσπα...χαχαχα

#60
GATZMAN

@vzoom
Και να 'χεις λάβει μέρος σε άσκηση όπου όσο κι αν έχεις θάψει τα καλώδια, κάποιο άρμα να σου 'χει κόψει τη σύνδεση και μετά να αρχίζεις να ψάχνεις που έγινε η μπινιά....Λυγμ ! Και να 'χεις να κάνεις με μανιασμένους καραβανάδες...

#61
Επισκέπτης

@GATZ
..κάτι έχει αρπάξει ο κώλος μας...

#62
BuBis

και για να παραφράσω τον Γκατζ με τα θηλυκά του βύσματα, ο κώλος είναι το μουνί του μέλλοντος

#63
GATZMAN

@vzoom
Eνα βύσμα να....με το συμπάθιο. Μιας και μιλάμε για τέτοια θέματα να πω, πως κάποτε είχα δει καραβανά που ήρθε να βοηθήσει ένα θαλαμοφύλακα να ξυπνήσει ένα φαντάρο που δεν ξύπναγε με τίποτα (μα με τίποτα), με τι παρακαλώ; Ηρθε με γεννήτρια μαγνητικού τηλεφώνου ΕΕ8. Ευτυχώς που του την πέσανε ορισμένοι και δεν το επιχείρησε...
@Βubis
Ω ναι....ναι...Ki όσο πιο μεγάλος, τόσο καλύτερα. Και κλιπώνει καλά το βύσμα (κατά το μήδι σου, εδώ)

#64
Επισκέπτης

..το κόλπο με τους ακροδέκτες του μαγνητικού γνωστό..και αρκετά χοντρό..ανάλογα με τις στροφές που τού έδινες...

#65
GATZMAN

Αν θυμάμαι καλά, μπορούσε να φτάσει στα 90 Volts (maximum στροφών, σύμφωνα με manual).

#66
vzoom

..τι να σου πω γιατρέ μου, το τσούξιμο στα χέρια θυμάμαι...

#67
Επισκέπτης

Μία μικρή ένσταση με το δοθέν συνώνυμο καβάτζωμα. Στο δικό μου λεξιλόγιο το καβάτζωμα αντίκειται πλήρως στο χώσιμο. Καβατζώνω σημαίνει βοηθάω κάποιον εις το σνέηκινγκ κοινώς στο φίδιασμα στην λούφα στο μεξικανιλίκι στην σιχέστα κτλ κτλ. Πάντως σε καμία περίπτωση καβατζώνω σημαίνει χώνω κάποιον τυχόντα αγγαρειομάχο σε μια επονείδιστη παρεκούμβιση με κακή τύχη και τσίμπημα για ακούσια και βαρετή δουλειά.

#68
BuBis

Θα συμφωνήσω καταρχάς μαζί σου Ιxar, και ίσως το «συνώνυμα» θα ήταν καλύτερα να αντικατασταθεί από «παρεμφερή» ή και «συναφή»

#69
xalikoutis

ίξαρ, σε παρεκούμβισα, ανέβαζε σνέηκινγκ, μεξικανιλίκι, σιχέστα κλπ

#70
johnblack

@ Ixar. Την περίμενα την ένσταση αυτή, γι' αυτό και υπήρξα αναλυτικός: το καβάτζωμα (δλδ η αρπαγή / σφετερισμός / φέρμα) από κάποιον επιτήδειο, του ελεύθερου χρόνου σου, κατ' ουσίαν του ίδιου σου του εαυτού.

Καβάτζωμα είναι άλλωστε και η πράξη της κλοπής, η φέρμα, η βούτα, η αρπαχτική, το σούφρωμα, π.χ. καβάτζωσα κάτι τσίχλες απ' το σουπερμάρκετ χωρις να πάρει πρέφα κανένας. Σε δικούς μου κύκλους το χρησιμοποιούμε πολύ με αυτή τη σημασία. Παίζει πολύ επίσης στους διάφορους ύποπτους τύπους που σου την πέφτουν στο δρόμο για να σου πλασάρουν κάποιο γυαλί ηλίου ή ρολόι, λέγοντας σου χαμηλόφωνα και καλά συνωμοτικά «ορίτζιναλ σου λέω ρε φίλε, καβατζωμένο είναι..»

Αυτό πάντως που πρέπει πιστεύω να γίνει κατανοητό, είναι πως το καβάτζωμα / καβάτζα / καβατζάρω / καβατζώνω / καβατζάρισμα κ.ο.κ, ως μια πραγματικά groundbreaking σλανγκ έκφραση, δημοφιλέστατη και «βρόμικη», έχει χαρακτήρα πρωτεϊκό. Μεταμορφώνεται, ώστε να καλύψει ενδεχομένως και τις πλέον αντικρουόμενες σημασίες. Αυτή η αντιφατικότητα και αμφισημία είναι και η γοητεία της σλανγκ (αλλά και της γλώσσας γενικότερα).