Σύνθετο ουσιαστικό που δηλώνει μια ολόκληρη κατηγορία-κουλτούρα αυτοκινήτων. Προέρχεται από τα ονόματα Saxo και Rallye, γνωστών μοντέλων του ομίλου Peugeot Societè Anonyme, στον οποίον και ανήκουν οι μάρκες Peugeot και Citroen.

Η πλατφόρμα από την οποία παρήχθησαν για συνολικά 18 χρόνια αυτά τα μοντέλα, παρουσιάστηκε το 1985 ως αντικαταστάτης του Citroen LNA (το γνωστό και ως Ελενάκι), και η πρώτη της υλοποίηση ήταn το Citroen AX.

Ακολούθησαν, στην δεκαετία του '90, τα Peugeot 106 και Citroen Saxo.

AX gt, AX le mans, 106 rallye, 106 gti, Saxo vts

Κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών αυτοκινήτων δεν ήταν η χρηστικότητα τους στην πόλη, λόγω διαστάσεων, οικονομίας κλπ., αλλά η μεγάλη επιτυχία των σπορτίφ εκδόσεων τους.

Λόγω του χαμηλού βάρους, η χρήση ενός μέτριου κυβισμού κινητήρα επέτρεπε την επίτευξη υψηλών επιδόσεων, που, συνδυαζόμενες με την καλή οδική συμπεριφορά, έκαναν το αυτοκίνητο έναν πύραυλο τσέπης.

Η πραγματική εμπορική επιτυχία επετεύχθη όμως λόγω του χαμηλού κόστους (ιδίως στις γυμνές εκδόσεις), που καθιστούσε την αγορά του εφικτή από νεανικό (χαμηλού εισοδήματος) κοινό.

Tuning

Αυτό που καθιέρωσε τις προαναφερθείσες εκδόσεις στους δρόμους, ήταν το εύκολο και φθηνό tuning, που και τα έκανε αυτοκράτορες της βούτας και της μαύρης.

- Τι κατέβηκε την περασμένη Πέμπτη στα λιμανάκια;
- Τίποτα το ιδιαίτερο. Τα κλασσικα σαξόραλλα και πουντότζιτα.

Έχεις καλύτερο ορισμό; Πρόσθεσέ τον!

Δημοσιεύτηκε
Τελευταία επεξεργασία

#1
allivegp

Εξαιρετικός ορισμός!
[quote=έκαναν το αυτοκίνητο έναν πύραυλο τσέπης][/quote]
Γκαζοσκοτώστρα δηλαδή;

#2
ideologopoustas

Είστε σίγουροι ότι το AX είναι classified ως σαξόραλο;