Η βραχύσωμη, πλην ελκυστική νεανίς. Εκ του ιταλικού a basso, δηλαδή χαμηλά και του ιστιοπλοϊκού όρου μούδα.

Η προειδοποίηση «a basso μούδα» δηλοί ότι η μούδα είναι στα χαμηλά της και «προσέξτε τα κεφάλια σας, βασιβουζούκοι», όπως θα έλεγε και ο Κάπταιν Χάντοκ.

Η αμπασομούδα λοιπόν είναι εκείνη η νεανίς που είναι τόσο βραχύσωμη που δεν κινδυνεύει από την μούδα, ακόμα και όταν αυτή είναι a basso, πλην όμως είναι και ελκυστική αλλιώς δεν θα ασχολούμεθα.

Ασσίστ ο κ. batcic

— Ώρα δέκα, αμπασομούδα!
— Ωωωω!

Σύγκρινε με κοντοπούτανο, πινεζοπούτανο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
Khan

Παρ' ολίγο και θα ήταν αμπασομούνα.

Τι είναι η μούδα για να έχει καλό ρώτημα;

#2
Desperado

Full αστερίες λόγω ιστιοπλοϊκών καταβολών...

@Hank Η μούδα (για την ακρίβεια «παίρνω μούδα») είναι η μείωση της επιφάνειας του «κεντρικού» ιστίου (μεγίστης ή μαίστρας), όταν δυναμώνει ο αέρας, ώστε να επιτυχθεί καλύτερο κουμαντάρισμα του πλεούμενου και να αποφευχθούν φαινόμενα έντονων κλίσεων (κουπαστάρισμα) - βλ. σχετικόν μήδιον (1η μούδα).

Συνήθως, υπάρχουν 2-3 μούδες για «σειριακές» μειώσεις της επιφάνειας του πανιού. Η τελευταία, ονομάζεται «αμπάσο μούδα» (όπως ορθώς αναφέρει ο Anchel η πιο χαμηλή).

Στα πλωριά πανιά, ελλείψει μάτσας, αλλάζεται όλο το πανί με έτερο, μικρότερης επιφάνειας. Το «τελικό» (αντίστοιχο της αμπάσο μούδας στη μαίστρα), είναι ο φλόκος θυέλλης ή storm jib (γνωστόν και ως στρινγκάκι ;-) βλ. μήδι #2.
Πλήρες σετ στο μήδι #3.

#3
HODJAS

Λήμμα-ορισμός (5Χ2)!
Σχόλια Ντέσπε εξελάνς...