Στο Ελληνικό Δημόσιο είχε δημιουργηθεί και εφαρμοζόταν με θρησκευτική ευλάβεια, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, μια ιδιάζουσα κινητή αργία, αυτή για χάρη του Αγίου Ενδιάμεσα. Ο συγκεκριμένος Άγιος ετιμάτο με άδεια από την εργασία σε εργάσιμη μέρα που παρεμβάλλονταν μεταξύ δυο αργιών. Π.χ., αν η Πρωτομαγιά έπεφτε Πέμπτη, η επαύριο Παρασκευή παρεμβαλλόταν μεταξύ δυο αργιών και ο δημόσιος υπάλληλος αποκτούσε το δικαίωμα να λείψει από τη δουλειά του, τιμώντας τον Άγιο Ενδιάμεσα. Μάλιστα, ο Άγιος μπορούσε να τιμηθεί και περισσότερες από μια φορές ετησίως, και άλλοτε άλλες φορές κάθε χρόνο, ανάλογα με τη συγκυρία των λοιπών εορτών και αργιών.

Συνώνυμο: άδεια απ' τη σημαία.

- Τι ήταν να πάω του Αγίου Ενδιάμεσα στην Εφορία; Τρεις ώρες στην ουρά έφαγα επειδή είχε έρθει μόνο ο ένας στους τέσσερις υπαλλήλους. Μιλάμε για πολύ ευσέβεια στον συγκεκριμένο Άγιο.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
jesus

στη γαλλία, πάντως, ο εργαζόμενος το δικαιούται, κ γίνεται συνεννόηση μεταξύ των συναδέλφων για να μην αδειάσει το γραφείο. η σχετική έκφραση είναι «faire le pont», κάνω τη γέφυρα.

#2
Vrastaman

Εκτός βέβαια εαν εργάζεται στην France Telecom, τότε πηδαεί απο το pont.

#3
jesus

παραείσαι μαύρος ρε θείο...έχει σαλτάρει η μισή εταιρεία.
(μην ακούσω για ρένους)

#4
GATZMAN

Σχετικοασχετο: Σε μια δημόσια υπήρεσια Χ, όπου βρίσκεται αρκετά όξω απ΄την Αθήνα, το πλήθος πηγαινοέρχεται με υπηρεσιακά λεωφορεία. Εκεί ορίζεται ως δουλειά στη Χ: ο ύπνος που μεσολαβεί μεταξύ του τέλους του ύπνου κατά τη μετάβαση και της αρχής του ύπνου στην επιστροφή.

#5
alamo

Δημόσιος υπάλληλος : Αυτός που έρχεται λιιιιιιίγο πιο αργά στη δουλειά, συναντά αυτόν που φεύγει λιιιιιιίγο πιο νωρίς από το λειτούργημα του

#6
Khan

Μεγάλη η χάρη του!

Πάντως βρε παιδιά, είναι τόοοοοσο δύσκολο κάποιος που δουλεύει στην Φρανς Τελεκόμ αντί να αυτοκτονήσει να παραιτηθεί και να πάει να κάνει μια άλλη δουλειά, ό,τι; Ή ας μείνει άνεργος ένα διάστημα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βάζουν τέρμα στην ζωή τους.

#7
vikar

Και στη γερμανία είναι εδραιωμένο, και το λένε μπρούκεντακ (Brückentag, «μέρα-γέφυρα» ας πούμε). Πού να ξέρουν οι άπιστοι αιρετικοί οτι τέτοιες μέρες τις οφείλουν σε άγιο...

Χάν, η απελπισία λένε είναι κακός σύμβουλος. Άκουσα ιστορίες για τύπους που δέν σταυρώναν γκόμενα για γκόμενα και κατάληξαν γκέηδες...

#8
Khan

Εμείς έχουμε άγιο, αλλά κι αυτοί έχουν ποντίφηκα! (=γεφυροποιός λατινιστί).

#9
vikar

Όπα, μας τάπωσαν...

#10
allivegp

Δεν ξέρω αν έκανα καλά που χρησιμοποίησα παρελθόντα χρόνο στον ορισμό, αλλά θέλω να πιστεύω πως τώρα με Yorgos, τέτοιες πρακτικές καταδικασμένες στην συνείδηση του λαού θα εκλείψουν.

#11
electron

κι εσύ κι αυτός ζείτε σε άλλη χώρα.....
διότι όπως όλα, έτσι κι αυτό είναι θέμα παιδείας, και η παιδεία (νοοτροπία) δεν αλλάζει εν μία νυκτί.
Κι εγώ κρυφοελπίζω για να πω την αλήθεια, αλλά δεν......

Σε μια επίσκεψη του, σε έναν οργανισμό, ήρθε δύο ώρες πιο νωρίς (προς τιμήν του), και για μια ώρα κάποιος του έκανε μασάζ (;!;!;!;), διότι ήταν κουρασμένος!!! Επίσης υποπτεύομαι ότι έχει αγοραφοβία. Επίσης ακολουθείται από μια ομήγυρη που ο κάθε ένας έχει δύο λαπτοπ. Ένας ο Ομπάμιας με το blackberry, κι ένας ο Γιωργάκης με τα λαπτοπια!!!

#12
GATZMAN

Ως Αγιος Ενδιάμεσα, δε θα μπορούσε να λεχθεί κι ο Αγιος Πέων...μεγάλη η χάρη του; Κι αυτός ενδιάμεσα είναι.