Η έκφραση είναι παλιά και σήμαινε την πουτάνα νέτα-σκέτα (όπως και η παξιμαδοκλέφτρα).

Σήμερα, έχει λάβει τη σημασία της μεσόκοπης και σε καμία περίπτωση νεάζουσας γυναίκας, που εξακολουθεί να σφύζει από λάγνο πάθος για τον ανώμαλο έρωτα κι αυτό φαίνεται (όχι με την πρώτη ματιά).

Φωνή βαριά (κοκοροβηχιάρας κουμκανα-juice), φυσική σιλουέτα μετά από πεντ' έξι γέννες, λίγο λαϊκούρα στήσιμο, νύχι ασημί (συχνά έχει ξεφτίσει το χρώμα), τσιγάρο σλιμ ή Oscar-Dunhill-Davidoff ή με χρυσαφί φίλτρο, θεοσεβούμενη, δεν δίνει δικαιώματα στη γειτονιά, τσάντα και ένδυση συντηρητικότατη έως ακαλαίσθητη και ανάλογη της ηλικίας της, φτηνατζούρα άρωμα, πρόστυχο (όπτιοναλ) ή ρώσικο μακιγιάζ (σκιά ABBA, με πράσινη βλεφαρίδα και ροζ κραγιόν) και βλέμμα πολυσήμαντο.

Σε εξεζητημένες περιπτώσεις, μπορεί να διακρίνει κανείς και χρυσή αλυσιδίτσα στο πόδι (πάνω απ’ το καλτσόν), έστω κι αν δεν ταιριάζει με το ανσάμπλ. Δίχως να είναι η θεία μου η χίπισσα, φορεί περιορισμένο αριθμό και εύρος λιλιών μιας παρωχημένης εποχής και ιδίως σταυρό στο στήθος (συνήθως όξω απ’ το πουλόβερο).

Αν σταυροκοπιέται κιόλας κάθε τόσο, παναπεί γαμιέται ασύστολα (υπάρχει εξήγηση αλλά δεν είναι της παρούσης). Δεν είναι ούτε μίλφ ούτε τζιλφ και κατ’ οίκον φορεί ρόμπα καπιτονέ. Δεν είναι απαραιτήτως ούτε τεκνατζού ούτε άπιστη σύζυγος.

Ενδημεί σε όλες τις ελληνικές πόλεις και σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι αν είναι αντακάβα πρώην πουτάνα, που παρασταίνει στα υστερνά την οσία θείτσα. Παλαιότερα κουβαλούσε τις Κυριακάδες, κάτι στραπατσαρισμένα ανώνυμα χαρτόκουτα συνοικιακών ζαχαροπλαστείων για να πάει επίσκεψη με το τρόλεϊ, πριν αντικατασταθεί από εξοδούχους αλλοδαπούς.

Μακριά και με τον απήγανο επίδοξε Ντάστιν, εκτός κι αν η Μπάνκροφτ σου πέφτει μικρή...

- Κοίτα πώς μας κοιτάζει αυτή!
- Πού;
- Να, αυτή απέναντι, που ταΐζει τα περιστέρια...
- Ποια ρε μαλάκα, την κωλόγρια λές;
- Ναι την παπαδοξηλώτρα! Σαν ξερολούκουμα μας κοιτάζει...
- Ρε σε, αυτή όπου να’ ναι αγιάζει! Καλά αγόρι μου, μου φαίνεται πρέπει να σε κλείσουμε σε πουρολογική κλινική!
- Βρε άκου που σου λέω...

(από GATZMAN, 30/10/09)παξιμάδι και σία  (από GATZMAN, 30/10/09)

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
BuBis

αγαπητέ μου, ενδιαφέρων λήμμα, έχεις όμως καμμιά ιδέα ετυμολογίας - προέλευσης;

#2
HODJAS

Παντιτού...

#3
BuBis

που το άκουσες μήπως; Eίναι σίγουρα -ξηλώτρα ή -ξηλώστρα; Sorry που ρωτώ αλλά ίσως κάποιος γνωρίζει κάτι περισότερο;

#4
GATZMAN

Ευγε Χότζα. Τσίμπα σε βίντεο την παξιμαδοκλεφτρα

#5
HODJAS

Φχαριστώ μπόη!
@Μπούμπ: Δε θυμάμαι πότε και πού, αλλά για κάποιο λόγο μου άρεσε και την βρήκα εύστοχη. Κυκλοφορεί πάντως ως παλαιότατη έκφραση για πουτάνες. Είναι -ξηλώτρα.
Το λήμμα αναφέρει και ο Πετρόπουλος, μεταξύ άλλων, στο «Μπουρδέλο» νομίζω για πόρνη per se, αλλά δεν επεκτείνεται.

#6
Vrastaman

Εξαιρετικός!

#7
BuBis

5 οn 5, well copied!

#8
johnblack

copied από που ;

#9
BuBis

Στην γλώσσα των μαρκόνηδων 5 ον 5 σημαίνει ότι σε λαμβάνω τέλεια (well copied)... Δηλαδή αν μετρήσω από το 1 ως στο 5, έχω ακούσει καθαρά όλα τα νούμερα, είτε στα VHF ή τα UHF.

Στην slangική σημαίνει (από τούδε) και πεντάστερο λήμμα και ορισμός...

Μια ευγενική προσφορά του BuBis, για να μαθαίνουν οι γκαομπίου, και να θυμούνται οι πουρέιντζερς!

#10
jesus

το καλσόν, καββαδία.

#11
BuBis

βάζω όζα όταν σκίζεται, που λεν και στην Σαλλονίκη, ανηψιέ!

#12
jesus

#13
BuBis

μιά οικογένειαείμαστε όλοι εδω μέσα μωρέ... δεν παρεξηγιέμαστε...

#14
johnblack

Έτσι καλόπιστα και καλοπροαίρετα ρε φίλε, έχεις κάποιο λόγο και είσαι συνέχεια εριστικός και προσβλητικός; Σε βασανίζει κάτι; Μήπως δεν θήλασες μικρός και σου 'χει μείνει κουσούρι; Σε παράτησε η γκόμενα; Έπεσε ο γιος σου στα ναρκωτικά; Παρουσιάζεις στυτικές δυσλειτουργίες; Τι στον κόρακα τέλοσπάντων; Γιατί τόση πρεμούρα να με βγάλεις διανοητικά καθυστερημένο επειδή - άκουσον άκουσον - δεν ήξερα τα συνθηματικά των ασυρματιστών; Και μη σπεύσεις να το ρίξεις στην πλάκα πάλι και να με βγάλεις ακοινώνητο και αρτηριοσκληρωτικό που δεν παίρνει από χιούμορ. Γιατί όλος ο κόσμος κάνει πλάκα εδωμέσα, και χοντρή μάλιστα, κι όμως δεν βγάζει την πικρία και το δηλητήριο που βγάζεις εσύ.

#15
BuBis

#16
Vrastaman