Σχήμα οξύμωρο, το οποίο σηκώνει σεντόνια. Απλά ένας όρος ξύλινης γλώσσας που χρησιμοποιείται από τους «προοδευτικούς». Σε εισαγωγικά, γιατί πράσινη ανάπτυξη δεν υπάρχει! Είναι ένα τρικ. Ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, που προϋποθέτει σπατάλη φυσικών πόρων. ΤΕΛΕΙΑ (τον τόνο τον βάζετε όπου σας αρέσει διότι έχομεν δημοκρατία).

Για να μην μακρηγορώ, θα δώσω ένα παράδειγμα, και ο νοών νοείτο. Ανά 3-4 χρόνια παρουσιάζονται καινούριες «πράσινες» τεχνολογίες, εκφράσεις της πράσινης ανάπτυξης (για καταναλωτικά προϊόντα). Αναρωτιέται κάποιος που πάνε οι παλιές συσκευές; Ήταν μήπως καλύτερα παλιότερα που αγοράζαμε ένα αυτοκίνητο για τριάντα χρόνια, ή είναι καλύτερα τώρα που αλλάζεις αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια, και μάλιστα σχεδόν απαγορεύονται τα αυτοκίνητα δεκαετίας; Όταν κάτι είναι τσάμπα και οικολογικό (π.χ. ηλιακή ενέργεια, ίσως η μόνη οικολογική μορφή ενέργειας), δεν περπατάει, διότι δεν δημιουργεί ανάπτυξη, δηλαδή θέσεις εργασίας, σχέσεις αλληλεξάρτησης και λοιπά κομμουνιστικά.

Οπότε η έκφραση «πράσινη ανάπτυξη» ουσιαστικά είναι πλήρως αδόκιμος όρος και συνώνυμος του πράσινα άλογα, ή των μπλε μπούτσων. Στα παραδείγματα είναι εμφανές το συνώνυμο του πράγματος.

Η όλη ανάλυση, γίνεται συνειδητά από έναν μικρομεσαίο, που από μέσα του θεωρεί εαυτόν τυχερό, που γεννήθηκε στα όρια του δυτικού κόσμου και όχι στην ζούγκλα της πανέμορφης Αφρικής. Απλά ενοχλείται από μπουρδολογίες και εφησυχασμούς ολκής.

disclaimer: ο όρος ανέβηκε σαν αδόκιμος, και όχι σαν σλανγκ. Επίσης γιατί παρουσιάζεται από όλους τους πολιτικούς χώρους ως το φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

...Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια πρόταση για μια νέου είδους πρωτοποριακή ανάπτυξη όπου
το περιβάλλον και η ποιότητα δεν είναι μια παράμετρος ή μια ακόμα τομεακή πολιτική αλλά ο κύριος άξονας και η βάση ενός πρωτοποριακού και εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου μιας χώρας στη παγκοσμιοποιημένη οικονομία....

Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μία νέα αναπτυξιακή ολοκληρωμένη στρατηγικά φιλοσοφία που ενσωματώνει την ενεργό περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη.

...Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η σύγχρονη κρίση δεν αντιμετωπίζεται με παλιά εργαλεία. Το αναπτυξιακό μοντέλο τη χώρας έχει πλέον εξαντλήσει τα όρια του ενώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δεν είναι η βαριά βιομηχανία, αλλά το περιβάλλον, οι ανθρώπινοι πόροι η ιστορία και ο πολιτισμός της. Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μία νέα αναπτυξιακή ολοκληρωμένη στρατηγικά φιλοσοφία που ενσωματώνει την ενεργό περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη...

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#2
Galadriel

Κάποιος είσαι παρμένος με τον γκιώργκος χαχααααα ελέκτρον

#3
electron

Η αλήθεια είναι ότι αφού ξεκοκάλισα την νεότερη ιστορία της πολυπαθούς χώρας μας, τα στάνταρ προς σύγκριση είναι δύσκολα. Και για μία μικρή χώρα, χρειάζεσαι χαρισματικούς ηγέτες (παρότι οι καιροί δεν τους ευνοούν). Και ναι, είμαι Καραμανλικός (Τον μεγάλο εωωοάω). Ο μοναδικός που πλησίασε το πραγματικό σουηδικό μοντέλο (μεγάλες κρατικοποιήσεις, ισχυρό κράτος, κράτος δικαίου) είχε όραμα, πολιτική αντίληψη, ιδέες και αρχίδια. Με αυτόν που έχω πραγματική εμπάθεια είναι ο ιζνογκουντ Μητσοτάκης, και πολιτικοί τέτοιου τύπου. Ο ΓΑΠ μένει να δείξει τι πρεσβεύει.... Εχει και το τεκμήριο της αθωότητας ακόμα.

#4
GATZMAN

Ε ναι! Είναι στην εγγύηση ακόμα το παιδί. Μετά να δούμε, πως θα 'χει κάνει την Ελλάδα κι αυτός; Πάντως, ετσι κι αλλιώς, η χώρα, χρόνια...τώρα, είναι για επισκευή και πέταμα!

#5
triponis

Νομίζω ότι την απάντηση - αποτιμηση έργου για τον ΓΑΠ την έδωσαν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ το 2013... Μερικές φορές σκέφτομαι να αλλάξω χώρα