Παλιότερα, σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι γονείς όχι μόνο δεν προίκιζαν την κόρη τους, αλλά για να τη δώσουν, μελετούσαν τα προσόντα της κοπελιάς (π.χ: εκθαμβωτική ομορφιά - άλλα φυσικά προσόντα, κλπ) και έβγαζαν το μπουγιουρντί, αναφέροντας ψιλικό οξύ, κατσικίδια και λοιπά ζωντανά.

Αλλά συνήθως οι γαμπροί (λόγω του νεαρού της ηλικίας τους), δεν είχαν το απαιτούμενο μπαγιόκο και τα λοιπά παρελκόμενα. Οπότε το αίτημα αποπλήρωσης της λυπητερής (payment request), συνήθως προωθείτο στον πατέρα τους. Αν δε κι αυτοί ήταν ταπί και ψύχραιμοι, τότε αυτό προωθείτο στο τρίτο εξοφλητικό κλιμάκιο. Στους παραλήδες του σογιού δηλαδής.

Ετς, αυτοί που πλήρωναν συνήθως τη νύφη, όχι μόνο δεν κέρδιζαν από το αλισβερίσι, αλλά από πάνω υφίσταντο και τις συνέπειες, της επιλογής του γαμπρού.

Σήμερα, εκφέροντας τον όρο, αναφερόμαστε σε κάποιον που υφίσταται τις συνέπειες από τις επιλογές, παραλείψεις ή λάθη άλλων. Μιλάμε δηλαδή για αυτόν που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα (γκαφρά, κλπ). Κοντολογίς, μιλάμε για τον μαλάκα της παρέας.

Βλ. λήμματα: κερατιάτικα, κερατάς και δαρμένος, χωρίς κέρδος κέρατα.

Κλείνοντας, καραμερσώ, τον νουνό του λήμματος, τον ξανθό Μήτσο.

  1. Το επιβατικό κοινό είναι αυτό που τελικά πληρώνει τη νύφη από τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ΟΣΕ, Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων κ. Γ. Κρανιάς ο Οργανισμός προχωρά στην περικοπή πολλών δρομολογίων για να στείλει με αυτό τον τρόπο στο σπίτι τους ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων....Περίπου μας λένε ότι αφού δεν είναι ικανοί να αξιοποιήσουν παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού προτιμούν να καταργήσουν τα τρένα και τελικά τη νύφη να την πληρώσει το επιβατικό κοινό, δηλαδή αυτοί που δεν φταίνε σε τίποτα. Δες εδώ

  2. Οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία του Ποταμιάνου, έχουν μέχρι τώρα, πληρώσει τη νύφη, από τα άθλια παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των εφοπλιστών.
    Δες εδω

  3. Ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, όταν οι τράπεζες τα πάνε καλά, όλα τα κέρδη είναι δικά τους, ενώ, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, αυτός που ζημιώνεται είναι ο φορολογούμενος, καθώς τα κράτη νιώθουν υποχρεωμένα να επέμβουν. Δες εδω

  1. Τον Κεστπαγια δεν τον γούσταρα και το είχα πει από την αρχή. Όμως πάλι τα ίδια; Πάλι ο προπονητής θα πληρώσει την νύφη; Δες εδώ

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
GATZMAN

Για το β μήδι: O Ιακώβ, είχε συμφωνήσει με το θείο του, να του δουλέψει τσάμπα επτά χρόνια ως κτηνοτρόφος για να παντρευτεί τη Ραχήλ (την δεύτερη κόρη του που ήταν όμορφη). Ο θείος του όμως του 'παιξε μπινιά στο ενενήντα φορτώνοντας του τη μεγαλύτερη κόρη του, τη Λεία (μπαζο). Ετσι, ο Ιακώβ, δούλεψε στο θείο του άλλα επτά χρόνια για να μπορέσει να παντρευτεί και τη Ραχήλ. Η άσχημη κατάντησε εγγονομηχανή, ενώ η ωραία, στη γέννηση του δεύτερου γιου της, του Βενιαμίν, μάζεψε την τελευταία υπογραφή της. Ο Ιακώβ, λοιπόν, πλήρωσε όχι μία, αλλά δύο νύφες.

#2
Jim Blondos

ΑΞΙΟΣ!!! ΑΞΙΟΣ!!!

#4
knasos

Ρεσπέκ στον αρχηγό!

#5
GATZMAN

Θ!ξ . Τα σέβη στον Γκουζγκούνη

#6
HODJAS

Τί λέ ρε Γκάτζμαν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#7
Jim Blondos

@ Βράστα:
Οποία ετοιμότης!!!!!!!!!

#8
GATZMAN

Ετς! Real time mudicreation by Vrasta mudiprocessor